Tablet και παιδιά: Κίνδυνος από παθήσεις του αυχένα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, η υπέρβαση των 30 λεπτών συνεχούς χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα στα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία εξακολουθεί να είναι αντικείμενο διαλόγου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ένα ισχυρό διδακτικό μέσο (είναι χαρακτηριστικό πως στη Μεγάλη Βρετανία οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται από το 70% των σχολείων πρώτης και δεύτερης βαθμίδας της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας Tablets for schools),  ενώ άλλοι αντιτείνουν πως, παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη, δεν αρκούν για να προσφέρουν στους μαθητές αποτελεσματικό ακαδημαϊκό επίπεδο γνώσεων.
Μα πέρα από την ενδεχόμενη χρησιμότητά τους μέσα στην τάξη, υπάρχει μία σοβαρή πλευρά που αφορά τη χρήση του ipad και του tablet, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Αφορά στις ισχυρές επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση των νεαρών χρηστών, που γίνονται ορατές σε βάθος χρόνου.
Πρόκειται για κίνδυνο στον οποίο εστιάζει την προσοχή της η εργονόμος θέσης της Μελβούρνης, Στέφανι Κάσσιντυ.
chlid-tablet
Η εργονόμος Στέφανι Κάσσιντυ ποσοτικοποίησε στα 30 λεπτά το ανώτατο όριο συνεχούς χρήσης από παιδιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών
Η Αυστραλή επιστήμονας ποσοτικοποίησε στα 30 λεπτά το ανώτατο όριο συνεχούς χρήσης από παιδιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών (επιβλέποντας την 8χρονη κόρη της Ελίζαμπεθ), προκειμένου να αποφευχθεί αργότερα, κατά το διάστημα της εφηβείας, η ανάπτυξη ισχυρών πόνων στον αυχένα και στην πλάτη.
Οι πεποιθήσεις της Αυστραλής ειδικού επαληθεύονται από την έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Curtin σε ένα δείγμα 159 παιδιών, ηλικίας 2 μέχρι 5 ετών, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εργονόμων στη Μελβούρνη.
Η έρευνα έκανε φανερή την τάση πολλών οικογενειών να αναζητούν στους υπολογιστές και την τηλεόραση ένα είδος… μέιμπι σίτερ, που θα κρατά τα παιδιά καθηλωμένα και ήσυχα για πολλή ώρα (αυτό έκανε το 40% των γονιών). Όχι τυχαία, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων παιδιών αυτής της ηλικίας, δήλωσε πως είχε την άδεια να παρακολουθεί τηλεόραση για πάνω από μια ώρα την ημέρα στη διάρκεια της εβδομάδας, που το Σαββατοκύριακο γίνεται μιάμιση ώρα, ενώ το 60% πρόσθεσε πως μπορεί να παραμείνει κολλημένο στο tablet για μία ολόκληρη ώρα τη μέρα και, σχεδόν, το 10% να υπερβεί το καθορισμένο οράριο ενός διαστήματος το Σαββατοκύριακο.
“Σκοπός της έρευνάς μας ήταν να ανακαλύψουμε αν μπορούσε να οριστεί ένα προκαθορισμένο επίπεδο χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών για τα παιδιά από 5 χρονών και πάνω”, εξηγεί ο δρ. Πιέτερ Κόενεν, συνάδελφος της Κλάσσιντυ, στο site “The Australian”, “έτσι ώστε να έχουμε την επιβεβαίωση πως οι λανθασμένες συμπεριφορές στη στάση του σώματος που αναπτύσσονται στα πρώτα χρόνια της ζωής και συνδέονται με μια παρατεταμένη χρήση παρόμοιων διαθέσιμων συσκευών, μπορούν πραγματικά να εξεγείρουν τα μυοσκελετικά προβλήματα σε μεγαλύτερη ηλικία”.
Πηγή: Corriere della Sera.it