Κανείς δεν γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, μαθαίνει να είναι… Μια φράση «κλειδί» για να κατανοήσει κάποιος πως η κυκλοθυμία μπορεί να αντιμετωπιστεί.Η κυκλοθυμία, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής και αφορά στην ανθρώπινη ψυχολογία, είναι μια διαταραχή της ψυχικής διάθεσης, με συνεχείς διακυμάνσεις. Με απλά λόγια, εκεί που κάποιος είναι χαρούμενος, ξαφνικά βρίσκεται σε καταθλιπτική διάθεση.
Σε αυτήν τα συναισθήματα εναλλάσσονται με ταχύτατο ρυθμό και χωρίς ιδιαίτερο λόγο και τη γεννά ο ίδιος μας ο εαυτός και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.
Σε πολλές περιπτώσεις κυκλοθυμίας δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς μπορεί να οφείλεται σε διάφορες σωματικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα στη διάθεση που έχει το γυναικείο φύλο στη διάρκεια της περιόδου, εξαιτίας, κυρίως ορμονικών αλλαγών.
Η ηλικία, φυσικά, παίζει κι αυτή τον δικό της ρόλο στην κυκλοθυμία. Τα περισσότερα κυκλοθυμικά ξεσπάσματα σημειώνονται κατά την εφηβεία, γι’ αυτό και αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο της ζωής του ανθρώπου.
«Κανείς δεν γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά μαθαίνει να είναι. Πρόκειται για έναν τρόπο σκέψης που μαθαίνουμε στη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας» αναφέρει ο ειδικός σε θέματα κυκλοθυμίας Μάρτιν Σέλιγκμαν
Συμπτώματα κυκλοθυμίας εμφανίζει κάποιος είτε βρίσκεται σε «ανεβασμένη» διάθεση είτε σε «πεσμένη».
Στην περίπτωση που κάποιος νιώθει «ανεβασμένος» τα συμπτώματα κυκλοθυμικής διαταραχής μπορεί να αφορούν:
- Αυξημένη αυτοεκτίμηση
- Αίσθηση υπέρμετρης χαράς
- Αυξημένη ερωτική επιθυμία
- Αίσθημα μεγαλείου
- Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
- Γρήγορη ομιλία
- Υιοθέτηση πολύ μεγαλειωδών ιδεών
- Μεγάλη ομιλητικότητα απ’ ότι συνήθως
- Υπερφαγία
- Απόσπαση της προσοχής από ασήμαντα ερεθίσματα
- Αύξηση των δραστηριοτήτων
- Ψυχοκινητική διέγερση
- Υπέρμετρη εμπλοκή σε διάφορες δραστηριότητες
Όταν, όμως, η διάθεση αλλάξει απότομα, τότε θα έχει τα εξής συμπτώματα:
- Αίσθημα λύπης
- Θυμός
- Ανορεξία
- Ανάγκη για απομόνωση
- Σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας
- Αδιαφορία για τις καθημερινές δραστηριότητες
- Συναισθήματα ενοχής
- Απαισιοδοξία
- Μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης
- Διαταραχές ύπνου
- Απώλεια ενέργειας
- Στατική συμπεριφορά
Τα ακριβή αίτια της κυκλοθυμίας εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση, στη δυσκολία της διαχείρισης των συναισθημάτων, στην αστάθεια της εικόνας του εαυτού, σε παιδικά τραύματα, σε κάποια απώλεια αγαπημένου προσώπου, σε ψυχολογική καταπίεση κάθε μορφής και διάφορα άλλα…
Ο πιο σίγουρος τρόπος αντιμετώπισης της κυκλοθυμίας αποτελεί η ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό. Στόχος του ιατρού είναι η εξισορρόπηση της συναισθηματικής διάθεσης και φυσικά η πρόληψη μελλοντικής υποτροπής, που μπορεί να φέρει πίσω όλη τη θεραπεία.
«Η αντιμετώπιση της κυκλοθυμίας είναι συνήθως ψυχοθεραπευτική. Η αντιμετώπιση είναι αναγκαία, γιατί έτσι βελτιώνεται η υποκειμενική ψυχική πίεση που βιώνει το άτομο, αυξάνεται η λειτουργικότητά του και μειώνεται η πιθανότητα μετάπτωσης σε σοβαρότερες συναισθηματικές διαταραχές» αναφέρει ο Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής Σπύρος Καλημέρης.
HOLISTIC TEAM FITNESS