Οι ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών για την υγεία και τη διατροφή

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι χαίρουν καλής υγείας, ωστόσο το 38% πιστεύουν πως είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου για την υγεία, τα τρόφιμα και τη διατροφή, το οποίο παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι το 95% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί πώς η παχυσαρκία βλάπτει την υγεία, αφορά τα χαρακτηριστικά της φυσικής κατάστασης και της κατάστασης της υγείας των Ευρωπαίων, το είδος της διατροφής τους και τις γενικές διατροφικές τους συνήθειες, τα προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, καθώς και την ένταση της σωματικής τους δραστηριότητας. Οι πιο συχνές αλλαγές που αναφέρουν ότι εισάγουν στις διατροφικές τους συνήθειες οι Ευρωπαίοι σχετίζονται με την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και τη μείωση των λιπαρών. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δηλώνουν, ωστόσο, ότι αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια καθιστική ζωή που περιορίζει τις προσπάθειές τους για υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Λιγότεροι από το 30% των Ευρωπαίων πραγματοποιούν «εντατική» σωματική άσκηση σε τακτική βάση. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (85%) θεωρούν ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η διαφήμιση και η προώθηση τροφίμων επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων και ποτών από τα παιδιά.

Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε: «Η έρευνα αυτή μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών για την υγεία και τη διατροφή. Οι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας στην Ευρώπη και ότι πολλά εξαρτώνται από την προθυμία τους να το αντιμετωπίσουν και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Ταυτόχρονα, τάσσονται παράλληλα υπέρ του ενισχυμένου ρόλου των δημόσιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όσον αφορά τη χάραξη μιας συνεκτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Η Επιτροπή σκοπεύει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό αναπτύσσοντας προτάσεις για μια ευρωπαϊκή στρατηγική στο ζήτημα αυτό το επόμενο έτος.»

Θέματα βάρους

Σε ποσοστό 55% οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το βάρος τους είναι λίγο έως πολύ καλό. Σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι το βάρος τους είναι υπερβολικό. Το ποσοστό των γυναικών που θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο (44%) είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (32%). Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι «υγιεινή διατροφή» σημαίνει «ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή», αλλά επίσης και διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το κύριο εμπόδιο στην υγιεινή διατροφή φαίνεται ότι είναι ο τρόπος ζωής των πολιτών της ΕΕ, ιδιαίτερα η έλλειψη χρόνου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περίπου ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι ακολούθησε κάποια δίαιτα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ακολουθήσει κάποια δίαιτα ή να άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες από ό,τι οι άνδρες. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση της υγείας είναι οι κυριότεροι λόγοι που ανέφεραν οι ερωτηθέντες για τις δίαιτες αυτές. Σε ποσοστό 83% οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε κατά τα 5 τελευταία έτη. Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφήμιση και η προώθηση τροφίμων επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων και ποτών από τα παιδιά.

Σηκωθείτε και τρέξτε

Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι στη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας περνούν λίγο περισσότερο από έξι ώρες την ημέρα καθισμένοι. Σε ποσοστό 51% δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα στην εργασία. Το γεγονός αυτό αφορά φυσικά κυρίως τους χειρώνακτες εργαζόμενους. Μολονότι οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό σχεδόν 90% ότι πραγματοποίησαν κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα κατά τις τελευταίες 7 ημέρες μετακινούμενοι από το ένα μέρος στο άλλο, μόνον το 22% δήλωσε ότι είχε πραγματοποιήσει πολλή σωματική δραστηριότητα. Σε ποσοστό σχεδόν 90% οι πολίτες της ΕΕ δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν κάποιου είδους σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, αλλά μόνον το 27% χαρακτήρισαν την άσκηση αυτή έντονη.

Λίγοι είναι οι Ευρωπαίοι που ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή συμμετέχουν εντατικά σε δραστηριότητες αναψυχής ή ελεύθερου χρόνου.

Το Ευρωβαρόμετρο για την υγεία, τα τρόφιμα και τη διατροφή διατίθεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://europa.eu.int/comm/health/ph_publication/eurobarometers_en.htm

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://europa.eu.int/comm/health/ph_determinants/life_style/nutrition/nutrition_en.htm