Το ταϊλανδέζικο μασάζ

Το ταϊλανδέζικο μασάζ (nuad thai στην ταϊλανδική γλώσσα) είναι μια παραδοσιακή μορφή μασάζ, η οποία προέρχεται από την Ταϊλάνδη. Προέκυψε από έναν συνδυασμό επιρροών από την Ινδία, τη Κίνα και παραδόσεις της Ταϊλάνδης.Ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό τεχνικών ολιστικής ρεφλεξολογίας και γιόγκα. Τείνει να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Στο παραδοσιακό ταϊλανδέζικο μασάζ, ο δέκτης φορά ελαφρύ ρουχισμό και η μάλαξη εκτελείται στο δάπεδο. Περιλαμβάνει εργασία στους ταϊλανδικούς μεσημβρινούς (Sen) βάσει ενός ειδικού πρωτόκολλου, τεχνικές μάλαξης, ανατάξεις (μοιάζουν με τις τεχνικές της οστεοπαθητικής) και αρκετές παθητικές διατάσεις που μοιάζουν με τις asana της γιόγκα.

Επίσης, είναι εφικτό να πλαισιωθεί και με ειδικά καταπλάσματα βοτάνων. Πρόκειται για μια αρχαία τεχνική, αφού εκτιμάται ότι εφαρμόζεται εδώ και 3.000 και πλέον έτη.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Μαγειρεύοντας με βότανα

Τα βότανα “υγιεινά πρόσθετα” που δεν αυξάνουν τη θερμιδική αξεία των γευμάτων σας. Φανταστείτε πόσο λιγότερο γευστικά θα ήταν τα φαγητά έαν δεν υπήρχε το θαύμα των βοτάνων. Πως θα ήταν η πέστο χωρίς βασιλικό ή ένα μεξικάνικο πιάτο χωρίς κόλιανδρο; Τα βότανα “ανεβάζουν” γευστικά όλα τα πιάτα είτε πρόκειται για μια απλή ομελέτα, μια σαλάτα, τα ψητά λαχανικά, μια βινεγκρέτ είτε για ένα πιάτο με ελκεκτό μοσχαρίσιο φιλέτο.

Τα βότανα κάνουν το όνειρο όσων κάνουν δίαιτα πραγματικότητα! Αυτά τα λεπτά φύλα που ξεχειλίζουν από άρωμα και γεύση τι στιγμή που δεν περιέχουν ούτε μια θερμίδα και χαρακτηρίζονται από πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων.

Τα βότανα αποτελούν εκπληκτικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να καλύψετε τα γευστικά κενά που αφήνει η μειωμένη χρήση λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού στις αγαπημένες σας συνταγές. Επίσης μπορεί να βοηθήσουν άτομα που δεν είναι φίλοι των λαχανικών να τα αγαπήσουν δημιουργώντας ένα εντελώς νέο γευστικό συνδυασμό.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του να αρωματήσετε γεναιόδωρα με βότανα και μπαχαρικά τις συνταγές σας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται ικανοποιημένοι με το λιγότερο φαγητό. Γεύματα με γεμάτη γεύση τείνουν να είναι πιο ικανοποιητικά, και αν τρώτε αργά, μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο λίγη τροφή πραγματικά χρειάζεστε για να αισθανθείτε το αίσθημα της πληρότητας.

Συνταντική ομάδα Holistic Fitness

Πηγή: http://www.webmd.com

Γενετική προδιάθεση αύξησης βάρους από την κατανάλωση τηγανισμένων τροφών

Σύμφωνα με μελέτη του Harvard, η γενετική επιτρέπει να διαπιστώσουμε εάν η κατανάλωση τηγανισμένων τροφών θα οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Μετά από ανάλυση στοιχείων οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση τηγανισμένων τροφών πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα έχει διπλάσια επίπτωση στην αύξηση του βάρους ατόμων με γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν γενετική προδιάθεση.

Σαν να μην φτάνει αυτό οι επιστήμονες κατέληξαν πως όσο μεγαλύτερος είναι αριθμός γονιδίων υπεύθυνος για την παχυσαρκία, τόσο περισσότερο θα καταναλώνετε τηγανισμένες τροφές.

Τα ευρήματα αυτά δίνουν μια εξήγηση στο γιατί οι κακές διατροφικές συνήθειες των Αμερικάνων δεν επηρεάζουν στον ίδιο βαθμό ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο Claude Bouchard, διευθυντής γενετικής και διατροφής στο “Human Genetics Laboratory” του Pennington Biomedical Research Center του Baton Rouge, La. μας λέει πως “Οι διατροφικές μας συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μετατρέπει την παχυσαρκία σε επιδημία, δυστυχώς η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της συμπεριφοράς δεν είναι το ίδιο ισχυρή για όλους μας.” λέει ο Bouchard, και συνεχίζει, “Επιπλέον έχουμε μια βιολογική προδιάθεση που για κάποιους είναι σχεδόν αμελητέα ενώ για άλλους είναι πολύ ισχυρή και πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο που προκαλεί η κακή διατροφική συμπεριφορά.”

Συντακτική ομάδα Holistic Fitness

Πηγή: http://www.webmd.com

Διατροφή και παχυσαρκία

Η κατά κεφαλήν ποσότητα διατροφικής ενέργειας ποικίλει αισθητά μεταξύ των διαφόρων περιοχών και χωρών. Επίσης, έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Από τις αρχές του 1970 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο μέσος όρος θερμίδων ανά άτομο και ανά ημέρα (το ποσό των τροφίμων που αγοράζεται) αυξήθηκε σε όλα τα μέρη του κόσμου, εκτός της Ανατολικής Ευρώπης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την υψηλότερη διαθεσιμότητα με 3.654 θερμίδες ανά άτομο το 1996. Αυτή αυξήθηκε περισσότερο το 2003, φτάνοντας τις 3.754. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 στους Ευρωπαίους αντιστοιχούσαν 3.394 θερμίδες ανά άτομο, στις αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας 2.648 θερμίδες ανά άτομο, και στην υποσαχάρια Αφρική 2.176 θερμίδες ανά άτομο.‘Έχει βρεθεί ότι η συνολική κατανάλωση θερμίδων σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Η ευρεία διαθεσιμότητα διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών ελάχιστα κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης τροφής και των κακών διατροφικών επιλογών. Από το 1971 έως το 2000, το ποσοστό παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από 14,5% σε 30,9%. Κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκε η μέση ποσότητα ενέργειας των τροφών που καταναλώνονται. Για τις γυναίκες, η μέση αύξηση ήταν 335 θερμίδες ανά ημέρα (1.542 θερμίδες το 1971 και 1.877 θερμίδες το 2004), ενώ για τους άντρες η μέση αύξηση ήταν 168 θερμίδες ανά ημέρα (2.450 θερμίδες το 1971 και 2.618 θερμίδες το 2004). Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιπλέον ενέργειας των τροφών προήλθε από την αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων, παρά από την κατανάλωση λίπους. Οι πρωτογενείς πηγές αυτών των επιπλέον υδατανθράκων είναι τα ζαχαρούχα ποτά που αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 25% της ημερήσιας ενέργειας των τροφών σε νεαρούς ενήλικες στην Αμερική, καθώς και τα πατατάκια. Η κατανάλωση ποτών με γλυκαντικές ουσίες πιστεύεται ότι συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

Καθώς οι κοινωνίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, μεγάλες μερίδες και γεύματα φαστ-φουντ, η σχέση μεταξύ κατανάλωσης φαστ-φουντ και παχυσαρκίας γίνεται όλο και πιο στενή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατανάλωση γευμάτων φαστ-φουντ τριπλασιάστηκε και η ενεργειακή πρόσληψη από γεύματα αυτού του τύπου τετραπλασιάστηκε μεταξύ 1977 και 1995.

Η αγροτική πολιτική και οι τεχνικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη οδήγησαν σε μείωση των τιμών των τροφίμων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιδότηση του καλαμποκιού, της σόγιας, των σιτηρών και του ρυζιού μέσω του γεωργικού νομοσχεδίου των ΗΠΑ κατέστησε τις κύριες πηγές επεξεργασμένων τροφίμων φθηνές, σε σύγκριση με τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα παχύσαρκα άτομα σταθερά αναφέρουν ότι καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα τροφής από αυτήν που πραγματικά καταναλώνουν, σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Αυτό ενισχύεται τόσο από δοκιμασίες των ατόμων που εκτελούνται σε θάλαμο θερμιδομέτρησης, όσο και από απευθείας παρατήρηση.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Παρακολουθήστε τη δραστηριότητα σας 24/7 με εφαρμογές για το Apple iWatch

Η νέες εφαρμογές παρακολούθησης σωματικής δραστηριότητας και άσκησης του iWatch της Apple αξιοποιούν τους ενσωματωμένους στο ρολόι αισθητήρες για να καταγράφουν τις κινήσεις, τον ρυθμό της καρδιάς και με λίγη βοήθεια από το iPhone σας το γεωγραφικό μήκος και πλάτος που βρίσκεστε. Η εφαρμογή “Activity app” παρακολουθεί την κίνηση σας κατά τη διάρκεια της μέρας ενώ η εφαρμογή “Workout app” καταγράφει τις προγραμματισμένες σας προπονήσεις.

Με το Activity App το έξυπνο ρολόι της Apple σας γίνεται σύμμαχος σας στον αγώνα για καλύτερη φυσική κατάσταση μιας και είναι εκεί ώστε να υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να κινούμαστε κατά τη διάρκεια της μέρας. Σκεφτείτε πόσο ωραία θα νιώσετε όταν στο τέλος της μέρας το Activity app αναφέρει πως έχετε κινηθεί επαρκώς και πως έχετε διανύσει 4 χιλιόμετρα περπατώντας από και προς τη δουλειά σας χωρίς να έχετε κάνει προγραμματισμένη προπόνηση.

Οι δύο αυτές εφαρμογές σε συνδυασμό με το iWatch σας μπορούν να αντικαταστήσουν επαρκώς τις εφαρμογές fitness που ήδη χρησιμοποιείται. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως η τιμή του φθηνότερου iWatch ξεκινά από τα 349$ κάνοντας το πολύ πιο ακριβό από τα περισσότερα fitness bands και τις περισσότερες δωρεάν εφαρμογές fitness.

Συντακτική ομάδα Holistic Fitness

Μπορούμε να κατηγορήσουμε τα αναψυκτικά για την αύξηση του βάρους;

Ο καθηγητής Dr Hans-Peter Kubis, ο οποίος ηγείται της έρευνας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ δηλώνει πως: “Η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών δεν έχει κακές συνέπειες μόνο στο παρόν αλλά προμηνύει τις κακές συνέπειες που θα εμφανιστούν και στο μέλλον εφόσον η κατανάλωση συνεχιστεί”. Ο Dr Hans-Peter Kubis δήλωσε πως όταν οι άνθρωποι διψάνε, θα ήταν προτιμότερο να πίνουν νερό.

Στα πλαίσια έρευνας η ομάδα του ανακάλυψε πως τα κύτταρα των μυών των εθελοντών άλλαξαν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο κατανάλωναν την ενέργεια. Ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός των ατόμων που δραστηριοποιούνταν από καθόλου έως λίγο και τα οποία κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά σε καθημερινή βάση, μειώθηκε δραστικά μέσα σε 4 εβδομάδες.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, 11 άτομα ηλικίας 20 και άνω , κατανάλωναν σε καθημερινή βάση ζαχαρούχα ποτά για έναν μήνα. Πριν και μετά από την έρευνα οι εθελοντές πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος καθώς και μέτρηση του μεταβολισμού τους. Τα γονίδια και οι πρωτεΐνες οι οποίες ήταν αναγκαίες για τον μεταβολισμό καθώς και το επίπεδο ζάχαρου στο αίμα και το επίπεδο λίπους μετρήθηκαν πριν και μετά από την έρευνα.

Ο Dr Hans-Peter Kubis δήλωσε : ” Αυτό που ανακαλύψαμε είναι πως δεν είναι η ζάχαρη αυτή καθ΄αυτή που αυξάνει το βάρος αλλά ο τρόπος με τον οποίο κάνει το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερα.”

” Αυτό σχετίζεται άμεσα με όλα τα είδη των ζαχαρούχων ποτών και αναψυκτικών ακόμα και των διαφόρων φρουτοχυμών.”

” Ήταν μια μικρή έρευνα καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν άτομα μικρής ηλικίας τα οποία να μην έχουν στην ζωή τους καταναλώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τέτοιου είδους ποτά και τα οποία να δέχονται να υποβληθούν σε εξετάσεις.”

” Αλλά τώρα ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια μεγαλύτερη έρευνα η οποία να αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.”

Ο Dr Hans-Peter Kubis πραγματοποιεί καμπάνια που έχει ως σκοπό να κάνει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης τέτοιων αναψυκτικών.

Πηγή: http://www.tvxs.gr

Η Υγεία κατά τη μυθολογία

Κατά τη μυθολογία η Υγεία ήταν σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφής της Αθηνάς, αδελφές της δε -ή κόρες της ανάλογα με την εκδοχή του μύθου – ήταν η Πανάκεια, η Ιασώ η Ακεσώ (Ασκληπιάδες) και κατά το Σούδα η Αίγλη. Εκτός από την Αθήνα, τη λάτρευαν και σε άλλες πόλεις, όπως στις Θεσπιές, στην Ελάτεια, στα Μέγαρα, στην Κόρινθο και στο Άργος.

Ο Ορφικός ύμνος της υγείας δείχνει τη σημασία που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στην υγεία: «Ιμερόεσα, ερατή, πολυθάλμιε, παμβασίλεια, κλύθι μάκαιρ΄ Υγίεια, φερόλβιε, μήτηρ απάντων…»

Στην αρχαία Σπάρτη ο Λυκούργος θέσπισε μέτρα για την σκληραγωγία του σώματος και είναι γνωστή η διδασκαλία του Ιπποκράτη ότι χρειάζεται: «άσκησις υγιείης, ακορίη τροφής, αοκνίη πόνων». Με το με το έργο Περί αερίων, υδάτων και τόπων έθεσε τις βάσεις της υγείας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και άλλοι σοφοί έδωσαν επίσης ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της υγείας του σώματος και στη σωματική αγωγή γενικά. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν απαραίτητη την ανέγερση λουτρών, υδραγωγείων και υπονόμων για τις αποχετεύσεις των ακάθαρτων υδάτων και ουσιών· εφάρμοζαν την απολύμανση με την καύση θείου (θειαφιού) ή άλλων αρωματικών ουσιών και ανάβοντας φωτιές στους δημόσιους δρόμους, με την ιδέ πως έτσι καθάριζε ο αέρας. Κατά τη διάρκεια του λοιμού των Αθηνών, μάλιστα, τα πτώματα αποτεφρώνονταν κατά σωρούς.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Τρόποι να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα

Eκτός από πολύ γυμναστική, για να επιτευχθεί ο στόχος για τέλειο κορμί και να αδυνατίσετε μέχρι το καλοκαίρι, απαιτείται και ειδική διατροφή. Ή τουλάχιστον εμπλουτισμός του διαιτολογίου με συστατικό που βοηθούν στη διατήρηση της φόρμας και την αποφυγή των φουσκωμάτων.

Ξεκινώντας από τα βασικά, και χωρίς δίαιτα και να χρειαστεί να μπει κανείς σε διαδικασία στέρησης για κορμί φέτες μέχρι το κολοκαίρι πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

Μαχαίρι στο junk food
Μικρότερα πιάτα για να ξεγελάμε την πείνα
Άφθονο νερό όταν η πείνα χτυπά κόκκινο
Εγκράτεια στο φαγητό
Περπάτημα αντί για πέσιμο με τα μούτρα στο φαγητό

Επίσης, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και αντί να κόψει κανείς κάτι από τη διατροφή του μπορεί να ξυπνήσει το μεταβολισμό του απλώς ενσωματώνοτνας στο διαιτολόγιό του τις παρακάτω τροφές:

Μαγνήσιο -Περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια και καρπούς.
Βιταμίνη D -Περιέχεται σε ψάρια, αβγά και γαλακτοκομικά.
Προβιοτικά
Μύρτιλλα

Τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τη λήψη βάρους

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εννέα στα δέκα άτομα αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας λόγω των γονιδίων τους.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως το «γονίδιο των χοντρών» είναι τόσο ισχυρό που η μετάλλαξή του στα ποντίκια οδηγεί σε διπλάσια αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση διαβήτη.

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή Icahn των ΗΠΑ παρατήρησε ότι η απενεργοποίηση του γονιδίου CEP19 σε ποντίκια είχε σαν αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους τους. Παράλληλα, τα ποντίκια αυτά είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

Το γονίδιο φαίνεται πως παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και στα επίπεδα ενέργειας και αυτό σημαίνει ότι η καλή λειτουργία του βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Ωστόσο, όταν παρατηρείται μετάλλαξη, τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται σημαντικά και η όρεξη αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εκδήλωση παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι η θεραπεία ενεργοποίησης του γονιδίου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Όταν οι επιστήμονες διέγραψαν το γονίδιο CEP19 στα ποντίκια, αυτά πήραν απότομα βάρος, εκδήλωσαν διαβήτη και είχαν ακόρεστη πείνα. Η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε και η ικανότητά τους να διασπούν το λίπος εξασθένισε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να είναι η απάντηση στη μάστιγα της παχυσαρκίας.

http://greek-news-times.blogspot.com

Πόσο υγιείς είστε; Η άλλη άποψη

Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α.

Το πώς ορίζεται βέβαια η υγεία και η ασθένεια ως κοινωνική αναπαράσταση ίσως να διαφέρει ανάλογα με τις πολιτιστικές διαφορές, τις ιδέες και πεποιθήσεις, την εκπαίδευση και την παιδεία αλλά και τις θρησκευτικές αντιλήψεις (για τη ζωή, το θάνατο, την αμαρτία, την τιμωρία, το μίασμα), καθώς και τις αντιλήψεις για το σώμα (για τα όρια του, την καθαριότητα, την εικόνα του, το φύλο του) που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία. Είναι γνωστό ακόμα ότι ο τεράστιος αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας ενός πληθυσμού βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με την κοινωνική αναπαράσταση που έχει ο πληθυσμός για την υγεία του. Παράγοντες γενετικοί, περιβαλλοντικοί (τρόπος διαβίωσης, κατοικία, εργασία, συνθήκες εργασίας ρύπανση περιβάλλοντος) παράγοντες συνθηκών ζωής (διατροφή, κάπνισμα, άσκηση, χρήση εθιστικών ουσιών, συμπεριφορά), παράγοντες σχετιζόμενοι με το σύστημα και τις υπηρεσίες υγείας και παράγοντες εκπαίδευσης υγείας επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων αλλά και την κοινωνική αναπαράσταση του διπόλου υγείας-ασθένειας.

Πηγή: http://el.wikipedia.org