Το Holistic Fitness στο Tao’s Center στην Πάρο

Επισκεφτήκαμε το Tao’s Center, λίγα λεπτά έξω απο την Νάουσα στρίβοντας δεξιά με κατεύθυνση προς λεύκες και μόλις σε 100m από τη διασταύρωση, βρήκαμε μια πινακίδα για το Tao’s. Εύκολο να το βρεις. Διασχίσαμε έναν χωματόδρομο,περίπου 800 μέτρα, εκεί μας υποδέχτηκε ο Run ιδιοκτήτης του κέντρου απο το Ισδραηλ. Ζεστος, φιλικός με ευγένεια. Οτι ακριβώς χρειάστηκε για να μας κερδίσει. Απο τα πρώτα 5 λεπτά συνομιλίας ,ο Run μου πρότεινε να του κάνω μαθήματα.

Ο Run απο ότι κατάλαβα, εχει την ικανότητα, να βλέπει απο μακριά τους ανθρώπους και να εντοπίζει πράγματα. Μας πήγε αμέσως μετά στην αίθουσα μαθημάτων. Οταν άνοιξε την πόρτα και είδα τον χώρο, ένιωσα όπως τα παιδιά που τα βάζεις μέσα σε δωμάτιο με πολλά όμορφα παιχνίδια!! Στην συνέχεια περάσαμε στην αίθουσα personal training και massage.

Εαν κάνετε τις διακοπές σας στην Πάρο, επισκεφτείτε το Tao’s Center για ενα ομαδικό προγραμμα Pilates, yoga, Chi Kung, meditation. (10 e)

Σοφία Αμούντζια

Yoga στις διακοπές αναζωογονώντας σώμα και ψυχή

Ποιος μπορεί να ορκιστεί ότι όταν γυρίζει από τις διακοπές δεν λέει στον εαυτό του ότι χρειάζοταν μία βδομαδούλα ακόμη; Η καινούργια τάση είναι κατά τη διάρκεια των διακοπών μας να μας δίνονται επιλογές που να αναζωογονούν το σώμα και την ψυχή. Αυτό πετυχαίνουν τα yoga-retreats (καταφύγια γιόγκα) που φροντίζουν για την ολιστική χαλάρωση. Βρίσκονται στα πιο όμορφα μέρη του κόσμου, σε τοπία που με τη θέα τους μόνο αρκούν για να μας κάνουν να χαλαρώσουν. Προσφέρουν μαθήματα γιόγκα, συγχρόνως όμως προσεγγίζουν τις ανάγκες της διατροφής και της ξεκούρασης με υγιεινές προτάσεις.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το σύγχρονο θεραπευτικό κέντρο της Ευρώπης. Ο μέσος επισκέπτης των yoga retreats ανήκει σε ένα μέσο προς υψηλό οικονομικό επίπεδο, έχει ανώτερη εκπαίδευση, είναι μέσης ηλικίας και έρχεται από δυτικές χώρες, κυρίως Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, με τις πέντε βασικές χώρες να είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Αυστρία, καλύπτοντας το 63% της παγκόσμιας αγοράς.

Πηγή: http://www.tovima.gr

Η διατροφική αξία και χρήσεις του αβοκάντο

Αναμφίβολα, είναι το αβοκάντο, ένας καρπός που ευδοκιμεί στην τροπική Κεντρική Αμερική και εισήχθηκε και στην Ινδία πιθανότατα στις αρχές του 19ου αιώνα.Οι πρώτοι καλλιεργητές του ήταν οι Αζτέκοι, κάτοικοι του Μεξικού, που κατακτήθηκαν από τους Ισπανούς περίπου πριν 400 χρόνια. Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται στις HΠA, στην Kαραϊβική, στην Aυστραλία, στη νότια Aφρική, στην Aίγυπτο, στην Iσπανία, αλλά και στην Kρήτη.

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε έλαια, το αβοκάντο (ονομάζεται επίσης αχλάδι του αλιγάτορα) έχει την υψηλότερη θερμιδική αξία.Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο, δίνουν 163 θερμίδες, αλλά και πολλές βιταμίνες, μέταλλα και 2,2% πρωτεΐνη. Ένα κανονικού μεγέθους αβοκάντο ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια και ισοδυναμεί με ένα καρβέλι ψωμί από άποψη θερμίδων.
Έχει χαρακτηριστική κρεμώδη υφή και όχι έντονη γεύση, αλλά αν το συνδυάσετε με άλλα συστατικά σε σαλάτες ή το απλώσετε στο ψωμί σας, τρώγεται πολύ ευχάριστα.

Η διατροφική αξία και χρήσεις του αβοκάντο

Πολύτιμα τα αβοκάντο για την υγεία

Tο αβοκάντο είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και ολιγοστοιχεία και γι’ αυτό ιδιαίτερα θρεπτικό για τον οργανισμό μας. Eικάζεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο νότιο Mεξικό, ενώ καλλιεργούνταν ευρέως από τη Bραζιλία έως το Περού πολύ πριν την άφιξη των Eυρωπαίων στη Λατινική Aμερική. Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται εμπορικά στις HΠA, στα τροπικά νησιά της Kαραϊβικής, στην Aυστραλία, τη νότια Aφρική, το Iσραήλ, την Aίγυπτο, αλλά και στη νότια Iσπανία, τη Γαλλία και την Kρήτη.
Τα αβοκάντο είναι εκ φύσεως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Νέες μελέτες εξ άλλου υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή.

Όπως εξηγεί η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία (ADA), τα καροτενοειδή είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (μία ομάδα έντονα δραστικών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα), αλλά και στην απόκτηση υγιούς οράσεως.

Τα καροτενοειδή, όπως η άλφα-καρωτίνη, η βήτα-καρωτίνη, η λουτεϊνη και η λυκοπένη, υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα λίπη των φυτικών προϊόντων παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των καροτενοειδών από τον οργανισμό. Εντούτοις, πολλά πλούσια σε καροτενοειδή φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος, γεγονός που μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους.
Αυτό δεν ισχύει για τα αβοκάντο, τα οποία όπως προαναφέρθηκε περιέχουν ωφέλιμα λίπη. Στην πραγματικότητα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καροτενοειδών.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».Όπως έδειξε, όσοι εθελοντές έτρωγαν σαλάτα με μαρούλι, καρότο και σπανάκι που περιείχε 75 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε περίπου μισό μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 8,3 φορές περισσότερη άλφα-καρωτίνη, 13,6 φορές περισσότερη βήτα-καρωτίνη και 4,3 φορές περισσότερη λουτεϊνη απ” όση οι εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν την ίδια σαλάτα δίχως αβοκάντο.

Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν σάλτσα με 150 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε ένα μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 4,4 φορές περισσότερη λυκοπένη, ενώ διπλασιαζόταν η απορρόφηση βήτα-καρωτίνης.

Η άλφα-καρωτίνη και η βήτα-καρωτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος – μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ” όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.

Προειδοποιήσεις

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι – όπως προειδοποιούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα – τα αβοκάντο δεν είναι κατάλληλα για όσους παίρνουν το αντιθρομβωτικό φάρμακο βαρφαρίνη, επειδή περιέχουν άφθονη βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και η βαρφαρίνη ελαττώνει την δραστηριότητά της, αποτρέποντας έτσι τις θρομβώσεις.
Επειδή, εξάλλου, περιέχουν και το ιχνοστοιχείο χαλκός, δεν πρέπει να καταναλώνονται απ” όσους πάσχουν από μία σπάνια κληρονομική νόσο (νόσος του Wilson), η οποία εμποδίζει τον οργανισμό τους να αποβάλλει τον χαλκό, με συνέπεια να συσσωρεύεται αυτός στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.
Ούτε είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από διάρροια ή ασθένειες που προκαλούν διάρροια (λ.χ. η νόσος του Κρον, μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), διότι μπορεί να την επιτείνουν.

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάρια
Στη συνέχεια παρατίθενται τα συστατικά 100 γραμμαρίων αβοκάντο, έτσι όπως τα αναφέρει η Βάση Δεδομένων για τη Θρεπτική Αξία των Τροφίμων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA National Nutrient Database for Standard Reference)
Νερό = 73 γραμμάρια
Ενέργεια = 160 θερμίδες
Φυτικές ίνες = 6,7 γραμμάρια
Σάκχαρα = 0,6 γραμμάρια
Ιχνοστοιχεία
Κάλιο = 485 mg
Μαγνήσιο = 29 mg
Σίδηρος = 0,5 mg
Ψευδάργυρος = 0,64 mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη C = 10 mg
Βιταμίνη Α = 146 IU (Διεθνείς Μονάδες)
Βιταμίνη Κ = 21 mcg
Λίπη
Ολικά = 14,6 γραμμάρια
Κεκορεσμένα = 2,1 γραμμάρια
Μονοακόρεστα = 9,8 γραμμάρια
Άλλα
Βήτα καρωτίνη = 62 mcg*
Άλφα καρωτίνη = 24 mcg* *mcg = μικρογραμμάριο (εκατομμυριοστό του γραμμαρίου)
Μυστικά μαγειρικής

Για να απολαύσει κανείς όλα αυτά τα οφέλη, αλλά και τη γεύση των αβοκάντο, πρέπει να τα καταναλώνει αρκετά ώριμα. Η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία τονίζει ότι τα άγουρα αβοκάντο μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες εάν τοποθετηθούν μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Πώς θα καταλάβει κανείς εάν ένα αβοκάντο είναι ώριμο; Θα έχει σκουρύνει το χρώμα του, ενώ θα είναι μαλακό όταν το πιέζει.

Τα πολύ ώριμα αβοκάντο μπορούν να καθαριστούν και να αποθηκευθούν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση. Για να καθαρίσετε τα αβοκάντο, πλύνετε τα πρώτα καλά και κόψτε τα κατά μήκος στη μέση. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κουκούτσι και έπειτα τον καρπό από τη φλούδα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

Εάν βάλετε το αβοκάντο στο ψυγείο, πρέπει να το καταναλώσετε εντός δύο ημερών, ενώ αν το βάλετε στην κατάψυξη πρέπει να το φάτε σε δύο μήνες.

Τα αβοκάντο είναι ότι πρέπει για σαλάτες, σάλτσες και σούπες, αλλά και σε φέτες στο σάντουιτς αντί για τυρί. Στις σαλάτες μπορεί να μπει σκέτο, ενώ για σάλτσες και σούπες καλό είναι να το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και να του προσθέσετε χυμό λεμονιού για να μην αλλοιωθεί το χρώμα του με το πέρασμα του χρόνου (χρειάζεται μισό κουταλάκι χυμός λεμονιού για κάθε μισό πολτοποιημένο αβοκάντο).

Πιθανοί τρόποι κατανάλωσης του αβοκάντο που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δοκιμάσετε παρουσιάζονται παρακάτω:

• Προσθέστε αβοκάντο σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιχύστε με αυτήν κοτόπουλο ή ζυμαρικά.
• Αλέστε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί για να αποτελέσει ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ.
• Δοκιμάστε σαλάτα με μαρούλι άισμπεργκ, πορτοκάλι, μέντα και αβοκάντο κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια με μια κουταλιά λάδι και ντρέσινγκ με μπαλσάμικο.
• Παρασκευάστε την περίφημη σάλτσα γουακαμόλε ανακακατεύοντας αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος πολτός.

Συμπερασματικά, το αβοκάντο αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική αξία, ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας στη χώρα μας καθιστά την κατανάλωση του σποραδική. Προτείνεται η χρήση του 2-5 φορές στο μήνα υπό τη μορφή ελαφρύτερου γεύματος (μέσα σε μια σαλάτα) ή ενδιάμεσου σνακ ως ντιπ ή αντί για κάποιο φρούτο.

Πλήρης τροφή για το δέρμα

Tο αβοκάντο παραδοσιακά έχει σημαντική συνεισφορά και στην κοσμητολογία. Πλούσιο καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά.\

Πηγή: http://texnologosgeoponos.blogspot.gr/

Οδηγίες προφύλαξεις από τον καύσωνα

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά

Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.

Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Πηγή: www.gscp.gr

Ρόδι ένα φρούτο με διατροφή αξία πέντε αστέρων

Ποιες είναι οι διατροφικές αξίες στην υγεία που προσφέρει το ρόδι αφού έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος;

Το ρόδι αποτελεί ένα φρούτο που, δυστυχώς, πολλοί το θυμούνται μόνο την Πρωτοχρονιά για να το σπάσουν για γούρι στο κατώφλι του σπιτιού τους.

Ωστόσο, έχει εξαιρετική θρεπτική αξία το ρόδι και για αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Το ρόδι ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Από αυτές, δύο κατηγορίες, οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες, έχει φανεί πως έχουν ισχυρή αντιγηραντική και προστατευτική δράση του ροδιού , καθώς προλαμβάνουν τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών.

Σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του ροδιού στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ η αντιοξειδωτική του δράση μπορεί να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τις ασθένειες και τη γήρανση.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ό,τι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι, δύο πολυδιαφημισμένα τα τελευταία χρόνια ροφήματα.

Αντί, λοιπόν, να… σπαταλάτε ένα ρόδι σπάζοντάς το στο κατώφλι του σπιτιού την Πρωτοχρονιά, βάλτε το μέσα στη σαλάτα σας ή στύψτε έναν χυμό ροδιού, προσφέροντας ένα δώρο υγείας στον οργανισμό σας.

Πηγή: http://www.fimes.gr/2013/12/rodi-ygeia

Μέλι αντίδοτο στο hangover

Το μέλι αποτελεί το ιδανικό «αντίδοτο» στις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με νέα έρευνα, που υποστηρίζει πως το φυσικό αυτό γλυκαντικό «ανακουφίζει» από τον πονοκέφαλο και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα, που αφήνει ένα μεθύσι.

Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας ισχυρίζονται ότι η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υπο-προϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι.

Ο βασικός λόγος που μετά το μεθύσι, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεϋδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρα Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας.

Η ακεταλδεϋδη, στη συνέχεια, μετατρέπεται -με την χρήση φρουκτόζης- σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του “καίγεται” κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού, με συνέπεια από την καύση να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που ‘εκπνέεται’ από το σώμα.

Όπως είπε ο Bρετανός χημικός (συγγραφέας του “Καλού Χημικού Οδηγού των Καταναλωτών”), “η ευχαρίστηση έρχεται από το αλκοόλ, αλλά τα κατάλοιπα του μεθυσιού από την ακεταλδεΰδη, το τοξικό χημικό που δημιουργείται στο σώμα και προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, ακόμα κι εμετό”.

Τα κατάλοιπα του μεθυσιού εξαφανίζονται πιο γρήγορα, στο βαθμό που η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται πιο γρήγορα (σε σχέση με τη βραδεία μεταβολική διαδικασία) σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες – και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το μέλι. Μάλιστα, αν κανείς φάει το μελί με ψωμί (π.χ. τοστ), τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό του, οπότε βοηθά περαιτέρω το σώμα του να τα βγάλει πέρα με το αλκοόλ.

Πηγή: http://www.kalymniansvoice.com/

O προσωπικός προπονητής μέσα από το Smartphone

O προσωπικός προπονητής μέσα από το Smartphone σας για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Τι είναι το Runtastic;

Το Runtastic είναι ο προσωπικός προπονητής μέσα από το Smartphone σας για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Η εφαρμογή Runtastic προσφέρει:

  • Καταγραφή της διαδρομής σας πάνω σε χάρτη
  • Καταγραφή χρόνου (διάρκεια) & καταγραφή απόστασης
  • Σύνδεση με κοινωνικά δίκτυα (Social sharing, Facebook, Twitter) & email (Google).

Το Runtastic χρησιμοποιεί το GPS για τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των αθλητικών σας δραστηριοτήτων, όπως: τζόγκινκ, τρέξιμο, ποδηλασία και πεζοπορία. Η εφαρμογή έχει βαθμολογηθεί από τους χρήστες με 4.5 + app και σας προσφέρει τα παρακάτω στοχεία για την προπόνηση σας χρόνο, απόσταση, υψομετρική αλλαγή, τις θερμίδες κ.α.  και έρχετε να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε υγιείς συνήθειες του τρόπου ζωής και την επίτευξη των στόχων της άσκησης σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε το runstatic στο Android κινητό σας μέσο του Google Play ή στο iPhone σας μέσα από το App Store της Apple.

Πηγή: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.runtastic.android&hl=en

 

Σαλάτες εναντίον παχυσαρκίας

Ερευνητές, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, συνέκριναν την πρόσληψη ενέργειας, από ένα γεύμα, με σαλάτα, με την αντίστοιχη, από ένα γεύμα, χωρίς σαλάτα.

Η μελέτη, σε 42 γυναίκες, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης σαλάτας (3 φλιτζάνια), πριν από ένα γεύμα, μείωσε τη συνολική πρόσληψη ενέργειας, κατά 12%. Συμπέραναν, λοιπόν, πως “καταναλώνοντας μια μεγάλη μερίδα φαγητού, που δίνει, στον οργανισμό, λίγες θερμίδες, στην αρχή του γεύματος, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική, για τον έλεγχο του βάρους”.

Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλης σαλάτας βοηθά τους Καταναλωτές να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες, σε φυτικές ίνες και να εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πηγή: http://kepka.org

Μέλι από τον Ολυμπο, το πιο νόστιμο αντιβιοτικό του κόσμου

Οι θεοί του Ολύμπου είχαν το νέκταρ και την αμβροσία, την τροφή των αθανάτων, αλλά και οι θνητοί δεν πάνε πίσω. Γιατί το μέλι που παράγεται στην περιοχή αποδεικνύεται πως είναι το πιο… νόστιμο αντιβιοτικό σε όλο τον κόσμο.

Στις έρευνες που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μελετώντας τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού του Ολύμπου, ανίχνευσαν αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά συστατικά σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα δείγματα που συλλέχθηκαν είχαν συστατικά με ισχυρότερη δράση από αυτή του μελιού Manuka, το οποίο παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, έχει εγκριθεί για θεραπευτική χρήση και πωλείται έως και 200 ευρώ το κιλό.

Η αρχική σκέψη των επιστημόνων, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ήταν πως στον Ολυμπο αναπτύσσονται πολλά φυτά με σημαντικές γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες. Εφόσον οι μέλισσες τρέφονται με αυτά, το μέλι που παράγουν οπωσδήποτε περιέχει πολλά από τα συγκεκριμένα συστατικά στη χημική του σύσταση.

Αρχικά εξετάστηκαν μέλια από τις περιοχές Ελασσόνα, Καρυά, Συκέα, Δομένικο, Σκαμνιά, Σαραντάπορο, Κρανιά, Αζωρο, Βερδικούσσα και Καλλιθέα, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε από τον φοιτητή Νικόλαο Σουλιτσιώτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρκετά από τα εξεταζόμενα μέλια είχαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνούσε αυτή του μελιού Manuka που θεωρείται φάρμακο.

Δείγματα ελληνικών μελιών εξετάστηκαν στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου (επίβλεψη επίκουρος καθηγητής Δ. Μόσιαλος, μεταπτυχιακή εργασία Ελένη Ανθιμίδου) και για την αντιβακτηριακή τους δράση ειδικά έναντι δύο σημαντικών νοσοκομειακών παθογόνων βακτηρίων, της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus. Και πάλι ορισμένα δείγματα βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση από αυτή του μελιού Manuka.

Μάλιστα, οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο και μετέτρεψαν το μέλι του Ολύμπου σε σκόνη, ώστε να μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και άλλα παρασκευάσματα και να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τη βιομηχανία.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Ερμηνεία επιστημονικών όρων διατροφής

Θρεπτική αξία ενός τροφίμου:
Είναι το ποσοστό των περιεχομένων, σε ένα τρόφιμο, ουσιών, οι οποίες μπορούν να αναπληρώσουν συστατικά του ανθρώπινου σώματος, που φθείρονται συνεχώς, ή να σχηματίσουν τους ιστούς ενός αναπτυσσόμενου οργανισμού. Τέτοιες ουσίες είναι οι πρωτεΐνες (λευκώματα), οι υδατάνθρακες και τα λίπη.

Πλήρη λευκώματα:
Eίναι η κατηγορία εκείνη των θρεπτικών ουσιών, που δίνουν στον οργανισμό, όλα τα απαραίτητα “οικοδομικά υλικά” (αμινοξέα), από τα οποία θα συνθέσει τα δικά του λευκώματα.

Βιολογική αξία:
Eκτιμάται από το ποσοστό των πλήρων λευκωμάτων που περιέχει το τρόφιμο. Γενικά, τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν πλήρη λευκώματα, γι’ αυτό και είναι μεγάλης βιολογικής αξίας, σε αντίθεση με τα φυτικά, που περιέχουν ατελή λευκώματα και είναι μικρής βιολογικής αξίας.

Θερμίδες:
Είναι οι μονάδες ενέργειας, που αποδίδει, στον οργανισμό, κάθε θρεπτική ουσία και ευρύτερα κάθε τρόφιμο. Οι θερμίδες δεν πρέπει να συγχέονται με τη θρεπτική αξία. Όταν οι ανάγκες σε θερμίδες καλύπτονται από ορισμένη ποσότητα τροφής, η επιπλέον τροφή μετατρέπεται σε λίπος.

Ενεργειακή ή θερμιδική αξία ενός τροφίμου:
Είναι το ποσό της ενέργειας, που απελευθερώνεται από την “καύση” ενός τροφίμου, μέσα στον οργανισμό και είναι συνάρτηση της περιεκτικότητας του τροφίμου σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Όμως, οι υδατάνθρακες θεωρούνται οι πιο σημαντικές ενεργειακές ουσίες.

Άλατα:
Είναι ενώσεις ανόργανων στοιχείων, εντελώς απαραίτητων για την κανονική λειτουργία του οργανισμού. Τέτοια π.χ. είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.α.

Εκχυλισματικές ουσίες:
Είναι αζωτούχες ουσίες του κρέατος, μη πρωτεϊνικές, οι οποίες, κατά τον βρασμό, περνούν από το κρέας στο ζουμί, δίνοντας στη σούπα ιδιαίτερο άρωμα, γεύση και διεγείρουν την όρεξη.

Βιταμίνες:
Είναι ουσίες απαραίτητες, για τη σωστή αξιοποίηση των τροφών και την ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού. Δε θεωρούνται θρεπτικές ουσίες, αλλά είναι εξίσου απαραίτητες με αυτές.

Πηγή: http://www.kepka.org