Το ΗΚΓ είναι μία ακίνδυνη, απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση, που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση των περισσότερων καρδιακών και ορισμένων μη καρδιακών παθήσεων. Για λόγους προληπτικούς λοιπόν, πρέπει όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας (συχνότερα σίγουρα στους ενήλικες) να υποβάλονται στην εξέταση. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ολοένα και πιο σύγχρονες εξετάσεις αυξάνουν τις διαγνωστικές δυνατότητες της Ιατρικής. Παρά ταύτα το καρδιογράφημα δεν έχασε ποτέ την αξία του. Εδώ και ένα αιώνα περίπου αποτελεί μια από τις βασικότερες ιατρικές εξετάσεις.
Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;
Η λειτουργία της καρδιάς είναι να εξωθεί το αίμα στους πνεύμονες, όπου εμπλουτίζεται με οξυγόνο και μετά το οξυγονωμένο αίμα να το προωθεί στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Καθώς η καρδιά συστέλλεται και διαστέλλεται συνεχώς, παράγονται “χαμηλά” ηλεκτρικά ρεύματα. Αυτά καταγράφει ειδική συσκευή που λέγεται ηλεκτροκαρδιογράφος. Ετσι παράγεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ για συντομία).
Πώς γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών «καλωδίων» που το μεταλλικό τους άκρο (ηλεκτρόδιο) σταθεροποιείται στο δέρμα με ένα ανώδυνο μηχανισμό «βεντούζας».
Συνολικά χρησιμοποιούνται δέκα ηλεκτρόδια (στα άνω και κάτω άκρα καθώς και στο θωρακικό τοίχωμα). Κάθε ένα από τα ηλεκτρόδια “βλέπει” την καρδιά από την δική του οπτική γωνία επιτρέποντας στον γιατρό να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες.
Συνήθως η εξέταση δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά.
Είναι το ΗΚΓ επικίνδυνη εξέταση;
Παρά την αντίθετη άποψη και τον φόβο αρκετών εξεταζόμενων λόγω της τοποθέτησης των ειδικών «καλωδίων» στο σώμα τους, το ΗΚΓ είναι απολύτως ασφαλής εξέταση.
Ποιες παθήσεις μπορούν να διαγνωστούν με το ΗΚΓ;
Το ΗΚΓ συμβάλλει αποφασιστικά στη διάγνωση των περισσότερων καρδιακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος (ισχαιμία του μυοκαρδίου), οι διάφορες αρρυθμίες και άλλες.
Ωστόσο, μερικές μη καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ευρήματα στο ΗΚΓ, (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα), το οποίο μπορεί έτσι να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους.
Λεωνίδας Βούρος
Στρατιωτικός Ιατρός – Καρδιολόγος
Πηγή: http://www.care.gr