Σημάδια εθισμού στο φαγητό

Η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίζει να υποστηρίζει την ιδέα ότι ένα άτομο μπορεί να εθιστεί στην κατανάλωση τροφίμων.

Τα πειράματα σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι, για κάποιους ανθρώπους, δείχνουν πως ο βαθμός ικανοποίησης που προκαλείτε από εθιστικές ουσίες όπως η κοκαΐνη και ηρωίνη στα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου μπορεί να προκληθεί και από τρόφιμα και ιδίως όταν αυτά είναι εξαιρετικά εύγευστα.

Τα τρόφιμα που είναι εξαιρετικά εύγευστα είναι πλούσια σε:

  • Ζάχαρη
  • Λιπαρά
  • Αλάτι

Όπως τα φάρμακα που προκαλούν εθισμό, τα τρόφιμα αυτά ενεργοποιούν μια χημική ουσία που δημιουργεί το αίσθημα της ευχαρίστησης και ονομάζεται ντοπαμίνη. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος θα βιώσει το αίσθημα ευχαρίστησης που σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης είναι βέβαιο πως σύντομα θα νοιώσει την ανάγκη να καταναλώσει τις ίδιες τροφές.

Τα σήματα επιβράβευσης που προκαλούνται από τα εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα μπορεί να υπερβεί άλλα σήματα όπως της ευχαρίστησης και της αίσθησης πληρότητας με αποτέλεσμα την κατανάλωση αυτών των τροφών ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε πείνα.

Άτομα που εμφανίζουν εξάρτηση από ορισμένες τροφές μπορεί επίσης να αναπτύξουν ανοχή σε αυτές. Τρώνε όλο και περισσότερο μόνο και μόνο για να καταλάβουν πως αυτή τη τροφή τους ικανοποιεί όλο και λιγότερο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η εξάρτηση από της τροφές μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Παρόλα αυτά και μη υπέρβαρα άτομα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης από τροφές. Ο οργανισμός τους μπορεί απλά να είναι γενετικά προγραμματισμένος να διαχειρίζεται καλύτερα περισσότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά χρειάζεται.

Πηγή: http://www.webmd.com