Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσους Πάρκινσον

Σύμφωνα με νέα μελέτη η μέτρια σωματική άσκηση σε ημερήσια βάση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον.  Ο συγγραφέας της μελέτης Karin Wirdefeldt, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, είπε «Βρήκαμε ότι ένα μέσο επίπεδο της καθημερινής συνολικής φυσικής δραστηριότητας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον”. Ενώ η μελέτη διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ της άσκησης και μειωμένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει ότι η άσκηση ήταν η βασική αιτία μείωσης του κινδύνου.

Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερες από 43.000 γυναίκες και άνδρες στη Σουηδία οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για περισσότερα από 12 χρόνια. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε τη νόσο του Πάρκινσον, όταν μπήκε στο πρόγραμμα. Ενώ περίπου 300 διαγνώστηκαν με τη διαταραχή μέχρι το τέλος της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν περισσότερες από έξι ώρες σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μέσω οικιακών εργασιών και μετακινήσεων στην εργασία είχαν 43 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον σε σύγκριση με όσους είχαν δραστηριότητα μικρότερη από δύο ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι οι άνδρες με ένα καλό μέσο επίπεδο της συνολικής φυσικής δραστηριότητας είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον από εκείνους με χαμηλό επίπεδο της συνολικής φυσικής δραστηριότητας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου από μόνη της δεν σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πηγή: http://www.webmd.com