Ρυθμός, ένταση, συντονισμός, αυτοσυγκέντρωση και ο ήχος του Taiko σε παρασύρει σε ένα ταξίδι ψυχής, πνεύματος και φαντασίας…
Τι είναι το Taiko; Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η Αγγλίδα Liz Walters, η οποία παίζει και διδάσκει ιαπωνικά κρουστά εδώ και 19 χρόνια και η οποία καθοδήγησε το 3o σεμινάριο Taiko (16 με 18 Οκτωβρίου) και συμμετείχε στην παράσταση –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– με το ελληνικό συγκρότημα Taiko “Atena Daiko”, κάπου στον Βοτανικό, «το Taiko είναι διάλογος, όνειρο, πνεύμα, μόδα, ενέργεια, δύναμη, ψυχή, πληρότητα». Οκτώ λέξεις που αντανακλούν αυτό που πραγματικά είναι η μουσική που γεννιέται από τα μεγάλα σύνολα τυμπάνων. Η λέξη «Taiko» είναι ιαπωνική και αναφέρεται στο τύμπανο και την αρχαία ιαπωνική τέχνη των κρουστών.
Αυτό που είδαμε στην παράσταση «Taiko performance, Liz Walthers, Atena Daiko and students» ήταν έξοχο, συναρπαστικό, ορμητικό, που σε έκανε να ξεχαστείς. Να συμμετέχεις στις γεμάτες ένταση και ενέργεια αλλά και συντονισμένες κινήσεις των χεριών των μουσικών, στον ρυθμό που κρατούσαν με ολόκληρο το σώμα τους ή τις λέξεις που εκστόμιζαν και που σε έφερναν πιο κοντά στον ιαπωνικό παραδοσιακό πολιτισμό, μπολιασμένο όμως με την ελληνική ψυχή.
«Οι Έλληνες έχουν ενέργεια, κέφι. Εδώ νιώθω πληρότητα» μας είπε στη σύντομη συνομιλία μας η Liz Walters, που έχει δάσκαλο Ιάπωνα και ασχολείται παράλληλα με πολεμικές τέχνες, όπως το Κουνγκ Φου, το Τάι Τσι Τσουάν και το Τσι Κουνγκ.
Στο μπλουζάκι που φορούσε η Liz και ο Νίκος Σουλιώτης, η «ψυχή» του γκρουπ που παρακολουθήσαμε και δάσκαλος του Taiko, έγραφε: «Tamashii, the heart and soul of Taiko».
Τη ρωτήσαμε τι είναι λοιπόν το Τamashii και μας εξήγησε, με δυο φράσεις, πως «το Τamashi είναι η ψυχή και το πνεύμα του Taiko. Είναι η ειλικρινής έκφραση αυτού που υπάρχει μέσα μας».
Το Tamashii Daiko –το συγκρότημα της Liz στην Αγγλία– «πατάει» επάνω στην παράδοση της Ανατολής, που ισορροπεί ανάμεσα στην πειθαρχία και το συναίσθημα.
Αν και πιθανώς λένε πως το Taiko έχει μια αρχέγονη ιστορία και κινεζικές ή κορεατικές επιρροές, το όργανο και η μουσική του παραμένουν ιαπωνικά. Τα τύμπανα Taiko τα χρησιμοποιούσαν για να φοβίσουν τον εχθρό, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι πολεμιστές αλλά και σε θρησκευτικές τελετές (Βουδισμός και Shintoism).
Αληθινή έκπληξη
Το γκρουπ του Νίκου Σουλιώτη το αποτελούν πέντε μουσικοί, τους οποίους και παρακολουθήσαμε να παίζουν Taiko, με τη συμμετοχή μαθητών.
Μάλιστα, μετά το τέλος της performance, o Νίκος Σουλιώτης κάλεσε κάποιους από το κοινό να συμμετέχουν σε ένα μίνι σεμινάριο Taiko και το αποτέλεσμα ήταν αληθινή έκπληξη! Μέσα σε 20- 30 λεπτά οι συμμετέχοντες έδειξαν να έχουν εξοικειωθεί με τον ρυθμό και να συμμετέχουν ολοκληρωτικά στη γέννηση των ήχων του Taiko.
Ο Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος διοργάνωσε το σεμινάριο και την παράσταση, εργάζεται ως μουσικός κρουστών και ως δάσκαλος ρυθμολογίας και κρουστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πειραματίζεται με την παραδοσιακή μουσική πολλών χωρών και διδάσκει Taiko, μας είπε πως κάποιος για να μπει στην οδό του Taiko, ενδέχεται να χρειαστεί ακόμη και δύο ή περισσότερα χρόνια. Εξαρτάται, μας είπε, από τις ικανότητές του, το ταλέντο του: «Άλλος μπορεί να πιάσει τον βασικό ρυθμό σε δύο χρόνια και άλλος να τον πιάσει σε δύο μαθήματα. Είναι και θέμα αντίληψης».
Η Liz Walters μας είπε πως με το Taiko ασχολείται εδώ και 19 χρόνια, καθώς είναι απαραίτητο να μάθεις πολλά συνδυαστικά πράγματα: «Όμως, με την καλή εκπαίδευση μπορεί κάποιος να μπει στο πνεύμα του Taiko και να παίξει πολύ σύντομα, ίσως και σε ένα χρόνο. Σήμερα παρουσιάσαμε το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε με μαθητές και δασκάλους σε ένα σεμινάριο τριών μόλις ημερών».
Για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει σε μαθήματα Taiko, μπορεί να απευθυνθεί στη διεύθυνση:
https://www.facebook.com/