Αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης δείχνουν πως η αερόβια γυμναστική επηρεάζει την μακροπρόθεσμη μνήμη.
Ερευνητές του Michigan State University εξέτασαν 75 φοιτητές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο ημερών και διαπίστωσαν πως αυτοί που είχαν κακή φυσική κατάσταση είχαν δυσκολία στην απομνημόνευση πληροφοριών.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με κακή φυσική κατάσταση έχουν μεγαλύτερη απώλεια μνήμης στο πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Kimberly Fenn , μια από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής της ψυχολογίας .
Η μελέτη , η οποία εμφανίζεται σε online στο ερευνητικό περιοδικό Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience, είναι η πρώτη που εξετάζει νέους και θεωρητικά υγιής ενήλικες. Προηγούμενη έρευνα σχετικά με το πως η φυσική κατάσταση επηρεάζει τη μνήμη είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στα παιδιά, των οποίων ο εγκέφαλος αναπτύσσετε αλλά και σε ομάδες ηλικιωμένων των οποίων η δυνατότητα μνήμης είναι φθίνουσα.
Οι συμμετέχοντες μελέτησαν σχετικές ζεύγη λέξεων όπως «στρατόπεδο» και «μονοπάτι». Την επόμενη ημέρα, εξετάστηκαν επί των ζευγών λέξεων ώστε να αξιολογηθεί η διατήρηση μακροπρόθεσμης μνήμης . Στη μακροπρόθεσμη μνήμη βρίσκεται η πληροφορία που για να την ανακτήσουμε χρειαζόμαστε περισσότερο από περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Η αεροβική ικανότητα μετρήθηκε με την κατανάλωση οξυγόνου που προέρχεται από μια δοκιμή διάδρομο συνυπολογίζοντας το βάρος των συμμετεχόντων, το ποσοστό σωματικού λίπους, την ηλικία και το φύλο .
Τα ευρήματα μιλούν για τον ολοένα και πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Ένας εκπληκτικός αριθμός των φοιτητών στη μελέτη είχε σημαντικά μειωμένη φυσική κατάσταση και έκανε πολύ χειρότερη στην συγκράτηση πληροφοριών από εκείνους που ήταν εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση.
Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com/releases/276359.php