Ποτέ μην λες ποτέ όταν πρόκειτε για γλυκά

Για κάποιους το δυσκολότερο βήμα στη διαδρομή για ένα πιο υγιή τρόπο ζωής είναι η ιδέα πως πρέπει να πάψουν να τρώνε τα αγαπημένα τους γλυκά για πάντα!

Ακόμα και αν είστε “γκυκαντζής“, μην απογοητεύεστε. Τα γλυκά μπορούν να είναι κομμάτι της υγιεινής σας διατροφής. Αυτό προϋποθέτει όμως πως η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, που σημαίνει μικρές ποσότητες και μόνο κάποιες φορές την εβδομάδα. Η Hilary Liftin συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου “Τα γλυκά και εγώ μια ιστορία αγάπης” μια γυναίκα που έχτισε την καριέρα της τρώγοντας γλυκά παραδέχεται πως έχει μειώσει την κατανάλωση τους και τρώει γλυκά μόνο μια ημέρα της εβδομάδας.

Η Hilary μας λέει “Η σημασία των γλυκών είναι κάτι παραπάνω από την γεύση τους. Προσφέρει μια φευγαλέα έντονη ευχαρίστηση, μερικές φορές κάνοντας να νιώθουμε ενοχές, σαν μια αδύνατη ερωτική σχέση.” Αυτός ο ρομαντικός τρόπος αντιμετώπισης και άλλων τροφών όπως για παράδειγμα – τσίζμπεργκερ, μπισκότα, κέικ, πίτες, πατάτες, τσιπς, μπάρμπεκιου, και το παγωτό – βοήθησε να οδηγήσει σε εκτίναξη των ποσοστών παχυσαρκίας και ανέβασε τα κρούσματα διαβήτη σε επίπεδα επιδημίας.

Επομένως, ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση, είναι ΟΚ να τρώμε γλυκά;

“Μερικές επιλογές είναι καλύτερες από άλλες,” λέει η Larrian GillespieMD, συγγραφέας των The Menopause DietThe Gladiator Diet, και του The Goddess Diet. “Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνέπειες πριν κάνουμε την όποια επιλογή.”

Το να τρώμε μισό κιλό γλυκά μια φορά την εβδομάδα είναι βλαβερό; Η Gillespie μας λέει πως μια τέτοια κατάχρηση θα επηρεάσει σίγουρα τα επίπεδα ινσουλίνης και θα πιέσει το ορμονικό μας σύστημα οδηγώντας το σε κατάρρευση. Με άλλα λόγια μπορεί να έχει ωραία γεύση αλλά θα πληρώσουμε το αντίτιμο της κατάχρησης.

Το αντίτιμο: Θα πεινάσετε πάλι σύντομα.

Προσοχή: Υπερβολική άρνηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία.

Εάν τρώτε πολλές απολαυστικές τροφές όπως γλυκά θα νοιώθετε μεγαλύτερη αίσθηση πείνας και μεγάλες πιθανότητες να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.

Σύμφωνα με την Gillespie “Χρειάζονται δύο εβδομάδες για να χάσετε δύο κιλά, όμως μπορείτε να να πάρετε πίσω αυτά τα δύο κιλά μέσα σε μία μέρα”. Εάν λέτε στον εαυτό σας να μην τρώει κάτι, είναι πολύ πιθανό να μπείτε σε ένα κύκλο απογοήτευσης και να καταναλώσετε τροφές που δεν πρέπει.

Η ίδια η Gillespie μας λέει πως όταν έχει περιστασιακή επιθυμία για σοκολάτα υποκύπτει αλλά προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις από την κατανάλωση της. Για παράδειγμα, ζεσταίνει σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων και την τρώει βουτώντας φράουλες, διαλέγει ένα υγιεινό φρούτο.

Πώς να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα.

Δοκιμάστε την προσέγγιση της κατανάλωσης γλυκού μια φορά την εβδομάδα.

“Μια μπουκιά είναι μαρτύριο για μένα, Όταν πρόκειται να φάω γλυκό, θέλω να φάω όσα θέλω”. Εάν θέλουμε να καταναλώνουμε γλυκά θα πρέπει να ακολουθούμε κάποια πρότυπα.

Πηγή: http://www.webmd.com/diet/features/when-it-comes-to-sweets-never-say-never

Leave a Reply