Μπορεί με τα χρόνια να αλλάξουμε συνήθειες, όμως οι ανάγκες για μια ισορροπημένη διατροφή παραμένουν οι ίδιες είτε είμαστε 25 είτε 65.
Στις ηλικίες 20 με 40
Μεταξύ 20 και 40 οι άνθρωποι έχουν πολλά στο μυαλό τους: έρωτες, πάθη, δουλειές που δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν, άρα και να ασχοληθούν σοβαρά με τη διατροφή τους. Τρώνε αλμυρά και επεξεργασμένα τρόφιμα (αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης), δεν προσλαμβάνουν πολλές φυτικές ίνες.
Κι όμως, γνωρίζοντας πως τα οστά μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι τα 30 μας και πως αν μας λείψει το ασβέστιο, ενδέχεται αργότερα να εμφανίσουμε οστεοπόρωση, θα έπρεπε να δώσουμε προσοχή σε μερικά σημεία. Όπως, σε ένα καλό πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες για να αποφύγουμε στο μέλλον την εκκολπωματική νόσο.
Στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών
Όσο περνούν τα χρόνια είναι απαραίτητο να προσθέτουμε στη ζωή μας την άσκηση και τον σίδηρο (η έλλειψή του μας αφήνει μια αίσθηση κούρασης). Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις, τον καταρράκτη, κάποιες μορφές καρκίνου και τη νόσο Alzheimer.
Μετά τα 40 το σώμα καίει πιο αργά θερμίδες, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη άσκησης. Πολλοί σε αυτές τις ηλικίες παίρνουν πολλά κιλά, σε βαθμό να είναι πιο εκτεθειμένοι απέναντι στις καρδιακές παθήσεις, την οστεοαρθρίτιδα και τον διαβήτη.
Στις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 ετών
Η λύση γι’ αυτές τις ηλικίες, απέναντι σε προβλήματα όπως ψηλή πίεση, χοληστερόλη και διαβήτης τύπου 2, είναι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά) αλλά και η άσκηση. Υπάρχει όμως και η οστεοπόρωση και τα εύθραυστα οστά που οφείλονται στην απώλεια ασβεστίου που οδηγεί στη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων (που συνοδεύει την εμμηνόπαυση στις γυναίκες), αλλά και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πιθανώς η λήψη ενός συμπληρώματος γλυκοζαμίνης σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη.
Στις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 ετών
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το σώμα απορροφά δύσκολα τις βιταμίνες και τα μέταλλα (χρειαζόμαστε απαραιτήτως βιταμίνη Β12, ασβέστιο και βιταμίνη D), γεγονός που εντείνεται όταν γίνεται χρόνια χρήση φαρμάκων, που σημαίνει πως αυτό έχει ανάγκη από σωστή, υγιεινή διατροφή.
Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, άφθονο νερό, ορισμένα γιαούρτια με προβιοτικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες και η εκκολπωματική νόσος.
Τέλος, εξαιτίας της μείωσης της οξύτητας των αισθήσεών μας δεν πρέπει να αυξάνουμε τη χρήση αλατιού, αλλά να το αντικαθιστούμε με μπαχαρικά, σκόρδο, χυμό λεμονιού ή αρωματικό ξύδι.