Μπρόκολλο, ένα πολύτιμο λαχανικό

Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών. Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική (Brassica oleracea var. italica). Είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό ύψους 50-90 εκατοστών και φέρει πυκνές ταξιανθίες στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών.

Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλουν από πράσινη, μωβ η σκούρο πορτοκαλί ανάλογα με το είδος.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις Εύκρατες και ψυχρές περιοχές αφού το μπρόκολο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με τη σπορά είτε απευθείας στους αγρούς είτε σε σπορεία και στη συνέχεια, αφού βγουν τα φυτάρια, γίνεται η μεταφύτευση. Το μπρόκολο ευνοείται από την υγρασία και θέλει καλό πότισμα όταν φυτευτεί. Η συγκομιδή των ανθοκεφαλών γίνεται 60-100 μέρες μετά από το φύτεμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία.

Η γεύση του μπρόκολου είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού. Τρώγεται βραστό ως σαλάτα, μαγειρεμένο, ωμό και στο ξύδι (τουρσί).

Οι Η.Π.Α έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο και ακολουθούν η Ιταλία, όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητό και η Ισπανία.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πολύ η καλλιέργεια αφού αυξήθηκε και η ζήτηση.

Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική. (Σουηδικό περιοδικό Näringsmedicinskt tidskrift nr 5 – 2006).

Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g (Πηγή: Σουηδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων/Livsmedelsverket)

Ενέργεια 147 kJ
Ενέργεια 35 kcal
Πρωτεΐνες 3,5 g
Υδατάνθρακες 3,1 g
Λίπη 0,3 g
Βιταμίνη Ε, (Άλφα-τοκοφερόλη) 0,36 mg
Καροτένιο 920 μg
Θειαμίνη 0,8 mg
Ριβοφλαβίνη 0,12 mg
Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) 83 mg
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 0,6 mg
Ισοδύναμα Νιασίνης 1,2 mg
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,21 mg
Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) 175 μg
Φωσφόρος 81 mg
Σίδηρος 0,66 mg
Κάλιο 332 mg
Ασβέστιο 62 mg
Μαγνήσιο 23 mg
Νάτριο 4 mg
Σελήνιο 0,5 μg
Ψευδάργυρος 0,4 mg
Ιώδιο 1 μg

Πηγή: http://el.wikipedia.org

Leave a Reply