Αλκοολισμός στο νεανικό πληθυσμό ένα πρόβλημα που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα του αλκοολισμού στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο νεανικό πληθυσμό. Το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με στοιχεία τελευταίας έρευνας, είναι ότι στη Μαγνησία οι νέοι εγκλωβίζονται στη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ από την ηλικία των 14 ετών! Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μαθητές, δηλαδή ανήλικα άτομα, σε ποσοστό 5,2% προσφεύγουν στο αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα και 7,5% κάθε εβδομάδα. Την ώρα, πάντως, που το πρόβλημα του αλκοολισμού δείχνει να οξύνεται, εξειδικευμένοι φορείς ή δομές για την αντιμετώπισή του απουσιάζουν παντελώς.

Ο σημερινός αλκοολικός, δεν είναι πια ο μεσήλικας των περασμένων δεκαετιών που δοκίμαζε την ατομική και την οικογενειακή αντοχή του στο ποτό. Δεν είναι το συμπαθές γραφικό γεροντάκι, που το γονάτιζαν τα βάρη της ζωής και έπινε για να ξεχάσει. Οι σημερινές ηλικίες των αλκοολικών, έχουν κατέβει επικίνδυνα χαμηλά. Τα συμπεράσματα του Δρ Κοινωνιολόγου Βασίλη Ντακούμη, ο οποίος μέσα από συνεχείς έρευνες τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία έχει παρατηρήσει από κοντά την αλλαγή του «προσώπου» του αλκοολικού, είναι σοκαριστικά.
Οι μεγάλες κοινωνικές έρευνες με αντικείμενο τη διευρεύνηση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών, μεταξύ των οποίων είναι και το αλκοόλ, οι οποίες έγιναν στη Μαγνησία κατά το χρονικό διάστημα απ’ το 1994 μέχρι και σήμερα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Β. Ντακούμη είναι αποκαλυπτικές.

Ειδικότερα:

Μόλις το 24,2% των μαθητών δεν πίνει ποτέ αλκοόλ, το 36,9% πίνει σπάνια και το 26,1% πίνει περιστασιακά. Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ποσοστό 5,2% που πίνει αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα και 7,5% κάθε εβδομάδα. Αυτό το 12,7% των μαθητών, προφανώς θεωρεί τη χρήση αλκοόλ ως τρόπο διασκέδασης
Το 30,9% των νεαρών χρηστών αλκοόλ, πίνει αρκετά χωρίς όμως να ζαλίζεται, ενώ υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό και ανησυχητικό ποσοστό του 7,5% που πίνει πολύ για να ζαλιστεί!

Από τα στοιχεία των ερευνών αποδεικνύεται ότι η σχέση των νέων με το αλκοόλ, καθορίζει και τις εκτιμήσεις τους για την επικινδυνότητα της ουσίας. Το αλκοόλ θεωρείται από τις πλέον ακίνδυνες εξαρτησιογόνες ουσίες. «Αυτή η «λογική» σχέση εκτίμησης της επικινδυνότητας και της χρήσης αλκοόλ, υποδηλώνει μια στάση «εκλογίκευσης» της χρήσης αλκοόλ από τους νέους, η οποία ασφαλώς και συνδέεται με την κοινωνική αποδοχή της χρήσης», εξηγεί ο κ. Ντακούμης.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr