Διατροφή και θρεπτικές ουσίες

Ανεξάρτητα από την τροφή που καταναλώνουμε, οι μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού μετατρέπουν τις θρεπτικές ουσίες των τροφών σε ενέργεια και ιστούς. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και το νερό είναι οι θρεπτικές ουσίες που χρησιμοποιεί το σώμα.

Ειδικά οι υδατάνθρακες και τα λίπη παρέχουν τα βασικά ενεργειακά αποθέματα. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται για την δόμηση του σώματος. Η βασική λειτουργία των βιταμινών και των μετάλλων είναι η ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών. Το νερό διαβιβάζει τις θρεπτικές ουσίες στο εσωτερικό του οργανισμού και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.

Δεν υπάρχει ιδανική διατροφή για όλους. Η ιδανική διατροφή εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα της σωματικής δραστηριότητας, την μυϊκή ανάπτυξη και το ύψος. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η διατροφή πρέπει να αποτελείται κατά 60% από υδατάνθρακες, κατά 30% από λίπος και κατά 10% από πρωτεΐνη. Αυτό ισχύει και για τους ασκούμενους των πολεμικών τεχνών, με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να καταναλώνουν λίγη περισσότερη πρωτεΐνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μυϊκή ανάπτυξη ενός ατόμου που μετέχει σε αγώνες κατηγορίας βαρέων βαρών, αλλά και για την ελάττωση του λίπους (διευκολύνει την μετάβαση σε μια κατηγορία μικρότερου σωματικού βάρους). Γενικά, για τους αθλητές των πολεμικών τεχνών συνιστώνται τα ακόλουθα: 55% υδατάνθρακες, 12-18% πρωτεΐνη και 27-33% λίπος.

Συνήθως, οι συσκευασίες τροφίμων αναγράφουν τον συνδυασμό των θρεπτικών στοιχείων. Συνιστούμε να τον διαβάζετε, ώστε να ξέρετε τι τρώτε. Ωστόσο, η διασφάλιση της λήψης της σωστής αναλογίας των θρεπτικών στοιχείων είναι χρονοβόρα διαδικασία και περιττή για τους ερασιτέχνες αθλητές.

Πηγή: http://www.alkimachon.gr/

Leave a Reply