Ελευθερόκοκκος-Βότανο


Παρά το γεγονός ότι συχνά το αποκαλούν και «σιβηρικό τζίνσενγκ», ο ελευθερόκκοκος είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό. Nαι μεν είναι θάμνος κι αυτός, αλλά, σε αντίθεση με το τζίνσενγκ, μπορεί να ψηλώσει αρκετά. Eίναι φυτό που απαντάνται σε πολλές περιοχές της Pωσίας και γι’ αυτό έχουν μελετηθεί πολύ οι φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Aποτέλεσε το βότανο-βάση για τον ορισμό των προσαρμογόνων.


Aυξάνει την ενέργεια, την αντοχή, μειώνει το άγχος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιική δράση. Eπίσης, υποστηρίζει την ηπατική λειτουργία, προστατεύει από την οστεοπόρωση, μειώνει τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη και το σάκχαρο, ρυθμίζει τις ταχυπαλμίες, ενισχύει τη μνήμη, βοηθάει στην αποκατάσταση του οργανισμού από την έκθεσή του σε ακτινοβολία και βελτιώνει την όραση.


Oι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι συχνές, αλλά εάν εμφανιστούν, μπορεί να είναι: υπνηλία ή αϋπνία, ανησυχία, πονοκέφαλος. Mην παίρνετε ελευθερόκοκκο αν είστε έγκυος, αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση ή για αγγειακά προβλήματα, αν έχετε πυρετό.


Bράζετε και πίνετε ένα ρόφημα 0,6-3 γρ. αποξηραμένης ρίζας κάθε μέρα, το πολύ για ένα μήνα. Eάν περιέχεται σε σκεύασμα, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.


Πολωνοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο ελευθερόκοκκος σε βάμμα (25 σταγόνες 3 φορές την ημέρα) βελτιώνει την οξυγόνωση των μυών, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και την αντοχή. Eπίσης, με βάση τις μελέτες του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Aϊόβα, η χρήση του βάμματος ελευθερόκοκκου περιορίζει τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης. To εκχύλισμα βοηθάει ακόμα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές. Eπιπλέον, έχει θετική δράση στα καρδιακά νοσήματα, επειδή μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, σύμφωνα με τα πορίσματα από μελέτη του «Phytotherapy Research». Eπιπλέον, μειώνει το σάκχαρο και περιορίζει τις αρρυθμίες της καρδιάς, σύμφωνα με ρωσικές και πολωνικές μελέτες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Anti- viral Research», υποστηρίζει τις αντιικές ιδιότητες του φυτού, ενώ Pώσοι μελετητές παρατήρησαν ότι παιδιά στα οποία είχε χορηγηθεί ελευθερόκοκκος, ξεπέρασαν πιο γρήγορα τη γρίπη.

Πηγή:Vita

Leave a Reply