Τα οικονομικά προβλήματα, η καθημερινή πίεση, η ανασφάλεια και ο κοινωνικός περίγυρος αυξάνουν το άγχος, που έχει γίνει η μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής… Ωστόσο, υπάρχουν απλές και καθημερινές πρακτικές ασκήσεις, που όλοι μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, που θα μας χαλαρώσουν, θα μας αναζωογονήσουν αλλά και θα μας διασκεδάσουν.
Ο διαλογισμός αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές για τη μείωση του άγχους. Η σύμβουλος ευεξίας Robbie Maller HartmanI, μάλιστα, έχει αναφέρει πως με λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα, μπορεί να αλλάξουν οι νευρικές οδοί του εγκεφάλου, ώστε, τελικά, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στο στρες.
Κάντε μικρούς ευχάριστους περιπάτους. Μια βόλτα στο κοντινό πάρκο της περιοχής σας μπορεί να μειώσει αρκετά τα συμπτώματα του άγχους. Αυτό συμβαίνει καθώς, με την αλλαγή παραστάσεων και το περπάτημα, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει τις απαραίτητες χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη θετική ψυχολογία.
Ακούστε καλή μουσική. Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, η ακρόαση ποιοτικής και ευχάριστης μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς και κατά συνέπεια το στρες.
Ασκηθείτε στη φύση. Τα Σαββατοκύριακα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από το άγχος της πόλης και να διοργανώσουμε μικρές εκδρομές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Εκεί ας μην χάσουμε την ευκαιρία για λίγη άσκηση. Ο καθαρός αέρας, σε συνδυασμό με την άσκηση, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσουμε το άγχος μας.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρει: «Στις μέρες μας το στρες δεν είναι μία παθολογική συνθήκη αλλά τρόπος ζωής. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταπολεμήσει κανείς είναι η σωματική άσκηση. Αυτό τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Πόσο μάλλον όταν η άσκηση συνδυάζεται με μία βόλτα στη φύση».
Κάντε ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής. Όλοι οι κορυφαίοι ειδικοί αναφέρουν πως η σωστή αναπνοή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους.
Η Καρόλα Folle-Αλέπη, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Marburg της Γερμανίας, μας εξηγεί μια πολύ απλή τεχνική: «Τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος σας και το άλλο χέρι στην κοιλιά σας. Πάρτε μια αναπνοή. Παρατηρήστε ποιο χέρι κινείται πιο πολύ πάνω κάτω με την αναπνοή σας. Σε αγχώδεις καταστάσεις, συνήθως, κάνουμε υπερβολική αποκλειστική θωρακική αναπνοή και έτσι σηκώνεται πιο πολύ το χέρι που είναι τοποθετημένο στο στήθος».
Τέλος γελάστε. Το γέλιο έχει την ιδιότητά να αυξήσει τις ενδορφίνες που είναι υπεύθυνες για τη χαρούμενη διάθεσή μας, αλλά και να μειώσει την ορμόνη που προκαλεί το άγχος, την κορτιζόλη.
HOLISTIC FITNESS TEAM