Τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τη λήψη βάρους

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εννέα στα δέκα άτομα αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας λόγω των γονιδίων τους.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως το «γονίδιο των χοντρών» είναι τόσο ισχυρό που η μετάλλαξή του στα ποντίκια οδηγεί σε διπλάσια αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση διαβήτη.

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή Icahn των ΗΠΑ παρατήρησε ότι η απενεργοποίηση του γονιδίου CEP19 σε ποντίκια είχε σαν αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους τους. Παράλληλα, τα ποντίκια αυτά είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

Το γονίδιο φαίνεται πως παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και στα επίπεδα ενέργειας και αυτό σημαίνει ότι η καλή λειτουργία του βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Ωστόσο, όταν παρατηρείται μετάλλαξη, τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται σημαντικά και η όρεξη αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εκδήλωση παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι η θεραπεία ενεργοποίησης του γονιδίου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Όταν οι επιστήμονες διέγραψαν το γονίδιο CEP19 στα ποντίκια, αυτά πήραν απότομα βάρος, εκδήλωσαν διαβήτη και είχαν ακόρεστη πείνα. Η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε και η ικανότητά τους να διασπούν το λίπος εξασθένισε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να είναι η απάντηση στη μάστιγα της παχυσαρκίας.

http://greek-news-times.blogspot.com