Η μακροβιοτική φιλοσοφία

Η µακροβιοτική φιλοσοφία συνδέεται µε το βουδισµό και µε τις αρχαίες κινεζικές αρχές του yin και του yang. Τα τρόφιµα που είναι κεντρικά στη µακροβιοτική κουζίνα απεικονίζουν τις ασιατικές επιρροές. Γίνεται εκτενή χρήση του ρυζιού και των λαχανικών θάλασσας.

Τα µακροβιοτικά γεύµατα είναι βασισµένα κατά ένα µεγάλο µέρος στα σιτηρά, τα οποία αποτελούν 50-60% της διατροφής. Τα λαχανικά, ειδικά λαχανικά θάλασσας, διαδραµατίζουν κεντρικό ρόλο στα γεύµατα και τα όσπρια καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες. Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το ψωµί χρησιµοποιούνται µε µέτρο και δεν καταναλώνονται κάθε µέρα.

Τα τρόφιµα που αποφεύγονται σε µια µακροβιοτική διατροφή είναι λαχανικά της οικογένειας Nightshade (πατάτες, ντοµάτες, µελιτζάνες και πιπεριές), τα τροπικά φρούτα και οι επεξεργασµένες γλυκαντικές ουσίες. Κάποιοι µακροβιοτικοί καταναλώνουν περιορισµένες ποσότητες ψαριών. Φηµίζεται ως διατροφή µε θεραπευτικές δυνάµεις, ιδιαίτερα για τις ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι προστατευτικές επιδράσεις της
µακροβιοτικής διατροφής δεν έχουν τεκµηριωθεί επιστηµονικά.