Εμφιαλωμένο νερό πως θα το διατηρήσετε σωστά

Βασικός λόγος για την προβληματική ποιότητα του νερού είναι πολλές φορές οι απαράδεκτες συνθήκες εμφιάλωσης και αποθήκευσής του. Έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα εμφιαλωμένα νερά αποθηκεύονται σε αποθή- κες από λαμαρίνα στις οποίες αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες) ή πετιούνται στα πεζοδρόμια κάτω από τον ήλιο, αφήνονται δίπλα σε ψυγεία ή ψυκτικά μηχανήματα με αποτέλεσμα την άνοδο της θερ- μοκρασίας μέσα στο πλαστικό, τη δημιουργία ενώσεων και τον πολλαπλασιασμό των μικρο- οργανισμών. Οι φιάλες θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκιερό και δροσερό μέρος (συνιστώμενη θερ- μοκρασία αποθήκευσης όχι πάνω από 180 C) διαφορετικά θα αναπτυχθούν μικροοργανισμοί λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.

Τα εμφιαλωμένα νερά θα πρέπει να στοιβάζο- νται με προσοχή και σε καθαρό μέρος ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της συσκευασίας τους. Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη γειτνίαση με άλλα προϊόντα που μπορούν να επηρεάσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Για τον έλεγχο των εμφιαλωμένων νερών υπεύθυνοι είναι οι εξής φορείς: Γενικό Χημείο του Κράτους και ιδιωτικά, πιστοποιημένα εργαστήρια σε σχέση με τη λήψη δειγμάτων και την ανάλυση τους ως προς την καταλληλότητα του νερού. Το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με την καταλ- ληλότητα των πηγών, τη λειτουργία και την αδειοδότηση εμφιαλωτηρίων, τη λειτουργία αποθηκών από τις εταιρείες παραγωγής και διακίνησης εμφιαλωμένου νερού. Οι Δήμοι για την παροχή άδειας χρήσης πη- γών και δικτύων ύδρευσης, καθώς και για τη λειτουργία εμφιαλωτηρίων για την εμφι- άλωση του επιτραπέζιου νερού.

Πηγή: http://www.eeke.gr

Ποιες τροφές μας χορταίνουν περισσότερο;

Δεν είναι μόνο η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, που σχετίζεται με το αίσθημα του κορεσμού. Μερικές τροφές συμβάλλουν περισσότερο στο αίσθημα του κορεσμού σε σχέση με άλλες.

Ετσι λοιπόν η υψηλή περιεκτικότητα ενός γεύματος σε πρωτεΐνες, διαιτητικές (φυτικές) ίνες και νερό φαίνεται να προκαλεί γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, ενώ αντίθετα ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά δε μας δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας.

Φρούτα και λαχανικά καθώς επίσης και βραστές πατάτες φαίνεται να δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, ενώ αντίθετα αρτοσκευάσματα όπως μπισκότα κέικ και κρουασάν δε φαίνεται να μας χορταίνουν.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως είναι το κρέας, το ψάρι, το αυγό καθώς και τα όσπρια, μας χορταίνουν, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά πρωινού.

Αντίθετα οι τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος φαίνεται ότι μας χορταίνουν λιγότερο απ’ όλες τις υπόλοιπες τροφές. Ισως αυτός είναι και λόγος για τον οποίο τα άτομα που καταναλώνουν λιπαρές τροφές συνήθως καταναλώνουν και μεγάλες ποσότητες από αυτές, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ας μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά στην ενεργειακή αξία των θρεπτικών συστατικών, τα λίπη κατέχουν την πρώτη θέση, αποδίδοντας 9 θερμίδες (KCal) ανά γραμμάριο, ενώ οι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αποδίδουν 4 θερμίδες (KCal) ανά γραμμάριο.

Ενα πρωινό λοιπόν το οποίο αποτελείται από ένα τοστ, από ψωμί ολικής άλεσης και άπαχο ζαμπόν μπορεί να μας “κρατήσει” μέχρι και το μεσημέρι; Απ΄ ό,τι φαίνεται ναι.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο τι γίνεται με τα σύνθετα γεύματα τα οποία συνδυάζουν διάφορα θρεπτικά συστατικά. Το αν δηλαδή προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού γρήγορα ή όχι.

Υπάρχει μία σειρά πολλών παραγόντων που επηρεάζει το τι τρώμε και γιατί το τρώμε. Εκτός λοιπόν από το είδος των τροφών, πολλοί κοινωνικοί παράγοντες, το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και η στιγμιαία ψυχολογική μας διάθεση επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές.

Πηγή: Care.gr

Ταξιδιωτική ιατρική τι είναι;

Παρά τους κινδύνους των νέο-αναδυόμενων νοσημάτων και τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, ο αριθμός των ταξιδιωτών κάθε χρόνο αυξάνει ενώ το εύρος των προορισμών διευρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι ταξιδιώτες στις μέρες μας προτιμούν όλο και πιο απομακρυσμένους και εξωτικούς προορισμούς.

Ενδεικτικά, το 1950 ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν μόνο 50 εκ., το 1970 οι ταξιδιώτες αυξήθηκαν στα 150 εκ., και το 2001 έφτασαν στα 693 εκ., δηλ. μέσα σε 20 και 30 χρόνια αντίστοιχα παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 300% και 480%! Μόνο το 1999, 75 εκ. κάτοικοι ανεπτυγμένων χωρών επισκέφθηκαν αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός παρουσίασε εκθετική αύξηση.

Από τους περασμένους αιώνες ήταν γνωστά στοιχεία για μετάδοση νοσημάτων, όπως η πανώλη, ο κίτρινος πυρετός ή η σύφιλη, μέσω ιεραποστολών και εξερευνητών που ταξίδευαν σε χώρες εκτός Ευρώπης. Σε αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες, ήρθαν να προστεθούν και νέα, αναδυόμενα νοσήματα όπως η HIV λοίμωξη και η πολυανθεκτική ελονοσία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του SARS· η νόσος, μέσα σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων, επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο μέσω των ταξιδιωτών απειλώντας τη δημόσια υγεία. Σημαντικότερα εξάλλου, από πλευράς κινδύνου θνητότητας για τον ταξιδιώτη, είναι τα ατυχήματα και η έξαρση προϋπάρχουσας νόσου (π.χ. καρδιακή νόσος).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ορισμένοι κλινικοί γιατροί άρχισαν, από την δεκαετία του 1980, να μελετούν τις αρχές και τις συστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθού για την προστασία της υγείας του ταξιδιώτη. Η μελέτη της πρόληψης των νοσημάτων που αφορούν τον ταξιδιώτη αναπτυχθηκε παράλληλα με τον αριθμό των ταξιδιωτών και το εύρος των προορισμών, για να πάρει στις μέρες μας τη μορφή του εξειδικευμένου τομέα.

Η ταξιδιωτική ιατρική αποτελεί τον τομέα φροντίδας υγείας που ασχολείται κυρίως με την πρόληψη των νοσημάτων που αφορούν τον ταξιδιώτη, και κατά δεύτερο λόγο, με την εκτίμηση και αντιμετώπιση του ταξιδιώτη που νοσεί μετά την επιστροφή του. Κατ’ επέκταση, αποτελεί τομέα της δημόσιας υγείας, δεδομένης της εμπλοκής της στη διαχείριση εισαγόμενων νοσημάτων.

Η Ταξιδιωτική Ιατρική άπτεται πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων όπως η λοιμωξιολογία και τροπική ιατρική, η δημόσια υγεία, η προληπτική ιατρική, η γεωγραφική ιατρική και η γενική ιατρική. Στις περισσότερες χώρες υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής παρέχουν εξίσου τόσο οι κλινικοί ιατροί όσο και οι νοσηλευτές ή οι επόπτες υγείας. Αυτό εξάλλου, που την διαφοροποιεί από άλλους τομείς της ιατρικής είναι η ταχύτατη μεταβολή των δεδομένων που επικρατούν σε κάθε χώρα του κόσμου τη δεδομένη στιγμή, καθώς εξάρσεις επιδημιών, φυσικές καταστροφές και μεταναστεύσεις ομάδων πληθυσμού, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν το σχετικό κίνδυνο για τον ταξιδιώτη.

Πηγή: Εγχειρίδιο Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΚΕΕΛΠΝΟ

Ύπνος μια απο τις σημαντικότερες φυσικές λειτουργίες

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τα άτομα που διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από μείωση της αντίληψης και περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα φαίνεται να υπολειτουργεί σε ότι αφορά την εξωτερικά παρατηρούμενη δράση του. Τα άτομα που δεν κοιμούνται τόσο ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός, συχνά αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα νύστα και αδιαθεσία. Ο ύπνος είναι αναγκαία διαδικασία καθώς αν κάποιος δεν κοιμηθεί επί σειρά ημερών εμφανίζει συμπτώματα πέραν της κούρασης, όπως να ονειρεύεται (να έχει ψευδαισθήσεις) καθώς είναι ξύπνιος και να φτάσει σε επιπτώσεις και επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη σημασία του:

νευρολογική: αναδιοργάνωση της συναπτικής λειτουργίας.
ενεργειακή: εξοικονόμηση ενέργειας (μόνο κατά 10%)
οικολογική: τα ζώα εκτίθενται λιγότερο στα αρπακτικά λόγω ακινησίας.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Η αλήθεια για τον καφέ

Οι περισσότεροι από εμάς την προσλαμβάνουμε καθημερινά. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για την καφεΐνη;

Αυτή η δυναμωτική ουσία με την πικρή γεύση, που διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και μας δίνει ενέργεια, είναι για πολλούς ένα πραγματικό… μυστήριο. Σε μέτριες δόσεις, μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγκεφαλική λειτουργία.

Ειδικότερα ο καφές, αποτελεί μια σημαντική πηγή καφεΐνης και θεωρείται πως μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία μας, όπως μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αλλά σε υπερβολικές ποσότητες, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, αϋπνία, άγχος και ανησυχία. Επιπλέον, η απότομη διακοπή της κατανάλωσής της, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα.

Ακολουθούν οι 10 λιγότερο γνωστές πληροφορίες σχετικές με την καφεΐνη.

Ντεκαφεϊνέ δε σημαίνει «χωρίς καφεΐνη»

Το ότι μπορεί να προτιμάτε τη ντεκαφεϊνέ έκδοση του αγαπημένου σας ροφήματος, δε σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε κάτι διεγερτικό.

Έρευνα εξέτασε εννέα διαφορετικά είδη καφέ χωρίς καφεΐνη και βρήκε ότι όλα πλην ενός, περιείχαν καφεΐνη. Η δόση κυμαινόταν από 8,6 mg έως 13,9 mg. Ένα απλό, αρωματικό φλιτζάνι κανονικού καφέ, περιέχει συνήθως μεταξύ 95 και 200 mg καφεΐνης, για να καταλάβετε. 0,35 λίτρα Coca cola, περιέχει μεταξύ 30 και 35 mg καφεΐνης, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Αν κάποιος πίνει 5-10 φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ καφέ κάθε μέρα, η δόση καφεΐνης θα μπορούσε να φτάσει εύκολα το επίπεδο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη. Και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για άτομα που καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης, όπως εκείνα με νεφρική νόσο ή διαταραχές άγχους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, χρειάζονται περίπου 30 έως 60 λεπτά ώστε η καφεΐνη να φτάσει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα (μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη ενέργεια μπορεί να ξεκινήσει σε μόλις 10 λεπτά). Το σώμα αποβάλλει περίπου το ήμισυ της ουσίας σε τρεις έως πέντε ώρες και το υπόλοιπο μπορεί να παραμείνει για οκτώ έως 14 ώρες. Μερικά άτομα, ιδίως εκείνα που δεν καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη, είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της από άλλα. Ειδικοί στο θέμα του ύπνου, συστήνουν αποχή από την καφεΐνη τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν τον ύπνο για να αποφευχθεί η εγρήγορση το βράδυ.Η καφεΐνη αρχίζει να δρα σε λίγα μόνο λεπτά

Δεν τους επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο

Το σώμα μπορεί να επεξεργάζεται την καφεΐνη διαφορετικά, ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Οι γυναίκες μεταβολίζουν γενικά την καφεΐνη γρηγορότερα από τους άνδρες και οι καπνιστές δύο φορές γρήγορα από τους μη καπνιστές. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, την μεταβολίζουν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν και τέλος οι Ασιάτες το κάνουν πιο αργά από άτομα άλλων φυλών.

Τα ενεργειακά ποτά έχουν συχνά λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ

Εξ ορισμού, θα μπορούσε κανείς εύλογα να σκεφτεί ότι τα ενεργειακά ποτά έχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Αλλά πολλές δημοφιλείς μάρκες περιέχουν στην πραγματικότητα πολύ λιγότερη από ένα απλό φλιτζάνι σκέτου καφέ. Αυτό που έχουν όμως επιπλέον πολλές μάρκες ενεργειακών ποτών, είναι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Οι σκούροι, καβουρδισμένοι καφέδες έχουν λιγότερη καφεΐνη από τους ελαφρά καβουρδισμένους

Μια δυνατή, πλούσια γεύση μπορεί να μαρτυρά μια εξτρά δόση καφεΐνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ελαφρά καβουρδισμένοι καφέδες, έχουν μεγαλύτερη δόση καφεΐνης από τους πιο καβουρδισμένους. Η διαδικασία του καβουρδίσματος «καίει» την καφεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ψάχνουν κάτι λιγότερο δυνατό, πρέπει να προτιμήσουν καφέδες με πιο δυνατό καβούρδισμα.

Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στους κόκκους του καφέ, αλλά και στα φύλλα τσαγιού, σε ορισμένους καρπούς και στα φασόλια κακάου. Αυτή η διεγερτική ουσία βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς μιας ευρείας ποικιλίας φυτών. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε διάφορα προϊόντα, από τον άνθρωπο.

Η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί φυσικά σε περισσότερα από 60 φυτά

Δεν έχουν όλοι οι καφέδες την ίδια ποσότητα καφεΐνης

Όταν μιλάμε για καφεΐνη, δεν ισχύουν τα ίδια για όλους τους καφέδες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι δημοφιλείς μάρκες προσφέρουν ποικιλίες καφέδων, ανάλογα με τη δόση καφεΐνης που περιέχουν.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 200 mg καφεΐνης την ημέρα

Σύμφωνα με Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το 80% των ενηλίκων στην Αμερική καταναλώνει καφεΐνη κάθε μέρα, φτάνοντας τα 200 mg ημερησίως. Σα να λέμε δηλαδή δύο κούπες των 140 γραμμαρίων ή τέσσερα αναψυκτικά τύπου cola.

Μια άλλη μέτρηση τοποθετεί τη δοσολογία κοντά στα 300 mg και οι δύο μετρήσεις εμπίπτουν στον ορισμό της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης που σύμφωνα με την Κλινική Mayo βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 200 και 300 mg. Οι ημερήσιες δόσεις που ξεπερνούν τα 500 έως 600 mg ημερησίως θεωρούνται υπερβολικές και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα και ταχυκαρδία.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του BBC, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή, όσον αφορά στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης, με μέσο όρο καθημερινής κατανάλωσης στους ενήλικες, τα 400 mg. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 90% των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη σε κάποια μορφή.

Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στα ποτά

Σύμφωνα με έκθεση της FDA, περισσότερο από το 98% της πρόσληψης της καφεΐνης προέρχεται από ποτά. Αυτά όμως δεν είναι η μόνη πηγή. Ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα αλλά και φάρμακα, μπορεί επίσης να περιέχουν καφεΐνη. Συνδυάζοντας ένα παυσίπονο με καφεΐνη μπορεί να το κάνετε έως και 40% πιο αποτελεσματικό και να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει το φάρμακο πιο γρήγορα.

Πηγή: http://www.x-radio.info

Κάνοντας προετοιμασία για συμμετοχή στον Μαραθώνιο

Οι περισσότεροι προπονητές θεωρούν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην προετοιμασία για ένα μαραθώνιο είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, αλλά μεθοδικά. Οι ερασιτέχνες δρομείς προσπαθούν συνήθως να φθάσουν σε ένα μέγιστο 32 χιλιόμετρα σε μία μεμονωμένη κούρσα και σε εβδομαδιαία βάση τα 64 χιλιόμετρα, αλλά αυτό μεταβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι πεπειραμένοι επαγγελματίες μπορούν να τρέξουν μια μέχρι και 200 χλμ την εβδομάδα. Αλλά τα πολλά χιλιόμετρα εγκυμονούν και μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Πολλά προγράμματα προετοιμασίας διαρκούν πέντε ή έξι μήνες για τους αρχάριους που δεν τρέχουν καθόλου, με μια βαθμιαία αύξηση (κάθε δύο εβδομάδες) στην απόσταση που τρέχουν και τελικά μια μικρή μείωση (1 έως 3 εβδομάδες) για ξεκούραση. Συνήθως ο αθλητής θα τρέξει 5 φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα γενικά αυξάνει την απόσταση, φτάνοντας στην ανώτερη απόσταση (32 χλμ) 3 εβδομάδες πριν τον αγώνα. Μετά η εβδομαδιαία απόσταση μειώνεται σταδιακά μέχρι τον αγώνα.

Για ένα πιο έμπειρο ερασιτέχνη, 3 μήνες προετοιμασίας 5 φορές την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετές για ένα χρόνο γύρω στις 4 ώρες. Για ένα αρχάριο 6 μήνες.

Τα προγράμματα προετοιμασίας μπορούν να βρεθούν στο Runner’s World, Hal Higdon, Jeff Galloway, Αθλητική Ένωση της Βοστώνης  και από πολυάριθμες άλλες πηγές.

Η πολύ προπόνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει τραυματισμούς οπότε συνιστάται η προπόνηση ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα, όπως π.χ του Hal Higdon.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Ελληνική ρίγανη

Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη. Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Επίσης με λίγη ρίγανη στην τροφή των πτηνών σας κρατάτε τις αρρώστιες μακριά τους.

Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.

Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.

Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική αλλά και σπανιότερα ως αφέψημα, το οποίο αναφέρεται ως εξαιρετικό κατά του βήχα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα.

Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού, τα άνθη αυτά ξεραίνονται σε ειδικά υπόστεγα ή ξηραντήρια και στη συνέχεια τρίβονται και κοσκινίζονται.

Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής κουζίνας.

Επειδή η συλλογή της απαιτεί αρκετά εργατικά χέρια, η έλλειψη τους οδήγησε σε οργανωμένη καλλιέργεια στις περιοχές όπως Μαυρούδα, Τρικάλων και της Καρδίτσας. Στις Η.Π.Α η κατανάλωση της ρίγανης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και έτσι άρχισε η καλλιέργεια της σε διάφορες περιοχές του νότου αλλά και στο Μεξικό.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Εισαγωγή στη βοτανική

Όπως οι υπόλοιπες μορφές ζωής στη βιολογία, το φυτικό βασίλειο μπορεί να μελετηθεί σε ποικιλία επιπέδων, από το μοριακό, στο γενετικό και βιοχημικό επίπεδο δια μέσου των κυτταρικών οργανιδίων, κυττάρων, των ιστών, των οργάνων, των μεμονωμένων φυτών, των πληθυσμών και των βιοκοινοτήτων φυτών. Σε καθένα από αυτά τα επίπεδα ένας βοτανολόγος μπορεί να ασχοληθεί με την ταξινόμηση (ταξινομική), τη δομή (ανατομία), ή τις λειτουργίες (φυσιολογίας) των φυτών.

Σε ιστορικό επίπεδο, οι βοτανολόγοι μελέτησαν όλους τους οργανισμους που δεν αναγνωρίζοναν γενικά ως ζώα. Μερικοί από αυτούς τους «σαν φυτά» οργανισμούς περιλάμβαναν τα φύκη (μελετώνται στη φυκολογία), τους μύκητες (μελετώνται στην μυκητολογία), τα βακτήρια και τους ιούς (μελετώνται στην μικροβιολογία). Τα περισσότερα φύκη, μύκητες και μικρόβια δε θεωρείται πλέον ότι ανήκουν στο βασίλειο των φυτών. Παρ’ όλα αυτά, τυγχάνουν ακόμα της προσοχής των βοτανολόγων και συνήθως τα βακτήρια, οι μύκητες και τα φύκη καλυπτονται, ως κάποιο σημείο, στα εισαγωγικά μαθήματα βοτανικής.

Γιατί λοιπόν μελετάμε τα φυτά; Τα φυτά αποτελούν θεμελιώδες τμήμα της ζωής στη Γη. Παράγουν οξυγόνο, τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα και φάρμακα, που επιτρέπουν την ύπαρξη ανώτερων μορφών ζωής. Παράλληλα, τα φυτά καταναλώνουν το διοξείδιο του άνθρακα, ένα σημαντικό αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας το στη λειτουργία της φωτοσύνθεσης. (Ωστόσο, φωτοσύνθεση δεν εκτελούν μόνο τα φυτά, ενώ υπάρχουν και μη φωτοσυνθετικά φυτά). Η ορθή κατανόηση των φυτών είναι σημαντική για το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών, αφού συμβάλλουν:

Στη δημιουργία τροφίμων
Στην κατανόηση των θεμελιωδών διαδικασιών της ζωής
Στην παραγωγή χρηστικών υλικών
Στην παρασκευή φαρμάκων
Στην κατανόηση των αλλαγών του περιβάλλοντος

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Τα φρούτα ευννοούν την ψυχική υγεία

Αν ένα μήλο τη μέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, η κατανάλωση επτά μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά αυξάνει την ψυχική υγεία και το αίσθημα ευτυχίας των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Γουόργουικ της Βρετανίας και το Κολλέγιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικών ερευνών «Social Indicators Research», μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων και συσχέτισαν το είδος της διατροφής με τα συναισθήματα λιγότερης ή περισσότερης ευεξίας που ένιωθαν αυτοί οι άνθρωποι.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία αυξάνει με τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και φαίνεται να κορυφώνεται στις επτά μερίδες κάθε μέρα. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ως προστασία για την καρδιά και τον καρκίνο. Με δύο ακόμα μερίδες, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, προστατεύει κανείς επίσης την ψυχική και νοητική ισορροπία του.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τρώνε από ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά, η νέα έρευνα δείχνει ότι χάνουν όχι μόνο από άποψη σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας. Η μελέτη πάντως δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το αν κάποια συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Σημειωτέον ότι ως μια μερίδα θεωρείται ποσότητα περίπου 80 γραμμαρίων.

Η καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου Σάρα Στιούαρτ-Μπράουν δήλωσε έκπληκτη από τη δύναμη που φαίνεται να έχουν τα φρούτα και λαχανικά και επεσήμανε ότι οι ερευνητές που ασχολούνται με τα ζητήματα της ανθρώπινης ευημερίας και ευτυχίας, έχουν μάλλον αγνοήσει έως τώρα αυτόν τον παράγοντα. Πρόσθεσε πάντως ότι πολλά μένουν να κατανοηθούν για τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η συγκεκριμένη διατροφή επιδρά θετικά όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχο-νοητικά.

Πηγή: http://www.solon.org.gr/

Ποδοβόλεϊ στην παραλία ένα εντυπωσιακό καλοκαιρινό άθλημα

Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει το μπιτς βόλεϊ και το ποδόσφαιρο. Παίζεται σε γήπεδο του βόλεϊ στην άμμο και η κάθε ομάδα αποτελείται από δυο παίχτες.

Είδαμε χθες,τον Μιχάλη Μουρούτσο,να παίζει με τις ώρες ποδοβόλεϊ στο γήπεδο του αστέρα με τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Αρκούδα.Σίγουρα όσοι έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια τα πόδια τους με εκρηκτική άσκηση,όπως έχει δουλέψει ο Μιχάλης,αρκετά χρόνια με το WTF-T.K.D είναι πιο εύκολο να μπει στο προχωρημένο επίπεδο και να παίζει ακόμα και αγώνες.

Αν δεν θέλετε να είστε ξαπλωμένοι με τις ώρες σε μια ξαπλώστρα τεμπελιάζοντας και αναζητάτε κάτι έντονο και δυναμικό,επιλέξτε το ποδοβόλεϊ!

Κάντε δροσιστικές βουτιές και άσκηση εντυπωσιάζονταν μαζί και την παρέα σας!

Είναι ιδανικό για να σε εκτονώσει και να μην πάρεις γραμμάριο στις καλοκαιρινές διακοπές σου!

Στην φωτογραφία ο Αντώνης Γουνέλας, λάτρης του ποδοβόλεϊ, ποδοσφαιριστής, και συνεργάτης της Nike Hellas καθώς επίσης και δικός μου.

Θαυμάστε την εντυπωσιακή του εναέρια κλωτσιά!
Holistic fitness – Sofia Amountzia