Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT – High-intensity interval training), που ονομάζεται επίσης υψηλής έντασης διαλειμματικής άσκηση (Hiie) ή Sprint διαλειμματική άσκηση (SIT), είναι μια ενισχυμένη μορφή της διαλειμματικής προπόνησης, μια στρατηγική άσκηση όπου εναλλάσσονται περίοδοι μικρής έντονης αναερόβια άσκησης με λιγότερο έντονη περιόδου ανάκαμψης. HIIT είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης. Συνήθης συνεδρίες HIIT μπορεί να κυμαίνονται από 4 έως 30 λεπτά. Αυτές οι σύντομες, έντονες προπονήσεις παρέχουν βελτιωμένη αθλητική ικανότητα και την κατάσταση,στοχεύουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, καθώς και στη καύση του λίπους.

Μια HIIT συνεδρία συχνά αποτελείται από ένα περίοδο προθέρμανσης μέχρι της άσκησης, που ακολουθείται από τρεις μέχρι δέκα επαναλήψεις της υψηλής έντασης άσκηση, που χωρίζονται από άσκηση μέτριας έντασης για ανάκαμψη, και ολοκληρώνεται με μια περίοδο αποθεραπείας. Η άσκηση υψηλής έντασης πρέπει να γίνει σε σχεδόν μέγιστη ένταση. Η μεσαία ένταση θα πρέπει να είναι στο 50%. Ο αριθμός των επαναλήψεων και ο χρόνος του καθενός εξαρτάται από την άσκηση, αλλά μπορεί να είναι τόσο λίγο όσο τρεις επαναλήψεις με μόλις 20 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για το HIIT. Ανάλογα με το επίπεδο της καρδιαγγειακής ανάπτυξης, η μέτριας έντασης μπορεί να είναι τόσο αργή, όπως το περπάτημα. [4] Το αρχικό πρωτόκολλο ήταν μια αναλογία 2:1 του έργου πρός περιόδο ανάκαμψης, για παράδειγμα, 30-40 δευτερόλεπτα της σκληρού σπριντ εναλλάσσονται με 15-20 δευτερόλεπτα τρέξιμο ή το περπάτημα.

Το σύνολο της συνόδου HIIT μπορεί να διαρκέσει μεταξύ τεσσάρων και τριάντα λεπτών, που σημαίνει ότι θεωρείται ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μεγιστοποιηθεί μια προπόνηση σε περιορισμένο χρόνο.

Πηγη: http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_interval_training

Διατάσεις χωρίς εξωτερικά βοηθήματα

Οι διατάσεις που γίνονται κάνοντας χρήση της μυικής δύναμης του άτομου χωρίς εξωτερικά βοηθήματα ονομάζονται ενεργητικές διατάσεις. Για την επίτευξη της διάτασης λειτουργούν πάντα δύο κατηγορίες μυών, οι “αγωνιστές” δηλαδή αυτοί που συσπώνται και δημιουργούν την κίνηση και οι “ανταγωνιστές” δηλαδή αυτοί που φρενάρουν την κίνηση.

Για να εκτελέσουμε ενεργητικές διατάσεις κάνουμε ταλαντεύσεις, εκτάσεις, υπερεκτάσεις και αιωρήσεις. Η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών διατάσεων εξαρτάτε από τον τρόπο που τις εκτελούμε. Θα πρέπει να έχουν αργό ρυθμό, να νοιώθουμε τράβηγμα και να εκτελούνται έπειτα από καλή προθέρμανση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις γιατί αντί να πετύχουμε την επιθυμητή διάταση θα προκαλέσουμε σύσπαση.

Δεν πρέπει να κάνουμε ενεργητικές διατάσεις μετά από τραυματισμούς. Οι ενεργητικές διατάσεις αποτελούν πολύ καλή μέθοδο προθέρμανσης και διατήρησης την κινητικότητας συμβάλοντας στην αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, ενεργοποιόντας μόνο τα συσταλτά στοιχεία των αρθρώσεων, δηλαδή τους μύες, χωρίς να βλάπτουν το συνδετικό ιστό.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Active_stretching

Αποκτώνας ευεξία μέσο της αύξησης της δραστηριότητας

Είσαι έτοιμος;

Πριν να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας, ρίξτε μια ματιά στο πού είσαι τώρα. Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

Ποιες προκλήσεις βρίσκονται στο δρόμο μου; Πιθανώς να υπάρχουν εμπόδια στη ζωή σας που σας εμποδίζουν να γίνεται πιο δραστήριος. Αυτά τα εμπόδια μπορεί να είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ο φόβος για πιθανό τραυματισμό ή πιθανώς το να μην έχετε κάποιον να σας κάνει παρέα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Είναι η φυσική δραστηριότητα ασφαλής για εμένα; Για κάποιους ανθρώπους συγκεκριμένες μορφές φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Για παράδειγμα εάν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είστε διαβητικός ή εάν αντιμετωπίζεται άλλο πρόβλημα μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας πριν αρχίσετε την άσκηση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ένα πρόσβαση προπόνησης που είναι κατάλληλο για εσάς. Είναι βέβαιο πως θα βρείτε τρόπο να είστε δραστήριοι με ασφάλεια.

Αλλάξτε τρόπο σκέψης

Εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές στο lifestyle σας για να γίνεται πιο ενεργός θα το κάνετε με μεγαλύτερη επιτυχία εάν πρώτα αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Τα υγιή σώματα έχουν πολλά σχήματα, μεγέθη και ηλικίες. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να είναι δραστήριο ένα άτομο δεν σημαίνει πως είναι σωστός και για τους άλλους. Κάποιοι άνθρωποι είναι φυσικά δραστήριοι για να ανταγωνίζονται τους άλλους ενώ κάποιοι άλλοι για να νοιώθουν όσο καλύτερα γίνεται.

Κάντε θετικές σκέψεις. Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να πετύχει απλά και μόνο με το να σκέφτεστε ότι μπορείτε να πετύχετε. Εάν κάνετε αρνητικές σκέψεις όπως “Δεν μπορώ να το κάνω εγώ αυτό. Γιατί να προσπαθήσω;” η αλλαγή θα είναι δυσκολότερη. Εμψυχώστε τον εαυτό σας με σκέψεις όπως “Μπορώ να το κάνω αυτό,” έτσι θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αλλάξτε συνήθειες

Αλλάζοντας οτιδήποτε στον τρόπο που ζείτε την καθημερινότητα σας είναι αρχή για το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε συνήθειες θέτοντας ένα στόχο.

  • Προσπαθήστε να έχετε τους δικούς σας λόγους για να κάνετε την αλλαγή. Αναγνωρίστε τι είναι σημαντικό για εσάς ώστε να πετύχετε τους στόχους σας.
  • Θέστε στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.
  • Σκεφτείτε τι μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο και προετοιμαστείτε για την αντιμετώπιση του.
  • Ζητήστε υποστήριξη από την οικογένεια σας, το γιατρό σας, τους φίλους σας και κυρίως από τον ίδιο σας τον εαυτό
  • Μετρήστε την βελτίωση στην υγεία σας. Για παράδειγμα παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερίνη ή τα επίπεδα ζάχαρου.

Πηγή: http://www.webmd.com/fitness-exercise/tc/fitness-aerobic-fitness

Σαλάτα του Καίσαρα μπορεί να καταστρέψουν τη δίαιτα σας;

Μερικά πιάτα που θεωρούμε πως είναι υγιεινά μπορεί ύπουλα να καταστρέψουν την προσπάθεια που κάνουμε να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σαλάτα του Καίσαρα, μπορεί να πιστεύετε πως επειδή είναι σαλατά δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορείτε να την εντάξετε στη δίαιτα σας χωρίς πρόβλημα. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως ένα μικρό μπωλ έχει από 300 έως 400 θερμίδες και 30 γραμμάρια λιπαρών, αυτό οφείλεται στη χρήση μεγάλης ποσότητας dressing και παρμεζάνας. Μπορείτε να διορθώσετε τη σαλατά και να την κάνετε ένα υγιεινό πιάτο χρησιμοποιώντας μόνο ένα κουτάλι της σούπας dressing και 2 κουτάλια της σούπας τριμμένης παρμεζάνας.

Πηγή: http://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-foods-that-can-wreck-your-diet

Τα οφέλη του ύπνου ομορφιάς

Ο “ύπνος ομορφιάς” αποτελεί πραγματικότητα. Το δέρμα χρησιμοποιεί τις ώρες κατά τις οποίες κοιμόμαστε προκειμένου να αυτοθεραπευτεί από τις βλάβες που έχουν προκληθεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου του δίνουμε τις ευκαιρία να ανανεωθεί. Θα έχετε παρατηρήσει πως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί μετά από ένα ποιοτικό ύπνο το δέρμα μας δείχνει ανανεωμένο και ροδαλό. Έρευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο κοιμόμαστε τόσο πιο καθαρό θα είναι το δέρμα μας. Η έλειψη ύπνου δημιουργεί άγχος που με τη σειρά του δημιουργεί σπυράκια και στίγματα ακόμα και σε ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έρευνας σε ομάδα φοιτητών έδειξαν πως σε περιόδους άγχους όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξετάσεων τα δερματικά προβλήματα βρίσκονται σε έξαρση.

Για να κρατήσετε το πρόσωπό σας λείο και απαλό, ξεκινήστε με ένα ήπιο καθαριστικό για να αφαιρέσετε τη σκόνη, βρωμιά και το μακιγιάζ. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα ώστε να κρατήσετε τις ευαίσθητες περιοχές ενυδατωμένες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι γιατροί συμβουλεύουν τη χρήση κρέμας ματιών που περιέχει γλυκερίνη και βαζελίνη.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας πριν τον ύπνο και να βελτιώσετε την κατάσταση του δέρματος είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Με τον τρόπο αυτό ανεβάζετε τη θερμοκρασία του σώματος σας και μόλις ξαπλώσετε θα νοιώσετε σύντομα υπνηλία μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος σας στα κανονικά επίπεδα.

Τέλος μια καλή ιδέα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό ακριβώς πριν το ύπνο. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ πριν το ύπνο μιας και είναι πολύ πιθανό το δέρμα σας να γίνει ξηρό και να βλέπετε μεγάλους ορατούς πόρους στον καθρέφτη την επόμενη ημέρα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν τον ύπνο θα βοηθήσει στο να κρατήσετε τον οργανισμό σας και το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Πηγή: http://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-beauty-sleep

Παχαίνει το λευκό ψωμί;

Αν παρακολουθείτε το βάρος σας, ίσως χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκού άρτου.

Όταν το άσπρο ψωμί αποτελεί βασικό είδος διατροφής, τότε οι πιθανότητες να γίνει υπέρβαρο η παχύσαρκο ένα άτομο αυξάνονται.

Ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος του πάνω από 9200 πτυχιούχων Ισπανικών πανεπιστημίων για περίπου πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λευκό ψωμί και ψωμί ολικής αλέσης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για αύξηση του σωματικού τους βάρους. Αντίθετα εκείνοι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες φέτες λευκού ψωμιού την ημέρα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία φέτα λευκού ψωμιού την εβδομάδα.

Δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ κατανάλωσης ψωμιού και πιθανότητας παχυσαρκίας για όσους κατανάλωνουν μόνο ψωμί ολικής άλεσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξ’αιτίας τους είδους των υδατανθράκων, της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άλλων συστατικών που βρίσκομαι στο ψωμί ολικής άλεσης, σύμφωνα με τον Miguel Martinez – Gonzalez καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία και τους συνεργάτες του.

«Η κατανάλωση του λευκού ψωμιού όταν ξεπερνά τις δύο μερίδες την ημέρα έχει άμεση σχέση με την αύξηση του κίνδυνου παχυσαρκίας”.

Η μελέτη είχε προγραμματιστεί για την παρουσίαση την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βουλγαρία . Η έρευνα δεν δείχνει πραγματικά μια σχέση αιτίου -αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης άσπρο ψωμί και αύξηση του σωματικού βάρους, μόνο μια σχέση. Και τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στις συνεδριάσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθεί σε έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό.

Πηγή: http://www.webmd.com/diet/news/20140530/could-white-bread-be-making-you-fat

Τα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου

Για αιώνες το σκόρδο αποτελεί λαϊκό μύθο. Τα αρχαία χρόνια πίστευαν πως η έντονη μυρωδιά του σκόρδου έδινε σε όσους το έτρωγαν δύναμη, ζωντάνι και κουράγιο. Το σκόρδο το χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση, για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων και για τη θεραπεία όλων των ασθενειων από απλό κρύωμα έως τη φυματίωση και ορθοπαιδικά προβλήματα.

Ακόμα και στους μοντέρνους καιρούς, το σκόρδο θεωρείτε ακόμα σαν υγιές τρόφιμο με θεραπευτικές ιδιότητες. Αν και το σκόρδο είναι μια θρεπτική τροφή, πολλοί ισχυρισμοί γύρω από αυτό δεν υποστηρίζονται από την έρευνα.

Το σκόρδο είναι ένα μέλος του γένους Allium και ταξινομείτε ως Allium Sativa. Ο βολβός του σκόρδου καλύπτεται με ένα λεπτό, λευκό, ξερό εξωτερικό δέρμα και αποτελείται από επιμέρους τμήματα που ονομάζονται σκελίδες. Κάθε σκελίδα καλύπτεται σε ένα λευκό μανδύα.

Το σκόρδο είναι πολύ δημοφιλής στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Μεσογείου, την Ινδία και την Κίνα. Στην Αμερική, εκακοντάδες εκατομμύρια κιλά σκόρδου καταναλώνονται κάθε χρόνο και η χρήση του συνεχώς αυξάνεται.

Το σκόρδο χαρακτηρίζεται από έντονη γεύση και μυρωδιά, που απορρέουν από τις ενώσεις του θείου. Αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους αρωματικούς παράγοντες για μια ποικιλία από πιάτα.

Θρεπτικά Συστατικά ανά μερίδα (3,0 g)

Θερμίδες 5
Θερμίδες από λιπαρά 0
Λιπαρά 0g 0%
Κορεσμένα λιπαρά 0g 0%
0mg Νάτριο 0%
Χοληστερόλη 0mg 0%
Υδατάνθρακες 1g 0%
Διαιτητικές Ίνες 0g 0%
σάκχαρα 0g
πρωτεΐνη 0g
Βιταμίνη Α 0%
Βιταμίνη C 2%
Ασβέστιο 0%
Σίδηρος 0%
* Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Πηγή:  http://www.webmd.com/food-recipes/vegetable-month-garlic

Ginseng, το φυτό της ευεξίας!

Σίγουρα δεν υπάρχουν ουσίες που να αποτελούν “ελιξίρια νεότητας”. Ωστόσο, όταν νιώθετε κουρασμένοι μετά από μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων ή όταν βρίσκεσθε στη φάση της ανάρρωσης μετά από κάποιο νόσημα, ο γιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει κάποιο σκεύασμα που περιέχει ginseng, για να σας τονώσει.

Στην Ανατολή είναι γνωστό από αιώνες και η χρήση του συχνά έλαβε υπερβολικές διαστάσεις. Θεωρήθηκε ως τονωτικό, αφροδισιακό (“ανδρική ρίζα”), φάρμακο κατά του γήρατος. Στην Ευρώπη φαίνεται να παρουσιάστημε μετά το 14ο αιώνα.

Το ginseng είναι ίσως από τα πλέον χρησιμοποιημένα φαρμακευτικά φυτά. Σήμερα το ginseng καλλιεργείται στην Αμερική, στην Κορέα, τη Σιβηρία και αλλού. Φαίνεται οτι τα δραστικά συστατικά των εκχυλισμάτων ginseng βοηθούν τον οργανισμό να αναλάβει τις δυνάμεις του μετά από μια περιόδο σωματικής ή νοητικής κόπωσης.

Πηγή: Care

Μπρόκολλο, ένα πολύτιμο λαχανικό

Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών. Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική (Brassica oleracea var. italica). Είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό ύψους 50-90 εκατοστών και φέρει πυκνές ταξιανθίες στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών.

Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλουν από πράσινη, μωβ η σκούρο πορτοκαλί ανάλογα με το είδος.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις Εύκρατες και ψυχρές περιοχές αφού το μπρόκολο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με τη σπορά είτε απευθείας στους αγρούς είτε σε σπορεία και στη συνέχεια, αφού βγουν τα φυτάρια, γίνεται η μεταφύτευση. Το μπρόκολο ευνοείται από την υγρασία και θέλει καλό πότισμα όταν φυτευτεί. Η συγκομιδή των ανθοκεφαλών γίνεται 60-100 μέρες μετά από το φύτεμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία.

Η γεύση του μπρόκολου είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού. Τρώγεται βραστό ως σαλάτα, μαγειρεμένο, ωμό και στο ξύδι (τουρσί).

Οι Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο και ακολουθούν η Ιταλία, όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητό και η Ισπανία.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πολύ η καλλιέργεια αφού αυξήθηκε και η ζήτηση.

Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική. (Σουηδικό περιοδικό Näringsmedicinskt tidskrift nr 5 – 2006).

Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g (Πηγή: Σουηδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων/Livsmedelsverket)

Ενέργεια 147 kJ
Ενέργεια 35 kcal
Πρωτεΐνες 3,5 g
Υδατάνθρακες 3,1 g
Λίπη 0,3 g
Βιταμίνη Ε, (Άλφα-τοκοφερόλη) 0,36 mg
Καροτένιο 920 μg
Θειαμίνη 0,8 mg
Ριβοφλαβίνη 0,12 mg
Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) 83 mg
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 0,6 mg
Ισοδύναμα Νιασίνης 1,2 mg
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,21 mg
Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) 175 μg
Φωσφόρος 81 mg
Σίδηρος 0,66 mg
Κάλιο 332 mg
Ασβέστιο 62 mg
Μαγνήσιο 23 mg
Νάτριο 4 mg
Σελήνιο 0,5 μg
Ψευδάργυρος 0,4 mg
Ιώδιο 1 μg

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Ποτέ μην λες ποτέ όταν πρόκειτε για γλυκά

Για κάποιους το δυσκολότερο βήμα στη διαδρομή για ένα πιο υγιή τρόπο ζωής είναι η ιδέα πως πρέπει να πάψουν να τρώνε τα αγαπημένα τους γλυκά για πάντα!

Ακόμα και αν είστε “γκυκαντζής“, μην απογοητεύεστε. Τα γλυκά μπορούν να είναι κομμάτι της υγιεινής σας διατροφής. Αυτό προϋποθέτει όμως πως η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, που σημαίνει μικρές ποσότητες και μόνο κάποιες φορές την εβδομάδα. Η Hilary Liftin συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου “Τα γλυκά και εγώ μια ιστορία αγάπης” μια γυναίκα που έχτισε την καριέρα της τρώγοντας γλυκά παραδέχεται πως έχει μειώσει την κατανάλωση τους και τρώει γλυκά μόνο μια ημέρα της εβδομάδας.

Η Hilary μας λέει “Η σημασία των γλυκών είναι κάτι παραπάνω από την γεύση τους. Προσφέρει μια φευγαλέα έντονη ευχαρίστηση, μερικές φορές κάνοντας να νιώθουμε ενοχές, σαν μια αδύνατη ερωτική σχέση.” Αυτός ο ρομαντικός τρόπος αντιμετώπισης και άλλων τροφών όπως για παράδειγμα – τσίζμπεργκερ, μπισκότα, κέικ, πίτες, πατάτες, τσιπς, μπάρμπεκιου, και το παγωτό – βοήθησε να οδηγήσει σε εκτίναξη των ποσοστών παχυσαρκίας και ανέβασε τα κρούσματα διαβήτη σε επίπεδα επιδημίας.

Επομένως, ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση, είναι ΟΚ να τρώμε γλυκά;

“Μερικές επιλογές είναι καλύτερες από άλλες,” λέει η Larrian GillespieMD, συγγραφέας των The Menopause DietThe Gladiator Diet, και του The Goddess Diet. “Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνέπειες πριν κάνουμε την όποια επιλογή.”

Το να τρώμε μισό κιλό γλυκά μια φορά την εβδομάδα είναι βλαβερό; Η Gillespie μας λέει πως μια τέτοια κατάχρηση θα επηρεάσει σίγουρα τα επίπεδα ινσουλίνης και θα πιέσει το ορμονικό μας σύστημα οδηγώντας το σε κατάρρευση. Με άλλα λόγια μπορεί να έχει ωραία γεύση αλλά θα πληρώσουμε το αντίτιμο της κατάχρησης.

Το αντίτιμο: Θα πεινάσετε πάλι σύντομα.

Προσοχή: Υπερβολική άρνηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία.

Εάν τρώτε πολλές απολαυστικές τροφές όπως γλυκά θα νοιώθετε μεγαλύτερη αίσθηση πείνας και μεγάλες πιθανότητες να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.

Σύμφωνα με την Gillespie “Χρειάζονται δύο εβδομάδες για να χάσετε δύο κιλά, όμως μπορείτε να να πάρετε πίσω αυτά τα δύο κιλά μέσα σε μία μέρα”. Εάν λέτε στον εαυτό σας να μην τρώει κάτι, είναι πολύ πιθανό να μπείτε σε ένα κύκλο απογοήτευσης και να καταναλώσετε τροφές που δεν πρέπει.

Η ίδια η Gillespie μας λέει πως όταν έχει περιστασιακή επιθυμία για σοκολάτα υποκύπτει αλλά προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις από την κατανάλωση της. Για παράδειγμα, ζεσταίνει σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων και την τρώει βουτώντας φράουλες, διαλέγει ένα υγιεινό φρούτο.

Πώς να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα.

Δοκιμάστε την προσέγγιση της κατανάλωσης γλυκού μια φορά την εβδομάδα.

“Μια μπουκιά είναι μαρτύριο για μένα, Όταν πρόκειται να φάω γλυκό, θέλω να φάω όσα θέλω”. Εάν θέλουμε να καταναλώνουμε γλυκά θα πρέπει να ακολουθούμε κάποια πρότυπα.

Πηγή: http://www.webmd.com/diet/features/when-it-comes-to-sweets-never-say-never