Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και αλλάξτε τρόπο ζωής

Είναι εύκολο να πείτε “θα κάνω σωστή διατροφή και θα άσκηση”. Αλλά για να αλλάξει με επιτυχία συμπεριφορά – η δική μας ή των παιδιών μας – χρειάζεται σχέδιο. Εάν ήταν απλό όλοι θα είχαμε καλή φυσική κατάσταση, κανείς δεν θα κάπνιζε και δεν θα έπινε.

Ωστόσο έχουμε τι δυνατότητα να χτίσουμε υγιείς συνήθειες ώστε να αποτρέψουμε ή να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία τόσο ως ενήλικες αλλά και την παιδική παχυσαρκία. Αυτό θα είναι πιο εφικτό εάν καταλάβουμε πως ενεργοποιούμε τον εγκέφαλο μας ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

8 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες

Να έχετε επίγνωση του λόγου που το κάνετε
Αναγνωρίστε ένα προσωπικό λόγο που έχει πραγματική αξία για εσάς και που θα αποτελέσει το κίνητρο. Χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια για να μπορείτε να παίζετε με τα παιδιά σας; Ονειρεύεστε να τρέξετε και να τερματίσετε μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων; ή μήπως απλά θέλετε να αναπνέετε καλύτερα;

Να γνωρίζετε τα οφέλη και το κόστος της επιδίωξης νέων στόχο σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εύκολο να προσδιοριστούν τα οφέλη της προσπάθειας για καλύτερη υγεία. Για παράδειγμα μπορεί να θέλετε να αισθάνεστε και να δείχνετε καλύτερα. Έρευνα για τη λήψη αποφάσεων δείχνει πως έχει πλεονεκτήματα και η σκέψη του κόστους που θα έχει η προσπάθεια μας. Για παράδειγμα, η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης μπορεί να κοστίσει τόσο χρόνο και χρήματα, καθώς και προσπάθεια και μερικές φορές πόνο και απογοήτευση. Γνωρίζοντας το κόστος που έχει η προσπάθεια σας θα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα όποια εμπόδια εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σας και έτσι να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον αρχικό σας στόχο.

Κάντε πλάνο δράσεων
Καταγράψτε τους στόχους ας και μετά αναλύστε τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε για να φτάσετε σε αυτούς. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ή ένα υπολογιστικό φύλλο για να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο σας.

Σκεφτείτε την υπομονή, και όχι η τελειότητα
Θα χρειαστεί χρόνος για την οικοδόμηση υγιεινών συνηθειών. Όταν απογοητεύεστε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας: “Αυτό δεν πρέπει να συμβεί, δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα γρήγορα”.

Οικοδομήστε πάνω στις δεξιότητες σας
Σε τι είστε καλοί; Χρησιμοποιήστε αυτές τις δεξιότητες για να φέρετε την αλλαγή στη ζωή σας. Είσαι οργανωτικοί; Χρησιμοποιήστε αυτό το χαρακτηριστικό για να προγραμματίσετε τα γεύματα σας νωρίτερα.

Μην κολλάτε σε αποτυχία
Όλοι έχουμε κακές ημέρες με τις δουλειές μας, τους συζύγους ή τα παιδιά. Έχουμε περάσει τους κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα – υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι όλες οι ημέρες δεν είναι κακό και σκέφτεται όλες τις καλές μέρες που τους περιβάλλουν. Κάντε το ίδιο όταν προσπαθείτε να υιοθετήσουν υγιεινές νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, αν έχετε κάνει μεγάλη με τα πόδια και στη συνέχεια να παραλείψετε μερικές ημέρες, μην επεκταθώ σε αυτό. “Έμφαση σε όλα εκείνα τα άλλα ημέρες της επιτυχίας,” Stone λέει, “και αφήνετε να σας παρακινήσει για να πάρει και πάλι στο προσκήνιο.”

Αναγνωρίστε την επιτυχία
Αλλαγή συμπεριφοράς δεν είναι εύκολη, έτσι όταν πετύχετε, επιβραβεύεστε στον ευατό σας. Την επόμενη φορά που θα πάτε για την εν λόγω βόλτα ή να παραλείψετε αυτό το επιδόρπιο, δώστε στον εαυτό σας ένα ελαφρύ κτύπημα στην πλάτη. Γιορτάστε τις μικρές και μεγάλες επιτυχίες.

Αξιολογήστε την πρόοδο σας σε εβδομαδιαία βάση
Απολογισμός κάθε εβδομάδα θα σας επιτρέψει να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που θα σας βοηθήσει να πετύχετε.

Πηγή: http://www.webmd.com/parenting/raising-fit-kids/mood/behavior-change

Leave a Reply