Ο χυμος πράσου μπορεί να γίνει με ή χωρίς πρόσθετα συστατικά. Μερικές βασικές συνταγές περιλαμβάνουν μόνο τα πράσα και βολβούς με νερό, ενώ άλλες συνταγές περιλαμβάνουν και άλλα συστατικά που βρέθηκαν να έχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Αυτά τα συστατικά μπορούν να περιλαμβάνουν κρεμμύδι, τζίντζερ, λεμόνι ή βότανα. Τα συστατικά προσθέτουν γενικά ελάχιστες θερμίδες στο ζωμό και οι αναλογίες μπορεί να προσαρμοστούν ώστε να ικανοποιήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της υγείας του χρήστη.
Όταν ο χυμος είναι έτοιμος μπορεί να καταναλωθεί συνήθως μέσα σε διάρκεια δύο ή τριών ημερών. Κατά τη διαδικασία της αποτοξίνωσης, είναι το μόνο πράγμα που προσλαμβάνεται έτσι ώστε να αποφεχθεί λήψη επιπλέον τοξίνων. Ζωμός μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο.