Το Όρος Πήλιο

Το όρος Πήλιο (μέγιστο υψόμετρο 1.624 m, Πουριανός Σταυρός) βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλία και εκτείνεται με κατεύθυνση ΒΔ προς ΝΑ μεταξύ του Αιγαίου πελάγους ανατολικά και του Παγασητικού κόλπου προς τον νότο. Τα όρια της προτεινόμενης περιοχής καθορίζονται από την ισοϋψή των 400-500 m στον νότο, πάνω από την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό, με νότιο όριο το ρέμα Πλατανόρεμα και από την ισοϋψή των 500 m προς τον βορά, φτάνοντας ως τα όρια Πηλίου-Μαυροβουνίου, ενώ οι βορειοανατολικές πλαγιές πέφτουν στο Αιγαίο. Το θαλάσσιο τμήμα καλύπτει 6% της προτεινόμενης περιοχής.

Το Πήλιο έχει έντονο ανάγλυφο και η μορφολογία του χαρακτηρίζεται και από τη γειτνίασή του με το Αιγαίο. Τα πετρώματα του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής (περίπου το 70%) είναι σχιστόλιθοι (φυλλίτες και γνεύσιοι), ενώ στο νοτιοανατολικό τμήμα υπάρχουν σερπεντίνες και τρεις θέσεις με ασβεστόλιθους (περίπου 30% της περιοχής).

Στο κεντρικό τμήμα του ορεινού όγκου εκτείνεται πυκνό δάσος οξυάς (Fagus moesiaca), με άριστη δομή και κατάσταση διατήρησης, που αποτελεί την επικρατούσα βλάστηση στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Υπάρχουν επίσης σχηματισμοί με λεύκες Populus tremula και ιτιές (Salix caprea). Τα παράλια στο Αιγαίο είναι δαντελωτά και σχηματίζουν πολλούς κολπίσκους και όρμους. Οι βραχώδεις ακτές, συχνά γκρεμνώδεις ή με θαλάσσια σπήλαια, εναλλάσσονται με τις αμμώδεις παραλίες. Η ανθρώπινη παρουσία είναι φανερή σε όλη την προτεινόμενη περιοχή, με εξαίρεση τον κεντρικό ορεινό όγκο στα μεγάλα υψόμετρα και τις απότομες ακτές στο Αιγαίο, αλλά είναι πιο έντονη στο εύκολα προσπελάσιμο νότιο τμήμα. Υπάρχουν γραφικά χωριά που συνδέονται με αραιό οδικό δίκτυο (σε πολλά τμήματα υποτυπώδες) και έχουν ποικίλες καλλιέργειες.

Οι πιο εκτεταμένες καλλιεργούμενες περιοχές βρίσκονται κυρίως πάνω από τον Παγασητικό και στις πλαγιές που βλέπουν στο Αιγαίο, ενώ μικρότερες στο κεντρικό τμήμα αλλά πάντα σε εντοπισμένες περιοχές ανάμεσα στη φυσική βλάστηση. Κυρίως καλλιεργούνται οπωροφόρα, μηλιές (που αποτελούν μία κύρια πηγή εισοδήματος), αχλαδιές, κερασιές, ροδακινιές, καρυδιές και αμυγδαλιές και, τα τελευταία χρόνια, ακτινίδια. Απαντούν επιπλέον αμπέλια και ελαιώνες. Η χρήση της γης ακολουθεί βασικά τον παραδοσιακό τρόπο, ακόμη και όταν είναι εντατική και εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας, λόγω του αναγλύφου της περιοχής.

Πηγή: http://www.minenv.gr

Το λάδι μαγνησίου και οι ευεργετικές ιδιότητές του

Ποια είναι, η ωφέλιμη δράση του έλαιου του μαγνησίου και γιατί αξίζει μια δοκιμή;

Όταν μιλάμε για το λάδι μαγνησίου, για να ξεκινήσουμε σωστά, δεν εννοούμε ακριβώς λάδι από το μέταλλο του μαγνησίου, αλλά αναφερόμαστε στο χλωριούχο μαγνήσιο το οποίο χρησιμοποιείται σαν έλαιο και αλείφεται στο δέρμα.

Με αυτόν τον τρόπο το μαγνήσιο απορροφάται ευκολότερα από το δέρμα και φτάνει κατευθείαν στο αίμα, παρέχοντας στον οργανισμό όλα τα πολύτιμα συστατικά και τις ευεργετικές του επιδράσεις, χωρίς όμως να προβληματίζει η τυχόν δύσκολη χώνεψή του, όπως αν το λαμβάνατε εξ αρχής από το στόμα.

Πριν το δοκιμάσετε, ωστόσο, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η εφαρμογή του στο δέρμα, τσούζει ελαφρώς αρχικά και θα πρέπει να επιμείνετε στη χρήση του για να δείτε αποτελέσματα. Να είστε σίγουροι, όμως, πως αργά ή γρήγορα θα εκτιμήσετε την ευκολία της χρήσης του και τα θεαματικά του αποτελέσματα.

Ποια είναι, λοιπόν, η ωφέλιμη δράση του έλαιου του μαγνησίου και γιατί αξίζει μια δοκιμή…

1. Είναι μυοχαλαρωτικό

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μαγνησίου είναι η ικανότητά του να χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες. Τρίψτε λίγο λάδι πάνω στους μύες που έχετε σε ένταση και μετά από λίγο θα αρχίσει να δρα και σύντομα θα νιώθετε καλύτερα και σαφώς πιο χαλαρωμένη την περιοχή που έχετε το πρόβλημα.

2. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες

Οι ημικρανίες είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση, ενώ πολύς είναι ο κόσμος που ταλαιπωρείται από αυτές. Η έντασή τους δε μπορεί να φτάσει σε σημείο να προκαλέσει ναυτία, εμετό, θολή όραση και πλήθος άλλων δυσάρεστων συμπτωμάτων, ενώ πολλοί από εκείνους που πάσχουν από συχνές ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου. Το λάδι μαγνησίου, σε αυτή την περίπτωση, προσφέρει μέσω της επάλειψης άμεση απορρόφηση από τον οργανισμό και συνεπώς άμεσα αποτελέσματα, καταλήγοντας σταδιακά στη σταθερή μείωση των κρουσμάτων.

3. Ανακουφίζει από τραυματισμούς

Είτε είστε αθλητής, είτε χορευτής και είχατε κάποιο τραυματισμό, το λάδι μαγνησίου είναι μια πολύ καλή λύση, καθώς ανακουφίζει και από τον πόνο, αλλά και επιταχύνει τη θεραπεία του τραυματισμένου μυ. Εκτός αυτών, περιορίζει την έκταση της φλεγμονής και αυξάνει την ευλυγισία στην περιοχή.

4. Αντιμετωπίζει το άγχος

Τις ημέρες που είστε αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι, το σώμα σας καταναλώνει περισσότερο μαγνήσιο και αυτό και μόνο εμποδίζει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό να χαλαρώσει. Το μαγνήσιο βοηθάει στη μείωση των ορμονών που προκαλούν το άγχος, βοηθώντας έτσι να νιώσετε περισσότερο ήρεμος παρά ανήσυχος.

5. Αντιμετωπίζει την κατάθλιψη

Από τη δεκαετία του ’60 ακόμα, είχαν διαπιστώσει οι επιστήμονες τη συμβολή της έλλειψης του μαγνησίου στην κατάθλιψη. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα, διαπίστωσαν ξανά, πως σε περιπτώσεις καταθλιπτικών ασθενών που τους παρεχόταν μαγνήσιο, είχαν εμφανή και θετικά αποτελέσματα ανακούφισης από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

6. Ενεργοποιεί το κολλαγόνο

Το κολλαγόνο, εντοπίζεται, μεταξύ άλλων στο δέρμα, τα νύχια, τα οστά και τους τένοντες. Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή του, γι’ αυτό και όταν τα επίπεδα του μετάλλου είναι επαρκή στο σώμα σας, η επιδερμίδα σας μοιάζει πιο όμορφη και λαμπερή και τα κόκκαλά σας είναι πιο γερά. Το λάδι μαγνησίου, εγγυάται τα καλά επιπεδα της παραγωγής του κολλαγόνου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή απορρόφησή του.

7. Μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις

Αλείφετε καθημερινά τις αρθώσεις που έχετε πρόβλημα, με λάδι μαγνησίου και δεν θα αργήσετε να νιώσετε τις ευεργετικές του επιδράσεις. Πόνους στις αρθρώσεις δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και πολλοί αθλητές, δεδομένης της καταπόνησης που υποβάλλουν το σώμα τους, γι’ αυτό το λάδι είναι χρήσιμο για όλες τις ηλικίες.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr

Καταφύγιο Μπάφι στην καρδιά της Πάρνηθας

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα μας ορεινά καταφύγια, μία μόλις ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στο όμορφο και άγνωστο, για πολλούς, βουνό της Πάρνηθας μπορείς να αναπνεύσεις οξυγόνο, να αποδράσεις από τη πολύβουη πόλη, να ξεφύγεις από την ρουτίνα της καθημερινότητας και με μια στάση στο καταφύγιο Μπάφι, να απολαύσεις τον πρωινό καφέ και την υπέροχη θέα. Το καταφύγιο Μπάφι βρίσκεται στην καρδιά της Πάρνηθας. Ένα καταφύγιο οργανωμένο και κατάλληλο να δεχτεί επισκέπτες κάθε ηλικίας όπου τους δίνεται η δυνατότητα να χαλαρώσουν μέσα στην φύση και τον καθαρό αέρα και να ανακαλύψουν το μοναδικό ελατόδασος της Αττικής μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου του 2007, έκαψε τα 2/3 του ελατοδάσους. Συνολικά κάηκαν 56.000 στρέμματα από τα 300.000στρ. της συνολικής έκτασης του βουνού. Σήμερα το βορειοανατολικό μέρος του Εθνικού Δρυμού παραμένει πράσινο και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει ελάφια, να εξερευνήσει μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας, να δει διαφορετικά είδη μανιταριών και να παρατηρήσει ενδημικά είδη φυτών. Η Πάρνηθα παραμένει πραγματικό καταφύγιο των ανθρώπων που αγαπούν τα βουνά και λατρεύουν τη φύση.

Το καταφύγιο «Μπάφι» παρέχει στους επισκέπτες του όχι μόνο την παραδοσιακή ζεστή φιλοξενία, αλλά παράλληλα τους βοηθά να γνωρίσουν τις απαράμιλλες ομορφιές του τόπου.

Πηγή: http://www.bafi.gr

Νεύρο αγωγός μετάδοσης των νευρικών σημάτων

Το νεύρο είναι ένα σύνολο νευραξόνων που έχει τη μορφή καλωδίου. Κατά μήκος του, μέσω των νευρώνων, μεταδίδονται οι ηλεκτρικές ώσεις που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά των νευρικών σημάτων. Τα νεύρα βρίσκονται μόνο στο Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Τα νεύρα αποτελούνται από τους νευράξονες, οι οποίοι λέγονται και νευρικές ίνες, και τα κύτταρα Σβαν.

Τα νεύρα ανάλογα με τη προέλευσή τους λέγονται κρανιακά (ή εγκεφαλικές συζυγίες), τα οποία προέρχονται από τον εγκέφαλο, ή νωτιαία, τα οποία προέρχονται από το νωτιαίο μυελό. Επίσης, από φυσιολογική άποψη, τα νεύρα χωρίζονται σε κινητικά νεύρα και αισθητικά νεύρα. Τα κινητικά νεύρα είναι υπεύθηνα για τη μεταφορά σημάτων στους μύες, ενώ τα αισθητικά νεύρα μεταφέρουν αισθητικά σήματα όπως πόνο.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Η ευεργετική δράση του λεμονιού. 9 θεραπευτικές ιδιότητες

Το λεμόνι είναι σίγουρα το μόνο «φρούτο» που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Ταιριάζει με όλα, με κρέας, με λαχανικά, με σαλάτες, με ψάρια, με όσπρια και όχι άδικα καθώς εκτός από… γεύση το λεμόνι χαρίζει στον οργανισμό μας μια πληθώρα ευεργετημάτων.

Το λεµόνι, χάρη στην άφθονη περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των χειµωνιάτικων λοιμώξεων.

Το λεµόνι συνιστάται σε δίαιτες κατά της χοληστερίνης και γενικά για την καλύτερη υγεία του κυκλοφορικού συστήµατος.

Η πρόσληψη του χυμού λεμονιού μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, προλαβαίνει τις δηλητηριάσεις ιδιαίτερα από οστρακοειδή και ενεργεί ως αντίδοτο.

Η δράση του είναι πολλαπλή. Το λεμόνι είναι αντιοξειδωτικό, ένα μεγάλο ποτήρι νερό με το χυμό ενός λεμονιού το πρωί είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας.

Συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση, το μυοσκελετικό σύστημα και δυναμώνει τα ούλα. Επιπλέον βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.

Κι επειδή έχει αποδειχθεί, πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του λεμονιού και κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Το λεμόνι υποστηρίζεται ότι περιέχει 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, που καταπολεμούν ή και σταματούν τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Ιδιότητες του λεμονιού

  • Αντισηπτικό
  • Αντιπυρετικό
  • Αντιρευματικό
  • Αντιβακτηριακό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Εφιδρωτικό
  • Αντικαρκινικό
  • Αντιφλεγμονώδες
  • Αντιιικό

Ο Φεβρουάριος είναι η εποχή του λεμονιού. Προμηθευτείτε φρέσκα λεμόνια και εκμεταλλευτείτε τα στο έπακρο.

Μπορείτε άνετα να τα στίψετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη είτε στις θήκες για παγάκια, είτε σε σακούλες τροφίμων. Έτσι θα έχετε σε πρώτη ζήτηση φρέσκο χυμό λεμονιού.

Πηγή: http://www.fimes.gr

Ανάδραση, απαραίτητος μηχανισμός για την αυτορύθμιση ενός συστήματος

Η ανάδραση (feedback) είναι μία διαδικασία κατά την οποία κάποιο τμήμα της στιγμιαίας εξόδου ενός συστήματος ανακατευθύνεται και επανατροφοδοτείται στο σύστημα ως νέα είσοδος. Η τελευταία χρησιμοποιείται εσωτερικά ώστε το σύστημα να αυτορρυθμίσει τη συμπεριφορά ή και τη δομή του με βάση την αμέσως προηγούμενη έξοδο του και κάποιους έμφυτους κανόνες. Η ανάδραση μπορεί να συμβαίνει σε κάθε κύκλο εισόδου-επεξεργασίας-εξόδου, οπότε το σύστημα λέγεται πως περιέχει έναν αναδραστικό βρόχο.

Η αρνητική ανάδραση, όταν δηλαδή η επανατροφοδότηση κάποιας εξόδου οδηγεί σε κατάλληλη αυτορύθμιση του συστήματος ώστε να προσπαθήσει να εξαφανίσει στο μέλλον την επίμαχη έξοδο, βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος παρά τις πιθανές εξωτερικές μεταβολές.

Η θετική ανάδραση, όταν δηλαδή η επανατροφοδότηση κάποιας εξόδου οδηγεί σε κατάλληλη αυτορύθμιση του συστήματος ώστε να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει στο μέλλον την επίμαχη έξοδο, ενισχύει την πιθανότητα αποκλίσεων, ποικιλομορφίας και μεταβολών, με στόχο το σύστημα να φτάσει σε μία νέα σταθερή κατάσταση.

Δεν υπάρχει κατ’ ανάγκην κάποιο κεντρικό σημείο ελέγχου που επιβλέπει την αυτορύθμιση, καθώς ο έλεγχος αυτός μπορεί να είναι κατανεμημένος σε όλο το σύστημα (π.χ. οι πληθυσμοί θηρευτών και θηραμάτων σε κλειστά οικοσυστήματα ρυθμίζονται με αρνητική ανάδραση χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου κέντρου ελέγχου).

Σχετικώς με τα βιολογικά συστήματα έχει ειπωθεί το εξής: «Χωρίς μηχανισμούς αρνητικής ανάδρασης, ένας οργανισμός δεν μπορεί να διατηρήσει την υπόστασή του μέσα στο φυσικό του περιβάλλον. Χωρίς μηχανισμούς θετικής ανάδρασης, δεν έχει πιθανότητα να επιβιώσει ως είδος εν όψει περιβαλλοντολογικών αλλαγών, στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί θέτοντας νέους στόχους».

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Ρεκόρ συμμετοχής στον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό, στον αγώνα “γιορτή” για την χώρα

Ο 32ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός, άνοιξε σήμερα με την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ομοσπονδία, παρουσία των θεσμικών συνεργατών και του μεγάλου χορηγού, της ΟΠΑΠ ΑΕ. Ο αγώνας της 9ης Νοεμβρίου αναμένεται να μεταφορφώσει την πόλη και να της ανοίξει νέους ορίζοντες, καθώς οι δρόμοι της θα “πλημμυρίσουν” από 35.000 δρομείς από όλο τον κόσμο. Από τον Μαραθώνα έως το Παναθηναϊκό στάδιο θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή την οποία θα απολαύσουν οι πολίτες της Αττικής και όχι μόνο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ο αριθμός των δρομέων που αναμένεται να συμμετάσχει στον αγώνα, ο οποίος αποτελεί ρεκόρ, ενώ τονίστηκαν για μια ακόμη φορά τα οφέλη που αποκομίζει από τη διοργάνωση η οικονομία της χώρας, αλλά και η καλή εικόνα της Αθήνας, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο το τετραήμερο των δράσεων. Οπως έγινε γνωστό, ο αγώνας της Κυριακής, αλλά και όλες οι εκδηλώσεις από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου, θα μεταδοθούν ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ.

«Ευχαριστώ για την παρουσία όλων των φορέων, συνεργατών και του Μέγα Χορηγού μας, της ΟΠΑΠ ΑΕ. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, που είναι σταθερά σύμμαχός μας για την προβολή του Μαραθωνίου στο εξωτερικό με βραχίονα τον ΕΟΤ, αλλά και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, με απόφαση του οποίου για πρώτη φορά η Πολιτεία μετέχει στη διοργάνωση του Μαραθωνίου», είπε αρχικά ο Κώστας Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο ΑΜΑ έχει πάψει να είναι μόνο ένας μεγάλος αγώνας, αν και βέβαια είναι και αυτό. Άλλωστε οι 35.000 δρομείς που έχουν δηλωθεί φέτος σε όλους τους αγώνες δεν τον καθιστούν μόνο το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι μία παγκόσμια γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού. Μία αφορμή για δεκάδες χαμόγελα στο κέντρο της πόλης, που τόσο έχουμε ανάγκη. Καθιστά την Αθήνα το επίκεντρο ενός τουριστικού κύματος. Φέτος οι ξένοι δρομείς που έχουν δηλωθεί είναι κατά 35% περισσότεροι από το 2013. Μαζί με τους χιλιάδες Έλληνες δρομείς και εμπλεκόμενους, δημιουργούν σημαντική αγοραστική κίνηση τις ημέρες του αγώνα. Έρευνές μας έχουν δείξει οτι στην αγορά της πόλης μένουν 18-20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στάθηκε και στο κοινωνικό πρόσωπο του αγώνα. « Ο ΑΜΑ έχει δύο ακόμη σημαντικές διαστάσεις. Αποτελεί όχημα δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Πέρα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το κίνημα εθελοντισμό με 2.000 υπέροχους εθελοντές, τα τελευταία χρόνια σύλλογοι δρομέων, ΜΚΟ και απλοί δρομείς έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσά. Πέρυσι μόνο ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ για την ενίσχυση των συμπατριωτών μας που έχουν ανάγκη και φέτος θα είναι ακόμη περισσότερα.

Ακόμη, σε μία χώρα χωρίς ιδιαίτερη κουλτούρα συνεργασίας, στο Μαραθώνιο χορηγοί, εθελοντές, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, αυτοδιοίκηση, πολιτεία, όλοι συνεργάζονται αρμονικά και αυτό είναι σημαντικό για το αποτέλεσμα. Όλα αυτά καθιστούν το Μαραθώνιο γιορτή ζωής, μία αυθεντική γιορτή που καλούμε όλους τους Έλληνες να τη ζήσουν από κοντά».

Πηγή: http://www.segas.gr

Η έρευνα που έκανε διάσημη την Κρητική διατροφή

Ο Μινωικός πολιτισμός, από τους πρώτους της Μεσογείου, μας κληρονόμησε στοιχεία ενός λαού με εκλεπτυσμένη κουλτούρα ακόμα και σε θέματα διατροφής. Οι νωπογραφίες της Κνωσού και οι απεικονίσεις στα βάζα και τα πιθάρια, δηλώνουν ότι το λάδι και το κρασί ήταν τα απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής ζωής των μακρινών προγόνων μας. Στο διάβα των αιώνων οι Κρητικοί διατήρησαν αυτές τις διατροφικές συνήθειες, τρώγοντας ότι τους πρόσφερε η γη τους, αποκομίζοντας παράλληλα οφέλη υγείας και μακροζωίας, που έκαναν διεθνώς διάσημο το κρητικό πρότυπο διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια η «κρητική δίαιτα» και η υγεία των κατοίκων της Κρήτης πήρε διαστάσεις, έγινε θέμα ερευνών, συζητήσεων, συνεδρίων, έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και ιατρικά περιοδικά . Όλα άρχισαν ουσιαστικά το 1947, όταν το Ίδρυμα Rokfeler ήρθε στην Κρήτη για να δει σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι νησιώτες μετά τον πόλεμο και διαπίστωσε το πολύ καλό επίπεδο της υγείας τους. Οι κρητικοί ήταν κατά 90% υγιέστεροι σε σύγκριση με τον Αμερικάνικο λαό. Αν και ο ιατρικός κόσμος χρειάστηκε πολύ καιρό να κατανοήσει τις συνέπειες αυτών των ευρημάτων, είχε μόλις «σκοντάψει» πάνω στις βασικές αρχές της Κρητικής Διατροφής .

Δέκα χρόνια αργότερα (1957-60) η μελέτη των επτά (7) χωρών την οποία επινόησε και διηύθυνε ο Δρ Ancel Keys , ειδικός καρδιολόγος από τη Μινεσότα έκανε την Κρήτη διάσημη. Μελέτησε 7 διαφορετικές χώρες Ολλανδία, Φιλανδία, Ιαπωνία, Η.Π.Α και τις Μεσογειακές Χώρες: Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα, επιλέγοντας από την χώρα μας ως δειγματοληπτικές περιοχές την Κρήτη και την Κέρκυρα. Από όλες τις ομάδες που παρακολουθήθηκαν οι ομάδες της Ιταλίας και της Γιουγκοσλαβίας παρουσίασαν χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις ομάδες της Β. Ευρώπης και των Η.Π.Α, αλλά εκείνο το οποίο εξέπληξε ήταν τα αποτελέσματα της ομάδας της Κρήτης, η οποία είχε το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου.

Το 1991 ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα πριν 31 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι στην Κρήτη οι επιζώντες ήταν το 50% της αρχικής ομάδας, ενώ στην Φιλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες. Εκείνο το οποίο προσδιόρισε σίγουρα η μελέτη είναι ότι η διατροφή με κεκορεσμένα λιπαρά συνδέεται άμεσα με την θνησιμότητα που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο.

Στη δίαιτα όμως της Κρήτης υπήρχε κάτι το μοναδικό, το οποίο εκείνη την εποχή η ιατρική κοινότητα δεν μπορούσε να προσδιορίσει και προτιμούσε να αποδώσει την προστασία του πληθυσμού περισσότερο στον γενικότερο τρόπο διαβίωσης (έλλειψη στρες, μόλυνση περιβάλλοντος κ.λ.π ) παρά στις διατροφικές συνήθειες. Για να επαληθεύσουν το φαινόμενο αυτό μετέφεραν τις διατροφικές συνήθειες σε άλλο πλαίσιο. Συγκεκριμένα στη Λυών ο Γάλλος γιατρός Σερζ Ρενώ πραγματοποίησε μια καρδιολογική έρευνα σταθμό στα έτη 1988-1993 με δύο ομάδες καρδιοπαθών ασθενών και δύο διαιτολόγια. Το ένα ήταν το διαιτολόγιο που συνιστούσε η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία και το άλλο, ένα διαιτολόγιο που είχε ως πρότυπο την Κρητική Διατροφή.

Τα κλινικά αποτελέσματα της έρευνας έγραψαν ιστορία. Οι θάνατοι καρδιοπαθών που τρέφονταν με το κρητικό διαιτολόγιο ήταν πολύ λιγότεροι από αυτών που ακολούθησαν το διαιτολόγιο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής εταιρείας. Το σπουδαίο συμπέρασμα αυτής της μελέτης ήταν ότι οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την καλή εξέλιξη της υγείας άσχετα από τον τρόπο διαβίωσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε με έρευνες σε πληθυσμούς μεταναστών των λαών της Μεσογείου σε Αυστραλία και Αμερική. Και οι μελέτες και οι έρευνες συνεχίζονται. Αλλά οι Κρητικοί δεν χρειάζεται να ανατρέξουν σε μελέτες και διαιτητικές συμβουλές . Αρκεί να θυμηθούν το τραπέζι των γονιών και των παππούδων τους . Πολλά άγρια χόρτα, λαχανικά, ελιές, όσπρια, ζυμωτό μαύρο ψωμί, μέλι, κόκκινο κρασί, περιστασιακά κρέας και γαλακτοκομικά. Για επιδόρπιο εποχιακά φρούτα .

«ΠΟΣΟ ΛΑΔΙ ΤΡΩΝΕ, ΘΕΕ ΜΟΥ»

Μοναδική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο. Η Κρητική συνήθεια το απαιτεί στο μαγείρεμα, στις σαλάτες ακόμα και πάνω στο ψωμί για πρωινό. Ο ίδιος ο Keys διαπίστωνε έκπληκτος στα συμπεράσματα της μελέτης του: “Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου!” . Τα χρόνια που ακολούθησαν η επιστήμη ανέλυσε επαρκώς τους λόγους για τους οποίους η Κρητική διατροφή διασφαλίζει καλύτερη υγεία. Και εστίασε κυρίως στο λάδι και τις ιδιότητες του: Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 99% από λιπαρά οξέα υπό μορφή τριγλυκεριδίων. Το κυριότερο οξύ είναι το ελαϊκό λιπαρό οξύ ,ενώ σε μικρότερα ποσοστά είναι το λινελαϊκό οξύ και το λινολενικό οξύ.

Εκτός από τα λιπαρά οξέα περιέχονται κι άλλες ουσίες όπως : Τον υδρογονάνθρακα σκουαλένιο, αντιοξειδωτική ουσία, πρόδρομο βιοσύνθεσης στερολών, σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από τα άλλα λάδια φυτικής προέλευσης . Επίσης περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φαινόλες και τοκοφερόλες. Οι τελευταίες δρουν και ως βιταμίνες με την πιο δραστικά βιολογική μορφή την α-τοκοφερόλη ή βιταμίνη – Ε. Ακόμα περιέχει καροτενοειδή όπως: β- καροτένιο, ξανθοφύλλη, λυκοπένιο και στερόλες, κυρίως β- σιτοστερόλη.
Η σύσταση του ελαιολάδου αποτελεί ένα μοναδικό συσχετισμό μονοακορέστων, πολυακορέστων και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων, που σε συνδυασμό με τα περιεχόμενα αντιοξειδωτικά προσδίδουν στο ελαιόλαδο μοναδικές ιδιότητες σε σχέση με άλλα έλαια. Έτσι ενώ το ελαιόλαδο περιέχει μικρή ποσότητα πολυακορέστων, σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια ή τα ιχθυέλαια, περιέχει τα απαραίτητα για την ανάπτυξη και την προαγωγή της υγείας οξέα, όπως είναι το λινελαϊκό Ω-6 και το λινολενικό Ω-3 και μάλιστα σε πολύ καλή αναλογία μεταξύ τους (η αναλογία λινολενικού/λινελαϊκού είναι παρόμοια με αυτή του μητρικού γάλακτος). Τα Ω-3 και Ω-6 είναι απαραίτητα γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα πάρει από την τροφή. Μεγάλες ποσότητες από Ω-6 είναι βλαπτικές γιατί είναι ουσίες ευαίσθητες σε οξειδώσεις. Οι οξειδώσεις τις μετατρέπουν σε υπεροξείδια και ελεύθερες ρίζες που είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό. Η παραπάνω σύσταση και η παρουσία αντιοξειδωτικών κάνει το ελαιόλαδο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις οξειδώσεις, ιδιότητα που δεν έχουν τα σπορέλαια, το οποία συστήνονταν παλιότερα για πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το ελαιόλαδο βρέθηκε ότι επιδρά ευεργετικά στην πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου, γιατί έχει αντιαθηρογόνες και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου περιλαμβάνουν: τη μείωση της LDL χοληστερόλης και την προστασία της από την οξείδωση, λόγω της μικρής περιεκτικότητας του σε πολυακόρεστα και της παρουσίας αντιοξειδωτικών, (η οξειδωμένη μορφή είναι πιο αθηρογόνος ) και τη διατήρηση ή αύξηση της HDL. Το ελαιόλαδο δεν είναι ευαίσθητο στην υπεροξείδωση και έτσι προφυλάσσει από κυτταρικές βλάβες και βλάβες των νευρώνων που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες. Μεγάλο πλεονέκτημα της κρητικής δίαιτας ήταν η απουσία trans λιπαρών οξέων. Τα βλαβερά αυτά λιπαρά οξέα στην κρητική δίαιτα δεν περιέχονται ούτε στο 0,1% της ημερήσιας ενέργειας, ενώ στη σύγχρονη ”πλαστική ” διατροφή μας ξεπερνούν το 4%.

ΧΟΡΤΑ – ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ – ΚΡΕΑΣ

Στις μελέτες της σύστασης του λιπώδους ιστού των Κρητικών παρουσιάζεται μεγάλη περιεκτικότητα σε α- λινολενικό οξύ που δεν δικαιολογείται από την κατανάλωση ελαιολάδου. Πρόσφατα σχετικά, η Άρτεμις Σιμοπούλου -Ελληνίδα ερευνήτρια στην Αμερική- ανέλυσε χορταρικά που συνηθίζουν να τρώνε στην Κρήτη και ειδικά για τη γλιστρίδα βρήκε ότι περιέχει 150 mg / Kr α- λινολενικού δηλ. 15 φορές πάνω από τα μαρούλια του Εμπορίου.

Όλα τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια αλλά και τα αρωματικά φυτά (όπως το μάραθο) είναι πλούσια σε λινολενικό οξύ ,τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής περιέχουν 20 % περισσότερο λινολενικό από αυτά των πτηνοτροφείων . Το ίδιο ισχύει και για άλλα ζώα ελεύθερης βοσκής. Μια άλλη σπουδαία πηγή λινολενικού οξέος είναι οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια. Η κρητική δίαιτα περιελάμβανε μεγάλες ποσότητες από χόρτα και λαχανικά και κυρίως άγρια χόρτα, τα οποία κατανάλωναν ωμά, σε σαλάτες, σε πίττες και πιτάκια ή μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους ακόμα και με κρέας ανάλογα με την εποχή.

Περισσότερα από 80 είδη χόρτων έχει καταγραφεί ότι χρησιμοποιούνται για σαλάτες ή φαγητά στο νησί. Ένα χόρτο με ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται πολύ στις σαλάτες το καλοκαίρι είναι η γλιστρίδα ή αντράκλα που αναφέρθηκε παραπάνω . Συχνή ήταν και η χρήση των οσπρίων, που μαγειρεμένα με το λάδι δίνουν γευστικά φαγητά, έχουν τα συστατικά των λαχανικών και επί πλέον πρωτεΐνες.

Όμως οι Κρητικοί δεν είναι μόνο χορτοφάγοι. Καταναλώνουν κρέας, προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά αλλά περιστασιακά, ανάλογα με την παραγωγή τους και τις νηστείες. Τα ψάρια ήταν σπουδαία τροφή για τους κατοίκους των παραλίων της Κρήτης, ενώ τα σαλιγκάρια (οι χοχλιοί) μαγειρεμένα με χόρτα, με τραχανά, ή τηγανιτοί είναι αγαπημένο πιάτο του νησιού.
1,5 με 5,5γρ/100γρ. Ω-3 λιπαρών οξέων περιέχονται στα ψάρια ανάλογα με το είδος και περισσότερο από 0,25 γρ./100γρ. στα σαλιγκάρια , (Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης).

Καθημερινή είναι ακόμη η κατανάλωση ψωμιού, ενώ από το κρητικό τραπέζι δεν έλειπε ποτέ και το μπουκάλι με το κόκκινο κρασί. Το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες δεν υπάρχουν στα άλλα αλκοολούχα ποτά και μόνο μερικές από αυτές στο λευκό κρασί. Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού εξηγούν το λεγόμενο “Γαλλικό παράδοξο”. Οι Γάλλοι ακολουθούν δίαιτα υψηλή σε λιπαρά αλλά έχουν χαμηλό ποσοστό ασθενειών της καρδιάς. Οι πολυφαινόλες αυτές, όπως είπαμε και στο ελαιόλαδο, προστατεύουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση.

Το έτος 2000 στο Λονδίνο το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συνέδριο Μεσογειακής Διατροφής. Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή διατροφή των λαών της Μεσογείου είναι το μυστικό για την καλή ποιότητα ζωής.

Το περιοδικό TIME στην έκδοση της 19ης Ιουλίου 1999 είχε δημοσίευσει μια πρωτοσέλιδη Ιστορία για τους “νέους” δρόμους της υγείας, όπου ενθάρρυνε τη χρήση του ελαιολάδου. Το ίδιο περιοδικό στις 8-1-2001 ανέφερε ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στους πίνακες μακροζωίας με το χαμηλότερο ποσοστό άνοιας σε άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων. Τον Απρίλιο του 1997 το μεγαλύτερο επιστημονικό καρδιολογικό περιοδικό της Γαλλίας ( Cardiology Pratigue ) έκανε αφιέρωμα στην Κρητική Διατροφή με τίτλο «Λάδι, Ελιά και Πρόληψη».

Πηγή: http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Μέλι, η ιστορική διαδρομή μια πολύτιμης τροφής

Στην Κρήτη κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό βρέθηκαν πήλινες κυψέλες της Μινωικής εποχής (3.400 π.Χ.) πολύ αρχαιότερης της Ομηρικής. Στην ίδια εποχή ανήκει επίσης το χρυσό κόσμημα που παριστάνει σύμπλεγμα δύο μελισσών, οι οποίες βαστάζουν κηρήθρα προερχόμενη από την πήλινη κυψέλη σωλήνα, όπως και άλλο χρυσό κόσμημα σε σχήμα μέλισσας, που βρέθηκε στις ανασκαφές της Κνωσού.κόσμημα Κνωσού

Στην αρχαία πόλη της Κνωσού βρέθηκε επίσης πινακίδα με την επιγραφή: «Πάσι Θεοίς Μέλι: ΑΜΦΟΡΕΥΣ 1» δηλαδή: «Προσφέρεται σε όλους τους θεούς μέλι: ένας αμφορέας». Η φράση είναι γραμμένη στο συλλαβικό αλφάβητο της Γραμμικής Β’ τον 14ο αιώνα π.Χ. και μεταφράστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Μιχαήλ Βέντρ (Michael Ventris) το 1952.

Στην Οδύσσεια (στίχος, Κ-519) αναφέρεται το «Μελίκρατον» που ήταν κράμα μελιού και γάλακτος το οποίον έπιναν ως εκλεκτό ποτό καθώς επίσης (στίχος, Υ-168) ότι οι ορφανές κόρες του Πίνδαρου τρέφονταν από την Θεά Αφροδίτη με τυρί, μέλι και οίνο. Με την ίδια τροφή η μάγισσα Κίρκη σαγήνευσε τους συντρόφους του Οδυσσέα (στίχος, Κ-213).

Ο Ησίοδος αναφέρει τους «Σίμβλους», όνομα που έδιναν στις κυψέλες της εποχής εκείνης. Αν και δεν είναι απόλυτα γνωστό το είδος των κυψελών αυτών, είναι βέβαιο πως ήταν κατασκευασμένες από ανθρώπους για την εκτροφή των μελισσών.

Επιπλέον, τα συγγράμματα του Αριστοτέλη (322 π.Χ.) αποτέλεσαν σπουδαίο σταθμό για τη μελισσοκομία τόσο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και όλου του τότε πολιτισμένου κόσμου.

Η ύπαρξη όμως μελισσοκομικών επιχειρήσεων μαρτυρείται και κατά την προαριστοτελική περίοδο κατά την οποία η μελισσοκομία είχε ήδη συστηματοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο μεγάλος νομοθέτης των Αθηναίων, Σόλων (640-558 π.Χ.) θέσπισε διάφορα νομοθετικά μέτρα για την μελισσοκομία της εποχής εκείνης. Ένα μέτρο το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη μελισσοκομικών επιχειρήσεων και το οποίο ρυθμίζει και καθορίζει τις αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων είναι το εξής: «Μελισσών σμήνη καθιστάμενα απέχειν των υφ’ ετέρου πρότερον ιδρυμένων πόδας τριακοσίους» [Πλουτάρχου: Βίος Σόλωνος].

Ιπποκράτης

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (462-352 π.Χ.) συνιστούσε το μέλι σε όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα στους ασθενείες.

Ο Δημόκριτος, όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να διατηρηθούν οι άνθρωποι υγιείς και μακροβιότεροι απάντησε: «Ει τα μεν έξωθεν ελαίω του σώματος τα δε ένδοθεν μέλιτι χρίσοιντο».

Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν το μέλι ως κύρια τροφή.

Η πρόοδος της μελισσοκομίας δεν περιοριζόταν μόνο στην Αττική αλλά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα: στερεά, νησιωτική ακόμα και στις αποικίες. Ο πρώτος όμως που μελέτησε επιστημονικά την μέλισσα ήταν ο Αριστοτέλης.

Η κυψέλη λοιπόν με τα κινητά πλαίσια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Στα Κύθηρα οι αρχαίοι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν το αδονάκι που είναι ο πρόδρομος της σύγχρονης ευρωπαϊκής κυψέλης με το κινητό πλαίσιο, ανακάλυψη του Αμερικανού Lorenzo Lorraine Langstroth. Ο Langstroth θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης μελισσοκομίας (1851) αφού η ανακάλυψή του αποτέλεσε τη βάση της σημερινής μελισσοκομίας.

Πηγή: http://www.omse.gr

Καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, τόσο κοντά την Αθήνα τόσο μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας

την Πάρνηθα, στη θέση Φλαμπούρι και σε υψόμετρο 1.158 μέτρα, βρίσκεται το Καταφύγιο “Φλαμπούρι”, του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών. Γλιτώνοντας από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού 2007, βρίσκεται πνιγμένο στα έλατα, με θέα μαγευτική, προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, αλλά και του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Είναι ένας χώρος που αν και τόσο κοντά στην Αθήνα, είναι τόσο μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Σας προσφέρει την δυνατότητα να χαλαρώσετε στην φύση και τον καθαρό αέρα, που σας προσφέρει το μοναδικό ελατόδασος της Αττικής, μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Απολαύστε τον καφέ σας και το φαγητό σας και πάρετε μέρος, σε μία από τις πολλές δραστηριότητες που οργανώνουν οι υπεύθυνοι του καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή του δρυμού της Πάρνηθας.

Το Φλαμπούρι ηλεκτροδοτείται από μπαταρίες, που φορτίζουν από την ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά), ενώ όταν παραστεί ανάγκη από γεννήτρια. Θερμαίνεται από θερμοδυναμικό τζάκι και σώματα καλοριφέρ, προσπαθώντας για τη λιγότερη δυνατή ρύπανση της ατμόσφαιρας, εξοικονομώντας ενέργεια με τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον. Σκεφτείτε ότι ανά έτος, για κάθε 1kw ενέργειας που απαιτείται από τον καθένα μας, η ρύπανση στην ατμόσφαιρα είναι 1,4 τόνοι διοξειδίου.

Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα. Μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε στον επάνω όροφο του καταφυγίου σε ένα χώρο άνετο και ζεστό, με ξύλινο πάτωμα και ξύλινη οροφή, κάνοντας έναν αναζωογονητικό και ξεκούραστο ύπνο. Παρέχονται στρώματα μαξιλάρια και κουβέρτες ενώ είναι απαραίτητο να φέρετε υπνόσακο (Sleeping bag) ή σεντόνια και μαξιλαροθήκη.

Είναι ένας χώρος δίπλα στην Αθήνα ξεκούρασης και αναζωογόνησης,
για ανθρώπους κάθε ηλικίας που θα βρεθούν στο βουνό.

Ανοιχτά:

Όλο το χρόνο τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες.
Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. Το Πάσχα και τον Αύγουστο είναι κλειστό.

Παρασκευή: 11:00 – 22:00
Σάββατο: 08:30 – 22:30
Κυριακή: 08:30 – 19:00

Πηγή: www.flabouri.gr