Γιατί βήχουμε, σε τι βοηθά;

Αναπνευστικό μας σύστημα λειτουργεί συνεχώς για να υπερασπιστεί τον εαυτό σας από τους ερεθισμούς και τη μόλυνση. Τα στρώματα της βλέννας (φλέγματος) που αποτελεί επένδυση της μύτης και των αεραγωγών αποτελεί παγίδα για τα σωματίδια, όπως η γύρη ή σκόνη, και οι μολυσματικοί οργανισμοί που εισπνέουμε. Σε απάντηση του ερεθισμού ή μόλυνσης, το σώμα προχωρά σε δημιουργία βλέννας.

Γιατί βήχουμε;

Ο βήχας είναι ένα προστατευτικό αντανακλαστικό που συμβαίνει όταν ένα ερεθιστικός παράγοντας διεγείρει έναν από διάφορους υποδοχείς βήχα στους αεραγωγούς σας. Ο δέκτης στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλό, σηματοδοτώντας την ενεργοποίηση του βήχα. Ο βήχας βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας από τους αεραγωγούς, παίρνοντας μαζί τους ερεθιστικούς παράγοντες που βρίσκονται παγιδευμένοι στις κολλώδεις εκκρίσεις.

Οι τέσσερις συνηθέστες αιτίες του βήχα είναι:

  • Μετα-ρινική αποστράγγισης
  • Ιγμορίτιδα
  • Άσθμα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αυτές οι διαγνώσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό του βήχα. Αν μπορείτε να προσδιορίσετε μία από τις αιτίες που είναι κυρίαρχη, να επικεντρωθούν σε αυτό. Βήχας αντιμετωπίζεται καλύτερα με τη θεραπεία της αιτίας του βήχα. Για παράδειγμα, αν ο βήχας, λόγω της μετα-ρινική αποστράγγισης, στη συνέχεια, τον έλεγχο της αποστράγγισης θα πρέπει να κάνει ο βήχας σας να πάει μακριά.

Αν υπάρχει βλέννα ή μια ξένη ουσία στην αναπνευστική οδό, ο βήχας, δεν πρέπει να παρεμποδίζεται, αφού ο βήχας ωθεί την ξένη ουσία έξω από το σώμα.

Πηγή: https://www.adclinic.com/2012/04/cough-causes-and-tips/#.VElPkPmUeSo