Ένα φρούτο την ημέρα «μειώνει κατά 5% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά»

Κάθε φρούτο και κάθε σαλάτα που καταναλώνουμε καθημερινά, μειώνει κατά 5% τον κίνδυνο θανάτου, ιδίως από καρδιαγγειακά αίτια, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ωστόσο αυτό το όφελος δεν παρέχεται επ’ αόριστον, αλλά μόνο έως και τις 5 μερίδες που, χονδρικά, αντιστοιχούν σε δύο ωμές ή/και βραστές μικρές σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες, δεν παρέχουν πρόσθετο όφελος στην υγεία, γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Το εύρημα αυτό αντικρούει εκείνο προγενέστερης, εφετινής μελέτης, που είχε δείξει πως είναι καλύτερα να τρώμε επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Η νέα μελέτη, όμως, που είναι πολύ μεγαλύτερη, βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 16 προγενέστερες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 833.000 εθελοντές.

Οι μελέτες είχαν διαρκέσει από 4,6 έως 26 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο11.512 εθελοντές πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Η ανάλυση αυτή επιβεβαιώνει ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνος ολικής θνησιμότητας, ιδίως καρδιαγγειακής θνησιμότητας», έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας δρα Φρανκ Χου, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Υπάρχει ωστόσο ένα όριο κατανάλωσης γύρω στις πέντε μερίδες ημερησίως, έπειτα από το οποίο ο κίνδυνος ολικής θνησιμότητας δεν ελαττώνεται περαιτέρω», προσθέτουν.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr

Παγωτό μια απόλαυση που όμως μπορεί να κρύβει κινδύνους

Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει λίπος, πρωτεΐνες, ζάχαρη. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές,αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.

Το παγωτό είναι επιδόρπιο, όχι γεύμα. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί ναυποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα,φρούτα ή λαχανικά.

Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόποςσυντήρησης τροφίμων, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και λειτουργίας των μηχανημάτων διατήρησής τους.

Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα:

Τυποποιημένα Παγωτά

Πωλούνται από supermarket, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κλπ. Φυλάσσονται, σε ειδικούςκαταψύκτες. Αυτοί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία, κάτω από -18οC.

Δεν πρέπει να αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:

  • Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα, ή παρατηρούμε κάποια προβλήματα στηλειτουργία του καταψύκτη.
  • Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται, στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας. Συνήθως, στους καταψύκτες επάνω, υπάρχει η σχετική αφίσα.
  • Αυτά, που είναι συσκευασμένα, σε κύπελλα, παρουσιάζουν υπερχύλιση, στο καπάκι.
  • Είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
  • Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται, σε μικρά κομματάκια, ή περιέχουνμικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε καιξανακαταψύχθηκε.
  • Έχουν γεύση πικρή, ξινή, ή αλμυρή.
  • Η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη.

Άλλες πληροφορίες:

  • Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχήλοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.
  • Σύμφωνα με το νόμο, η αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και κατανάλωσης είναι υποχρεωτική, μόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τιςατομικές συσκευασίες. Βέβαια, κάποιες βιομηχανίες αναγράφουν αυτές τις ημερομηνίες, ακόμα και στις ατομικές συσκευασίες. Πάντα ελέγχουμε τη συσκευασία και σε περίπτωση, που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης, διαλέγουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
  • Αν μεταφέρουμε τα παγωτά, που αγοράσαμε, στο σπίτι τα βάζουμε, αμέσως, στονκαταψύκτη. Η μεταφορά, σε μεγάλες αποστάσεις, πρέπει να γίνεται, σε ισοθερμικές συσκευασίες.

Παγωτά χύμα

Πωλούνται, από ζαχαροπλαστεία – εργαστήρια παρασκευής παγωτών. Αν αγοράζουμε παγωτό χύμα, πρέπει να γνωρίζουμε, καλά, το εργαστήριο, που το παρασκευάζει. Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να τηρούνται, αυστηρά. Το προσωπικό, τασκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται, σε επαφή με παγωτό, πρέπει να είναι, σχολαστικά, καθαρά.

Το παγωτό χύμα φυλάσσεται, σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους. Η θερμοκρασίατους πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC. Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία, ανάμεσα σε αυτή των καταψυκτών, για τα τυποποιημένα παγωτά και σε αυτή των ειδικών βιτρινών, οφείλεται στο γεγονός ότι το χύμα παγωτό, στους -18οC, είναι ιδιαίτερα σκληρόκαι δεν μπορεί να σερβιριστεί. Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες, σε απόσταση ενός μέτρου, από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγονται σκόνηκαι καυσαέρια. Επίσης, δεν πρέπει να τις ”χτυπάει” ο ήλιος.

Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα πρέπει να βρίσκεται, μέσα σεδιαφανές δοχείο, με νερό συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής, τότε πρέπει να αλλάζεται, κάθε μία ώρα, για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες, στην υγεία των Καταναλωτών. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το νερό αλλάζεται κάθε ώρα, απαιτούμε να πλυθεί το ειδικό κουτάλι, παρουσία μας, για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα γάλακτος.

Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους, λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγωτού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.

Προσοχή!!!

  • Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
  • Προσοχή στην παχυσαρκία, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες, στον οργανισμό μας.
  • Τα παγωτά “light”, που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν, στον οργανισμό μας, μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
  • Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες, που μας δίνει, όταν “καίγονται”, στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο από ότι πριν την κατανάλωση του παγωτού.

Πηγή: http://www.kepka.org

Γιατί είναι καλό να τρώτε πικάντικες τροφές

Οι καυτερές πιπεριές εκτός του ότι προσδίδουν μια ιδιαίτερη, εξωτική και κυρίως… «καυτή» γεύση στο φαγητό, προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία.

Και δεν αναφερόμαστε απλά στα μάτια που «καθαρίζουν» από τα ατελείωτα δάκρυα που «τρέχουν» με κάθε μπουκιά.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι καυτερές/πικάντικες τροφές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τι άλλο περιμένετε για να αρχίσετε να δοκιμάζετε νέες συνταγές… λίγο πιο πικάντικες;

Μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Investigation, αναφέρει ότι η καψαϊκίνη η χημική ουσία που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές- ενεργοποιεί τους υποδοχείς των κυττάρων στην εντερική επένδυση, δημιουργώντας μια αντίδραση που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμη, ότι η καψαϊκίνη -η οποία χρησιμοποιείται επίσης ως αναλγητικό εξαντλώντας τα νεύρα, ώστε να μην μπορούν να στέλνουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο- θα μπορούσε να βοηθήσει στην απενεργοποίηση ενός υπερ-αντιδραστικού υποδοχέα που θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη όγκων.

Βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Food Research International το 2011, το τζίνσενγκ και το σαφράν ενισχύουν τις σεξουαλικές επιδόσεις. Μήπως την επόμενη φορά να… ενισχύσετε γευστικά το φαγητό σας; Πού ξέρετε, μπορεί να ενισχύσετε και τη… λίμπιντό σας!

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πικάντικες τροφές μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού, αναφέρει δημοσίευμα του Time. Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι πιπεριές ενθαρρύνουν το «κάψιμο» των θερμίδων από τον οργανισμό.

Μια άλλη έρευνα, που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Purdue, ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν στο φαγητό μειώνει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό, ενισχύοντας περαιτέρω το… «κάψιμο» των περιττών θερμίδων.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr

Πατήσατε αχινό; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εαν έχετε πατήσει αχινό,ακιδες η σκληθρες,θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε γιατρό,ναυαγοσώστη η νοσηλευτή που θα βρείτε σε μια οργανωμένη παραλια. Continue reading Πατήσατε αχινό; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά κατά του καρκίνου

Για τα φρούτα και τα λαχανικά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ υγιεινά. Εκτός όμως από όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης έρχεται να φωτίσει μια άγνωστη συνεισφορά τους στην υγεία μας.

Σύμφωνα με στοιχεία της πολυεθνικής μελέτης MEC, η οποία ξεκίνησε το 1993 για να αξιολογήσει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή, τον τρόπο ζωής, γενετικούς παράγοντες και την εμφάνιση καρκίνου, φάνηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστεως στις γυναίκες.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από 185.885 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε μια περίοδο 12,5 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης συγκριτικά με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερα από αυτά τα λαχανικά.

Τι πρέπει να κάνω έαν με τσιμπήσει τσούχτρα

Πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της τσούχτρας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όπου πολλές παραλίες έχουν γεμίσει από αυτές. Καταρχήν ψυχραιμία, εάν δεν είστε αλλεργικοί, ο αφόρητος ομολογουμένως πόνος, δεν πρέπει να σας πανικοβάλει. Βγείτε από την θάλασσα, ελέγξτε το σημείο που η τσούχτρα έχει αφήσει τα γεμάτα με δηλητήριο πλοκάμια της και κάντε τα εξής:

  • Απομακρύνετε τα από την επιδερμίδα σας αργά και με προσοχή. Μην το κάνετε με γυμνά δάχτυλα, γιατί τα πλοκάμια θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας. Μην πανικοβληθείτε από την “κοκκινίλα” που θα δείτε στην επιδερμίδα σας.
  • Αμέσως μετά ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε άμμο στην χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε το σημείο. Θα πονάει κάπως αλλά είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα πλοκάμια. ΠΡΟΣΟΧΗ: σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.
  • Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο. Πάγο, ή έστω ακουμπήστε ένα παγωμένο μπουκάλι. Θα περιοριστεί το οίδημα, η κοκκινίλα και ο πόνος.
  • Το επόμενο που θα πρέπει να σας απασχολήσει θα είναι το κάψιμο, ή το τσούξιμο και η φαγούρα. Καλό θα είναι πάντα να έχετε στο φαρμακείο κορτιζονούχο κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αλείψτε τη επάνω στο σημείο. Εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα βρείτε ξύδι. Διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό, στην πληγή. Θα σας ανακουφίσει.
  • Εάν το σημείο που σας έχει τσιμπήσει μια τσούχτρα είναι πολύ μεγάλο, πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο και πάρτε αντισταμινικά χάπια. Βοηθούν.

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας. Τότε όπως αναφέρει το iatropedia,η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο, ή Κέντρο Υγείας. Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Χρήσιμες συμβουλές για δασικές πυρκαγιές

Δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, ξηρός ή με ισχυρό άνεμο, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς. Επίσης πυρκαγιά μπορεί να προκληθεί και από κεραυνό π.χ. κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας.

Δυστυχώς μία στις δύο πυρκαγιές οφείλεται σε ανθρώπινη απροσεξία. Ένα αναμμένο τσιγάρο ή σπίρτο, το κάψιμο σκουπιδιών ή ξερών χόρτων, οι υπαίθριες ψησταριές ή οι εργασίες στο ύπαιθρο (οξυγονοκολλήσεις, ηλεκτρικά πριόνια κ.λ.π.), μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια πυρκαγιά ξεκινάει από εμπρησμό.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας, κατά την διάρκεια της θερμής περιόδου, ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Για να περιοριστεί η καταστροφή, λαμβάνεται ένας αριθμός προληπτικών μέτρων:

Στα περισσότερα δάση της χώρας έχουν εγκατασταθεί πυροφυλάκια από τα οποία πυροσβέστες, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, επιτηρούν τις γύρω περιοχές
Επίσης κατά τη θερμή περίοδο, γίνεται καθαρισμός των χωματερών, των δασών αλλά και των γύρω από αυτά δρόμων από τα σκουπίδια
Επιπλέον κατά την ίδια περίοδο του έτους, απαγόρευεται η καύση χόρτων, ξερών σιτηρών κλπ., χωρίς την παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή
Τέλος εμπλουτίζεται συνεχώς το δίκτυο υδροληψίας κοντά σε δασικές περιοχές, ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να είναι άμεση η παροχή νερού
Όσα όμως μέτρα πρόληψης και αν ληφθούν δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η εμφάνιση των πυρκαγιών στα δάση. Όσο μάλιστα εύκολο είναι να ξεκινήσει μία πυρκαγιά, τόσο δύσκολο είναι να σβήσει!

Σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας τον αριθμό 199 ή το 112 και κινητοποιείται ένας μεγάλος αριθμός επίγειων δυνάμεων όπως πυροσβέστες, στρατός, εθελοντές, κάτοικοι των γύρω περιοχών. Ανάλογα με την έκτασή της πυρκαγιάς είναι δυνατόν να υπάρξει η ανάγκη της συμβολής εναέριων δυνάμεων, όπως αεροπλάνων και ελικοπτέρων, τα οποία θα ρίξουν νερό ή επιβραδυντικό υλικό ώστε να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στην κατάσβεση.

Το τοπίο που αφήνει στο πέρασμά της μια πυρκαγιά είναι ένα τοπίο καταστροφής.
Χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, αν βέβαια γίνει ποτέ, ένα δάσος όπως ήταν πριν από την πυρκαγιά. Σ’ αυτό βοηθά η ίδια η φύση, με τη φυσική αναδάσωση αλλά και ο άνθρωπος, διοργανώνοντας δεντροφυτεύσεις.
Αν όμως στην ίδια περιοχή συμβεί νέα πυρκαγιά σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιορίζεται η φυσική αναδάσωση, η δασική περιοχή υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σταδιακά σε θαμνότοπο ή συμβαίνει ερημοποίηση.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρισκόμαστε μέσα στο δάσος.

Δεν ανάβουμε ποτέ φωτιά ειδικά όταν επικρατεί ξηρασία και φυσά αέρας
Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και ανάψετε φωτιά, θα πρέπει να επιλεγεί ένα ανοιχτό μέρος μακριά από δέντρα, ξερά φύλλα και κλαδιά
Ποτέ μην αφήσετε μια φωτιά να καίει μόνη της. Πριν φύγετε από την περιοχή, σβήστε προσεχτικά την φωτιά ρίχνοντας νερό και χώμα
Κράτησε το δάσος καθαρό. Μην αφήνεις μπουκάλια ή γυαλιά στο δάσος. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να λειτουργήσουν σαν φακός και όταν πέσουν επάνω τους οι ηλιακές ακτίνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρκαγιά
Έαν το σπίτι σας βρίσκεται δίπλα σε δάσος θα πρέπει να φροντίσετε για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης γύρω από το σπίτι και να απομακρύνεται όλα τα εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα, φύλλα και κλαδιά
Στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν  πυροσβεστήρες ενώ θα είναι καλό οι εύλεκτες ουσίες (χρώματα, βενζίνες κλπ) να είναι αποθηκευμένες μακριά από το σπίτι

Αν είσαι στο δάσος και δεις κάποιο ίχνος πυρκαγιάς, μείνε ήρεμος. Απομακρύνσου αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Αν έχεις δυσκολία να αναπνεύσεις εξ’ αιτίας του καπνού, κάλυψε την μύτη και το στόμα σου με ένα στεγνό ύφασμα.

Αν τα ρούχα σου πιάσουν φωτιά, μην πανικοβληθείς. Πέσε στο έδαφος, κάλυψε το πρόσωπό σου με τα χέρια και άρχισε να κυλιέσαι στο χώμα μέχρι να σβήσει η φωτιά.

Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα κάποιου φίλου σου, προσπάθησε να τον τυλίξεις με μια κουβέρτα ή με κάποιο άλλο χοντρό ύφασμα και βοήθησέ τον να κυλιστεί στο χώμα.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Θυμόμαστε καλύτερα στα 30 μας

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν και να θυμούνται τα πρόσωπα των γύρω τους, φτάνει στο αποκορύφωμά της στην ηλικία των 30-34 ετών, δηλαδή περίπου μια δεκαετία αργότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες νοητικές και γνωστικές λειτουργίες, οι οποίες φτάνουν στην μέγιστη απόδοσή τους στην ηλικία των 23-24 ετών.

Οι ερευνητές Λόρα Τζερμάιν και Κεν Νακαγιάμα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου, πρόκειται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό “Cognition” (Γνώση).
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι η αναγνώριση/ανάμνηση προσώπων αργεί να ωριμάσει, όμως για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι η αργή εξέλιξή της χρειάζεται τόσα πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η αργή πρόοδος μπορεί απλούστατα να οφείλεται στο ότι χρειαζόμαστε πολύ χρόνο εξάσκησης προκειμένου να μάθουμε να τελειοποιούμε την αναγνώριση προσώπων στο νου μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη διαδικτυακή Δοκιμασία Αναγνώρισης Προσώπων του Κέμπριτζ προκειμένου να ελέγξουν την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων που είχαν δημιουργηθεί από υπολογιστές. Στο πείραμα συμμετείχαν περίπου 44.000 εθελοντές ηλικίας 10 έως 70 ετών.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr

Διακοπές και ήλιος

Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό;
Πριν λίγα χρόνια, όλοι αποδεχόμασταν ότι το φωτεινό αστέρι της ημέρας, με το φως του και τη ζέστη του, ήταν μόνον πηγή ζωής, για τη γη μας. Χωρίς τον ήλιο, δε θα υπήρχαν βλάστηση, ζωικό βασίλειο. Οι ακτίνες του βοηθούν, στην ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Όμως, οι άνθρωποι “φροντίσαμε” να καταστρέψουμε τη “φυσική ασπίδα” και να μετατρέψουμε αυτό το αγαθό και σε εχθρό. Τα τελευταία χρόνια, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου θεωρείται επικίνδυνη, για την υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος “συντελεστής ηλιακής προστασίας (SPF)” προστατεύει μόνον από τα εγκαύματα από τον ήλιο (ακτινοβολία UVB).

Ο Επίτροπος κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, ανέφερε: “Οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν, πλήρως, ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει 100% προστασία, από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, όπως ο καρκίνος του δέρματος, που συνδέονται με την ανεπαρκή προστασία, από τον ήλιο. Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να ενημερωθούν, πλήρως, σχετικά με το τι θα κάνουν και τι δε θα κάνουν, για αυτούς, τα αντηλιακά προϊόντα.”

Διαλέγοντας και χρησιμοποιώντας αντηλιακό
Στην ετικέτα των αντηλιακών υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Όσο πιο υψηλός είναι αυτός ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που προσφέρεται. Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση, στις ακτίνες UVA και UVB. Ας διαλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, για την επιδερμίδα μας, με την βοήθεια των παρακάτω δεδομένων:

  • Επιδερμίδα που “καίγεται” πολύ εύκολα – σχεδόν πάντα και σπάνια μαυρίζει: Δείκτης 20 έως 30.
  • Επιδερμίδα που “καίγεται” πολύ εύκολα – σχεδόν πάντα και μαυρίζει ελάχιστα: Δείκτης 10 έως 20.
  • Επιδερμίδα που “καίγεται” μέτρια και μαυρίζει σταδιακά: Δείκτης 8 έως 12.
  • Επιδερμίδα που “καίγεται” ελάχιστα και μαυρίζει γρήγορα: Δείκτης 4 έως 8.
  • Επιδερμίδα που σπάνια “καίγεται” και μαυρίζει πολύ: Δείκτης 2 έως 4.

“Sun blockers” και “ολική προστασία” δεν υπάρχουν. Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς, όπως π.χ. “sunblocker” και “ολική προστασία”, κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία, από την ακτινοβολία UV.

Ισχυρισμοί, για πλήρη προστασία μωρών και μικρών παιδιών, δε λένε την αλήθεια. Τα αντηλιακά προϊόντα δεν πρέπει να δίνουν την παραπλανητική εντύπωση ότι παρέχουν επαρκή προστασία, για μωρά και μικρά παιδιά.

Η ορθή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Παραδείγματος χάρη, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία, που επισημαίνεται, με το “συντελεστή ηλιακής προστασίας”, απαιτείται ποσότητα 2mg/cm². Η ποσότητα, για να καλυφθεί όλο το σώμα, μπορεί να ανέρχεται στο ένα τρίτο μιας μικρής φιάλης αντηλιακού.

Πρέπει, επίσης, να:
Οι καταναλωτές πρέπει, οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά προϊόντα αποτελούν ένα μόνον από τα μέτρα για την προστασία, από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, πρέπει να:

Προτιμήσουμε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά, αν παραμένουμε αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.

Αυξήσουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας, για τα παιδιά μας. Τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.
Φορέσουμε αντηλιακό, 30 λεπτά, πριν “βγούμε” στον ήλιο.
Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.Πρέπει να είμαστε, ιδιαίτερα, προσεκτικοί, εάν:

Έχουμε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά, κόκκινα ή καστανόξανθα μαλλιά, γαλάζια ή γκρίζα μάτια, φακίδες ή καψίματα, πριν το μαύρισμα.
Είμαστε πολλή ώρα σε ανοιχτούς χώρους.
Υποβληθήκαμε, πρόσφατα, σε θεραπεία, για καρκίνο του δέρματος.
Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, για καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα.
Εργαζόμαστε και κινούμαστε, σε κλειστούς χώρους, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας (οι πολλές συνεχόμενες ώρες ηλιοθεραπείας το Σαββατοκύριακο θα μας βλάψουν).
Ζούμε ή κάνουμε διακοπές, σε μεγάλα ύψη, όπως βουνά (η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνεται κατά 4 έως 5%, για κάθε 300 μέτρα, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας).
Κάνουμε διακοπές, κοντά στον Ισημερινό.
Πάσχουμε, από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, όπως “ερυθηματώδης λύκος”.

Κάνουμε κάποια θεραπευτική αγωγή, που περιλαμβάνει έστω ένα από τα παρακάτω φάρμακα:

  • Παρασκευάσματα, για την ακμή
  • Αντιβιοτικά, που περιέχουν τετρακυλίνη
  • Αντισταμινικά
  • Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο
  • Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ηρεμιστικά ή παρασκευάσματα για την ναυτία
  • Φάρμακα, που περιέχουν σουλφαμιδίνη
  • Αγχολυτικά
  • Διουρητικά
  • Φάρμακα για τον διαβήτη

Όταν, κάνουμε κάποια θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, πριν ξεκινήσουμε για διακοπές, γιατί κάποια φάρμακα γίνονται επικίνδυνα, σε συνδυασμό, με την έκθεση στο ήλιο.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο, από τον ήλιο;
Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, στο παιδί ή στον έφηβο, αυξάνουν το ποσοστό της εμφάνισης μελανώματος, που είναι μια πολύ συνηθισμένη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση, στον ήλιοι, γίνεται, σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Ας είμαστε λοιπόν, προσεκτικοί.

Πηγή: http://www.kepka.gr

Απελευθερωθείτε από την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη στηρίζεται σε καταπιεσμένα αρνητικά συναισθήματαπου έχουν βάση τον φόβο και έχουν δημιουργηθεί από την εμβρυακή, τη νηπιακή, την παιδική μας ηλικία και εν γένει από το παρελθόν. Τα καταπιεσμένα αρνητικά αυτά συναισθήματα κρατούν μπλοκαρισμένη μέσα τεράστια ποσότητα ενέργειας. Είναι καταπιεσμένα, διότι το συνειδητό μας δεν είχε τη δύναμη να τα ξεπεράσει την εποχή που συνέβησαν και τα απώθησε στο υποσυνείδητο. Όταν επαναληφθεί το ερέθισμα, τότε τα αρνητικά συναισθήματα έρχονται ξανά στην επιφάνεια.

Όπως προανέφερα, η αιτία που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την κατάθλιψη είναι οι λανθασμένες αρνητικές πεποιθήσεις, δηλαδή τα βαθύτερα πιστεύω που έχουμε, ότι δεν είμαστε ικανοί, δεν είμαστε αρκετοί για να ζήσουμε ευτυχισμένοι ή, ακόμη χειρότερα, ότι είμαστε ένοχοι, ότι δεν μας αξίζει η χαρά και ότι πρέπει να τιμωρηθούμε. Η μόνη αλήθεια είναι ότι είμαστε ψυχές, πνεύματα γεμάτα φως που μπορούν να πετύχουν τα πάντα (κινούμενοι από αγάπη, ταπεινοφροσύνη, γενναιοδωρία, όλες δηλαδή τις αρετές που έχει η Πηγή μας), όλες οι άλλες πεποιθήσεις είναι λανθασμένες.

Θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τη θεραπεία της κατάθλιψης, διότι από κατάθλιψη πάσχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας (40 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική). Η κατάθλιψη είναι η ιδιαιτέρως ύπουλη και επικίνδυνη ασθένεια, διότι μπορεί να προκαλέσει όλες τις ανίατες ασθένειες (καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.), από τις οποίες πάσχει σήμερα ο άνθρωπος, αλλά και άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως πολιομυελίτιδα, μόνιμες αϋπνίες, οι οποίες οδηγούν σε κατάρρευση του οργανισμού. Το χειρότερο στην κατάθλιψη είναι ότι το άτομο σκέπτεται συνεχώς τον θάνατο.

Με την κατάθλιψη ο άνθρωπος παθαίνει ό,τι χειρότερο μπορεί να πάθει, αισθάνεται εντελώς ξεκομμένος από την Πηγή του, αισθάνεται φόβο, κυριολεκτικά πανικό, κατηγορεί τον εαυτό του για τα πάντα, απορρίπτει εντελώς τον εαυτό του και κάνει συνεχώς αρνητικές σκέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν αρνητικές πεποιθήσεις για όλα στη ζωή του. Ο άνθρωπος αν αισθάνεται ξεκομμένος, τότε παθαίνει όλες τις αρρώστιες που υπάρχουν, διότι το ανοσοποιητικό του σύστημα μπλοκάρεται ή διαταράσσεται, όπως έγινε μ’ εμένα και έπαθα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επίσης, όπως είδαμε στην κβαντική φυσική, τα πάντα δημιουργούνται από τη συνείδησή μας, δηλαδή από τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Αν επικεντρώνουμε την προσοχή μας, τη συνείδησή μας σε αρνητικές σκέψεις, τότε τα πάντα στη ζωή μας θα είναι αρνητικά και θα οδηγηθούμε στην καταστροφή του οργανισμού μας και των ανθρώπων που είναι δίπλα μας.

O ψυχίατρος Dr Hank Krol συνδύασε τις τεχνικές του EFT με την κλασική θεραπεία για την κατάθλιψη την CBT (Cognitive Behavior Therapy – γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς).

Η γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς διδάσκει τους πάσχοντες από κατάθλιψη να σταματήσουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης -ότι όλα πηγαίνουν στραβά-, βλέποντας το ποτήρι πάντα μισοάδειο και κατηγορώντας συνεχώς τους εαυτούς τους για τα πράγματα που δεν ελέγχουν.

Εδώ η ενεργητική ψυχολογία (το EFT και άλλοι μέθοδοι, οι οποίες συνδυάζουν τον θετικό προγραμματισμό με την ενεργειακή αποφόρτιση), προσθέτει ένα πρόσθετο μέσο, για να στείλει ηλεκτρομαγνητικά σήματα, τα οποία κατευθείαν απελευθερώνουν τις νευρολογικές επιπτώσεις, οι οποίες απορρέουν από τις αρνητικές σκέψεις και συνήθειες. Οι τεχνικές EFT απενεργοποιούν με άμεσο και ακριβή τρόπο όλες τις συνέπειες που έχει η «απροσάρμοστη», αρνητική συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης του ασθενούς, που πάσχει από κατάθλιψη, και τον κάνουν να βλέπει τα πράγματα θετικότερα. Βέβαια η κατάθλιψη ξεπερνιέται εφαρμόζοντας εκτός από το EFT όλες τις παραπάνω μέθοδος (The healing code, acupressure, κινησιολογία, εναρμόνιση των ενεργειακών μεσημβρινών, τεχνική του Hearth Math για την εναρμόνιση των παλμών της καρδιάς μας και ακούγοντας κάθε βράδυ όταν κοιμηθούμε το cd του βιβλίου δημιουργούμε νέα νευρωνικά δίκτυα).

Επίσης, η κατάθλιψη βελτιώνεται πάρα πολύ με τον διαλογισμό και την πίστη του ασθενούς.

Η δύναμη της σκέψης και της πίστης παίζει κυρίαρχο ρόλο στη φυσική παραγωγή της σεροτονίνης, του κύριου νευροδιαβιβαστή, η έλλειψη του οποίου οδηγεί στην κατάθλιψη.

Πρόσφατες έρευνες στον εγκέφαλο απέδειξαν ότι τα πιστεύω μας ωθούν τον εγκέφαλό μας να προχωρήσει στην έκκριση μιας ευρείας ζώνης βιοχημικών ουσιών. Οι ουσίες αυτές είναι ενδορφίνες, φυσικές ναρκωτικές ουσίες οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε ωραία. Όταν έκαναν MRI στον εγκέφαλο ασθενών που πήραν placebo διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους είχε παράγει σημαντικές ποσότητες ενδορφινών.

Τα placebo που συντελούν στη θεραπεία του ασθενούς βασίζονται στην πίστη του ασθενούς.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr