Ο Διόνυσος ήταν ο θεός των αμπελιών και του κρασιού. Οι αρχαίοι Έλληνες τον λάτρευαν, καθώς το κρασί αποτελούσε γι’ αυτούς τρόπο ζωής και βασικό στοιχείο στη διατροφή τους.
Δεν είναι τυχαίο, πως από το 450 π.Χ. έχει αναγνωριστεί η ευεργετική επίδραση του κρασιού: δρα προστατευτικά και προληπτικά ενάντια στη στεφανιαία νόσο αλλά και σε πολλές μορφές καρκίνου.
Έρευνα του Harvard για τη γήρανση έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη (περιέχεται στο κόκκινο κρασί και είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση που κάνει καλό και στην καρδιά) επεκτείνει τη ζωή των κυττάρων και δρα αντιγηραντικά. Το κρασί μπορεί να διατηρεί και να προστατεύει τις διανοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων.
Οι μελέτες που παρέχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση κρασιού (ένα δύο ποτηράκια την ημέρα) μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ είναι πολλές. Μπορεί ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο πεπτικών ελκών και να απαλλάξει το σώμα από τα βακτηρίδια που τα προκαλούν.
Επίσης, το κρασί εμποδίζει τη φθορά των δοντιών καθώς σκληραίνει το σμάλτο σας (πρόληψη της τερηδόνας).
Το λευκό κρασί λειτουργεί ευεργετικά όμως και στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Ειδικά για τις γυναίκες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αυξάνει τη δύναμη των οστών και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στο πλαίσιο της έρευνας Immidiet, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, 1.604 ενήλικες υποβλήθηκαν σε μια ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση. Όσοι από αυτούς έκαναν συστηματική, μέτρια κατανάλωση κρασιού είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων στο αίμα.
Με λίγη προσοχή και τήρηση του μέτρου του ενός ποτηριού κρασί μπορούμε να κάνουμε καλή παρέα αλλά και να χαλαρώσουμε με καλή διάθεση και υγεία.