Τα οφέλη της βιταμίνης C

Eίναι ικανή να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.

Στον τομέα της αισθητικής η βιταμίνη C παίζει πολύ σημαντικό ρόλο μια και τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως αποκαλύπτουν ότι η ικανότητα της βιταμίνης αυτής στο να παράγει κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή των ορατών σημείων της γήρανσης.

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στη νεανική εμφάνιση του δέρματος. Μελέτες έχουν αποδείξει επίσης ότι η βιταμίνη C είναι ικανή να μειώσει τους ερεθισμούς που δημιουργούνται από τη δράση των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα της βιταμίνης αυτής είναι η λειτουργία της ως ερέθισμα στην παραγωγή κολλαγόνου.

Η βιταμίνη C κυκλοφορεί σε καλλυντικά προϊόντα στο εμπόριο, αλλά και στη διάθεση των αισθητικών, ώστε με τη βοήθεια ρευμάτων να εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

της Βάσιας Βουλγαράκης

Πηγή: Care.gr

Οι κορυφαίες «μαύρες» τροφές για υγεία και αδυνάτισμα

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους όσο πιο «μαύρη» είναι η τροφή, τόσο πιο υγιεινή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες είναι.

Δείτε λοιπόν ποιες είναι οι 6 κορυφαίες μαύρες τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα και έχουν πολλά οφέλη για το σώμα μας.

1. Βατόμουρα: Πλούσια σε πολυφαινόλες και βιταμίνη C, αποτοξινώνουν τον οργανισμό, προλαμβάνουν τη γήρανση και τα καρδιακά προβλήματα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
2. Μαύρες φακές: Εξαιρετική πηγή σιδήρου και φυτικών ινών που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μειώνουν τη χοληστερίνη.
3. Μαύρο ρύζι: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος και καταστρέφει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
4. Μαύρα φασόλια: τα μαυρομάτικα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, προστατεύουν την καρδιά και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.
5. Μαύρη σόγια: ο καλύτερος φυσικός τρόπος πρόληψης των θρομβώσεων σύμφωνα με έρευνες.
6. Μαύρο τσάι: πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμβάλει στην αποκατάσταση των μυών και βοηθά στην πρόληψη της καρδιάς.

Πηγή: www.briefingnews.gr

Σύνδρομο υπερπροπόνησης

Η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου υπερπροπόνησης

Πρόκειται για σύνδρομο με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης και οφείλεται σε λανθασμένο τρόπο άσκησης.

Συμπτώματα
Η βελτίωση της σωματικής απόδοσης απαιτεί συστηματικό και σωστό τρόπο άσκησης. Αυτό απαιτεί ιδανικό συνδυασμό επιβάρυνσης, παραγωγής έργου και ανάληψης ( αποθεραπείας ). Όταν οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ο χρόνος αποθεραπείας μικρός, διαταράσσεται αυτή η ισορροπία και η πλήρης ανάληψη του οργανισμού δεν είναι εφικτή. Η εφαρμογή ενός λανθασμένου προπονητικού προγράμματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με έναν αντιαθλητικό τρόπο ζωής ( κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, ελλιπής ύπνος ), με πιθανά μικροπροβλήματα υγείας ( λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάφορες ιώσεις ) ή με ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διαταραχές στην ισορροπία του νερού, ψυχολογική κατάπτωση και συναισθηματική υπερένταση, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση του οργανισμού του ασκουμένου και φυσικά την αθλητική απόδοση.

Η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου υπερπροπόνησης. Αθλητές που επιδιώκουν την τελειότητα, ευαίσθητοι, απαιτητικοί και πεισματάρηδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση εμφάνισης του συνδρόμου. Στον κινητικό τομέα παρατηρούνται λάθη στο ρυθμό και στη συνολική εκτέλεση των κινήσεων. Στο φυσιολογικό -λειτουργικό τομέα, παρατηρούνται ελάττωση βάρους λόγω ανορεξίας, αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά την ηρεμία, αιματολογικές διαταραχές, λεμφαδενοπάθεια, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία, προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμός και εφίδρωση. Στον ψυχολογικό τομέα οι επιδράσεις είναι εμφανέστατες. Η συμπεριφορά του αθλητή χαρακτηρίζεται από άγχος, φοβίες, οργή, απογοήτευση, μελαγχολία, σύγχυση, εριστικότητα και ανασφάλεια.

Τύποι υπερπροπόνησης.
1. Υπερπροσπάθεια. Όταν οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί μια παροδική πτώση της απόδοσης. Η απλή ανάπαυση είναι συνήθως αρκετή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

2. Οξεία υπερπροπόνηση. Παρατηρείται όταν εφαρμόζεται μακροχρόνια υψηλή επιβάρυνση και οδηγεί αντίστοιχα σε μακροχρόνια πτώση της απόδοσης. Η θεραπεία της απαιτεί αρκετή ξεκούραση, πολύ προσεγμένη διατροφή και συνήθως ο αθλητής αποκαθίσταται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

3. Χρόνια υπερπροπόνηση. Εμφανίζεται όταν ο αθλητής συνεχίζει να προπονείται παρά τα συμπτώματα, θεωρώντας ότι η πτώση της απόδοσης οφείλεται σε ανεπαρκή προπόνηση. Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα και η πτώση της απόδοσης, διαρκούν για αρκετούς μήνες παρά την ανάπαυση του αθλητή.

της Μαρίας Παράσχου

Πηγή: Care.gr

Η αξία της βιταμίνης Α

Κατά τη γήρανση του δέρματος επιβραδύνεται η κυτταρική δάσπαση. Η βιταμίνη Α βοηθά στην διέγερση της αναδιοργάνωσης των κυττάρων αυξάνοντας τη διάσπασή τους. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας κατά της διαδικασίας της γήρανσης.

Η βιταμίνη Α, που έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια και ως ρετινόλη, παρουσιάζει αστάθεια όσο αφορά τη χρήση της σε καλλυντικά προϊόντα αν και οι παρασκευάστριες εταιρίες έχουν βρει συστήματα τα οποία εμποδίζουν την πρόωρη διάσπασή της.

της Βάσιας Βουλγαράκη

πηγή: Care.gr

5 λόγοι για τους οποίους η μπύρα δεν αποτελεί πάντα ανθυγιεινή επιλογή

Το έχουμε καταλάβει, οι υπερτροφές το σπανάκι και τα μπλε μούρα κάνουν καλό. Όταν πρόκειται για ποτά όπως η μπύρα δεν είναι απαραίτητο να ακούσουμε τα επιχειρήματα ενός ειδικού συμβούλου διατροφής όπως η Karen Ansel (MS, RD, CDN) για τα οφέλη της μπύρας στη υγεία προκειμένου να καταναλώσουμε μια εξάδα. Η Ansel παρουσιάζει 5 τρόπους με τους οποίους η μπύρα κάνει καλό στο σώμα μας (καταναλώνοντας πάντα με μέτρο φυσικά).

1. Η μπύρα περιέχει τη διαλυτή φυτική ίνα, β-γλυκάνη, η οποία συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Για λήψη μεγαλύτερης ποσότητας διαλυτών ινών επιλέξτε μαύρες μπύρες των οποίων η περιεκτικότητα φτάνει στα 1,3 γραμμάρια ανά μια επιπλέον ώθηση ινών, πάει σκοτάδι σκοτεινότερο-μπύρες πακέτο περίπου 1,3gr ανά 330ml μπύρας.

2. Πίνοντας 1-2 μπύρες βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας θρόμβων αίματος με την αύξηση της HDL χοληστερόλης (καλής) ενώ ταυτόχρομα βοηθά στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής).

3. Πίνοντας 1-2 μπύρες την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής των οστών (αντιστρόφως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση) το πυρίτιο που βρίσκεται στη μπύρα έχει συνδεθεί με την ενίσχυση του σκελετικό σύστημα.

4. Η μπύρα έχει συνδεθεί με την μείωση της πιθανότητας δημιουργίας πέτρας στα νεφρά λόγο της υψηλής διουρητικής ιδιότητας ενώ ταυτόχρονα οι ενώσεις που περιέχει η μπύρα έχει αποδειχθεί ότι καθυστερούν την απελευθέρωση του ασβεστίου των οστών που συνδέεται με πέτρες.

5. Η μπύρα αποτελεί πηγή βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος. 330ml μπύρας παρέχουν το 12.5% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6. Προσοχή! Δεν είναι σωστό να καταναλώσουμε 8 για να λάβουμε το 100% της ημερήσιας δόσης. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πάντα πως τα οφέλη προκύπτουν από την κατανάλωση μπύρας με μέτρο!

Πηγή: http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-drink/beer-does-the-body-good

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α

Τόσο ζωικά όσο και φυτικά τρόφιμα αποτελούν πηγή  βιταμίνης Α. Η προσχηματισμένη φυσική μορφή της βιταμίνης Α που βρίσκετε στα ζώα ονομάζεται ρετινόλη. Ενώ οι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και ο οργανισμός μας μπορεί να μετρέψει σε βιταμίνη Α ονομάζονται καροτενοειδή.

Το συκώτι αποτελεί μια απο τις καλύτερες πηγές  βιταμίνης Α. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε συκώτι μόνο μία φορά ή δύο φορές το μήνα, λόγω των τοξικών ουσιών που υπάρχει πιθανότητα να περιέχει. Δυστυχώς οι περιβαλλοντικοί ρύποι τείνουν να συγκεντρώνονται στο συκώτι των ζώων. Ο κρόκος αυγού, τα τυριά, το πλήρες γάλα, το βούτυρο, το εμπλουτισμένο αποβουτυρωμένο γάλα, και η μαργαρίνη αποτελούν επίσης καλές πηγές της βιταμίνης Α. Και εδώ όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αφού τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ολικό και κορεσμένο λίπος. Το φοινικέλαιο, που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα σε πολλές τροπικές χώρες, και τα ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών που μπορεί να ληφθούν ως συμπληρώματα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α. Μία κουταλιά μουρουνέλαιο περιέχει περισσότερες από 12.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α, περισσότερο από το διπλάσιο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για ενήλικες.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη των τρόφιμων με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α, καθώς και λόγω της πιθανής υπερδοσολογίας, συνιστάται να μην καταναλώνονται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη Α (Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α, όπως ρετινόλη, μπορεί να είναι τοξική σε πολύ χαμηλότερες δόσεις από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.) Επί του παρόντος στις ΗΠΑ η λήψη βιταμίνης Α γίνεται κατά μέσο όρο 50% από ζωικές πηγές και 50% από φυτικές πηγές.

Πηγή: http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/foods-that-contain-vitamin-a.htm

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας

Η ντομάτα η οποία περιέχει τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή πιθανώς εξηγεί γιατί η μεσογειακή δίαιτα, που περιέχει πολλές ντομάτες, μειώνει την πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων.

Οι Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν με μια κλινική δοκιμή ότι τέτοια χάπια ντομάτας βοηθούν στη λειτουργία των αγγείων του αίματος, όμως θα χρειαστούν και άλλες μελέτες προτού το χάπι λυκοπένιου αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι πράγματι κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή με 72 ενήλικους, οι μισοί από τους οποίους πήραν το χάπι ντομάτας (που περιείχε 7 μιλιγκράμ λυκοπένιου) και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Οι μισοί εθελοντές ήταν υγιείς και οι υπόλοιποι είχαν διαγνωσμένα καρδιολογικά προβλήματα.
Η δοκιμή ήταν διπλά «τυφλή», καθώς ούτε οι ερευνητές, ούτε οι εθελοντές γνώριζαν ποιος είχε πάρει το πραγματικό χάπι ντομάτας, εωσότου ολοκληρώθηκε η δοκιμή έπειτα από δύο μήνες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι επιστήμονες μέτρησαν την κυκλοφορία του αίματος στα χέρια των εθελοντών, έναν δείκτη που προβλέπει τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς όσο στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία -και δυσκολεύεται η ροή του αίματος- τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ανάλυση έδειξε ότι το χάπι ντομάτας βελτίωσε σημαντικά -κατά 53%- την κατάσταση του ενδοθήλιου (της εσωτερικής «επένδυσης» των αιμοφόρων αγγείων) και την κυκλοφορία του αίματος στους καρδιοπαθείς (αλλά όχι στους υγιείς), ενώ κάτι ανάλογο δεν συνέβη με το χάπι πλασέμπο.

Το χάπι ντομάτας δεν επέδρασε στην αρτηριακή πίεση, στην ακαμψία των αρτηριών, ούτε στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
Το λυκοπένιο, που αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό συστατικό της ντομάτας και είναι δέκα φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα από τυχόν βλάβες λόγω οξείδωσης.
Υπάρχει επίσης στα βερίκοκα, στα καρπούζια, στις παπάγιες, στα γκρέιπ φρουτ, στα καρότα, στα σπαράγγια και σε άλλα φρούτα και λαχανικά.

Η ποσότητα του λυκοπένιου ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία της ντομάτας και από τον τρόπο που αυτή καταναλώνεται (ωμή, μαγειρεμένη, επεξεργασμένη σε έτοιμη σάλτσα κ.α.).
Όταν το λυκοπένιο καταναλώνεται παράλληλα με ελαιόλαδο, όπως σε μια χωριάτικη σαλάτα, τότε η δράση του φαίνεται να αυξάνεται.

Πάντως ο ερευνητής δήλωσε ότι ακόμη κι αν στο μέλλον κυκλοφορήσουν ευρέως διατροφικά συμπληρώματα λυκοπένιου, είναι αμφίβολο αν θα υποκαταστήσουν άλλες θεραπείες για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Όμως, όπως είπε, θα παρέχουν πρόσθετη προστασία, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και την κατάλληλη διατροφή, ιδίως τη μεσογειακή.

Για να απαντηθεί οριστικά το ερώτημα κατά πόσο το καθημερινό χάπι ντομάτας μπορεί να μειώσει πράγματι τις καρδιοπάθειες, ο Βρετανός επιστήμονας είπε ότι θα χρειαστούν πλέον μεγαλύτερες έρευνες με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
Ήδη πάντως μια εταιρεία, που δημιούργησαν οι ερευνητές του Κέμπριτζ, έχει αναπτύξει ένα τέτοιο χάπι ντομάτας.
Εξάλλου προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει και πιθανή αντικαρκινική δράση του λυκοπένιου και μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, μελέτησαν σχεδόν 92.000 γυναίκες κατά την περίοδο 1995-2013.
Όπως διαπιστώθηκε, όσες γυναίκες έτρωγαν περισσότερες ντομάτες ή άλλα φρούτα και λαχανικά που περιείχαν λυκοπένιο, είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των νεφρών.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Τα οφέλη της Yoga στην υγεία

Yoga για ευεξία

Η βασικές ασκήσεις της Yoga σκοπό έχουν τη διάταση των μυών. Η Yoga μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να κινούμαστε καλύτερα και να αισθανόμαστε λιγότερο δύσκαμπτοι και κουρασμένοι.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο που βρίσκεστε, θα αντιληφθείτε σύντομα τα οφέλη της Yoga. Μελέτες έδειξαν πως η Yoga βοήθησε στη βελτίωση της ελαστικότητας του σώματος έως και 35% μετά τις πρώτες 8 εβδομάδες άσκησης.

Yoga για μυική ενδυνάμωση

Ορισμένες μορφές της γιόγκα, όπως η Ashtanga yoga και η Power Yoga είναι πολύ φυσικές. Κάνοντας ένα από αυτά τα στυλ θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον μυϊκό σας τόνο.

Αλλά ακόμη λιγότερο έντονες μορφές Yoga, όπως η Iyengar και η Hatha, μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη σας και την αντοχή σας.

Πολλές από τις στάσεις της Yoga, στάση σκύλος με το κεφάλι κάτω, η στάση σανίδα κ.α. βοηθούν στη βελτίωση της μυικής δύναμης στο πάνω μέρος του σώματος. Οι όρθιες στάσεις ειδικά αν τις κρατήσουμε για αρκετές μεγάλες αναπνοές βοηθούν στην ενδυνάμωση των τετρακέφαλων και των κοιλιακών. Ενώ στάσεις όπως η καρέκλα κ.α. ενισχύουν το κάτω μέρος της πλάτης.

Όταν εκτελέσετε σωστά τις στάσεις της Yoga, θα αποκτήσετε δυνατούς κοιλιακούς μιας και όλες οι ασκήσεις της Yoga τους εξασκούν.

Yoga για βελτίωση της στάσης του σώματος

Με πιο δυνατούς μύες και μεγαλύτερη ευελιξία βελτιώνετε τη στάση του σώματος σας.

Οι περισσότεροι στέκεστε και κάθεστε σε στάσεις οι οποίες για να διατηρηθούν γίνεται χρήση των μυών του κορμού.

Η Yoga βοηθά επίσης στη βελτίωση της επίγνωσης του σώματος σας. Αυτό θα σας βοηθά να παρατηρήσετε πιο γρήγορα αν καμπουριάζετε ή αν ο κορμός σας έχει λάθος στάση, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τη στάση σας.

Yoga για καλύτερη αναπνοή

Η αναπνοή παίζει μεγάλο ρόλο στις ασκήσεις της Yoga. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αναπνοή σας. Εξασκώντας τον τρόπο που αναπνέετε και ακολουθώντας συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής κατά την άσκηση σας, θα αποκτήσετε και ένα πολύτιμο εργαλείο χαλάρωσης.

Η Yoga συνήθως δεν είναι αερόβια, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, εκτός αν πρόκειται για έντονο είδος ή το κάνετε σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο.

Yoga για λιγότερο άγχος περισσότερη ηρεμία

Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο άγχος και να είστε πιο χαλαροί μετά από ασκήσεις Yoga.

Ορισμένες μορφές γιόγκα χρησιμοποιούν τεχνικές διαλογισμού που βοηθούν στην ηρεμία του νου. Εστιάζοντας στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της γιόγκα μπορείτε να το κάνετε και αυτό.

Yoga για την καρδιά σας

Είναι εδώ και καιρό γνωστό πως η Yoga βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Χαμηλότερος ρυθμός της καρδιάς μπορεί να ωφελήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια, και τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η γιόγκα έχει επίσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: http://www.webmd.com/balance/guide/thehealthbenefitsofyoga

 

Πως αντιμετωπίζουμε ένα πιάσιμο

Μετά από κάποια έντονη μυική φόρτιση ή έκθεση σε ψυχρό ρεύμα αέρα, συχνά παρουσιαζόμαστε “πιασμένοι”: Οι μύες πονάνε και οι κινήσεις μας γίνονται δυσχερείς.

Κατ’ αρχήν χρειάζεται ξεκούραση και αποφυγή της περαιτέρω φόρτισης του μυός που πάσχει.

Η περιοχή θα πρέπει να διατηρηθεί ζεστή με τη χρησιμοποίηση ζεστών ρούχων ή κάποιας θερμοφόρας.

Μια θερμαντική αλοιφή ή ένα έμπλαστρο (που δρα δημιουργώντας συνθήκες τοπικής υπεραιμίας) βοηθούν στη διατήρηση ζεστής της περιοχής.

Εάν τα παραπάνω δεν είναι διαθέσιμα, θα πρέπει να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο και μια ελαφρά εντριβή στην περιοχή που πάσχει.

του Φώτη Παπαγιαννόπουλου, πηγή: Care.gr

Μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη

Η προπόνηση δύναμης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη γιατί με την ενδυνάμωση των μυών προστατεύονται οι αρθρώσεις, οι κινήσεις είναι πιο οικονομικές και ξεκούραστες και με τη μυϊκή σύσφιξη που προκαλείται βελτιώνεται η εικόνα του σώματος.

Οι πολλές επαναλήψεις, ( 8-10 διαφορετικές ασκήσεις σε 3-4 σετ των 10-15 επαναλήψεων ), βελτιώνουν τη γράμμωση των μυών, τη μυϊκή αντοχή και το σχήμα του σώματος. Αυτό το είδος προπόνησης ταιριάζει στους απλούς ασκούμενους, οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν γενικά τη φυσική τους κατάσταση και την εμφάνισή τους. Όταν η προπόνηση με βάρη γίνεται για να συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων, χρησιμοποιούνται πιο περίπλοκες και εξειδικευμένες μέθοδοι και οι επιβαρύνσεις είναι μέγιστες. Οι απλοί ασκούμενοι καλό είναι να ακολουθούν τη μέση οδό και να μην υπερβάλλουν κοπιάζοντας άδικα και προξενώντας κακό στην υγεία τους. Ο παραπάνω τύπος προπόνησης με συχνότητα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, σωστή προθέρμανση, αποθεραπεία και έμφαση στις διατάσεις είναι ιδανικός για να επιτευχθούν τα θετικά αποτελέσματα. Η συμπλήρωση της με κάποιες μορφές αερόβιας άσκησης ( aerobic, jogging, κολύμβηση κ.α. ) διατηρεί τη φυσική κατάσταση και την υγεία σε πολύ καλό επίπεδο.

Πηγή: Care.gr