Έχοντας παραδοθεί στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας οι άνθρωποι, κυρίως στο δυτικό κόσμο, έχουν καταφύγει στα έτοιμα, κατεψυγμένα φαγητά και τις κονσέρβες, οι οποίες κατακλύζουν τα ράφια των super markets.
Οι τροφές αυτές έχοντας χάσει πολλές από τις θρεπτικές ιδιότητές τους, τελικά προσφέρουν μηδενική ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η συχνή κατανάλωση τέτοιου είδους τροφών οδηγεί αργά ή γρήγορα σε προβλήματα υγείας, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθένα.
Η τροφή είναι το καύσιμο για να λειτουργήσει ο οργανισμός του ανθρώπου κι όταν αυτό είναι κακής ποιότητας ή περιορισμένης ποσότητας; Νιώθουμε αδύναμοι, δίχως ενέργεια, έχουμε πονοκεφάλους ή ταλαιπωρούμαστε με παραπανίσια κιλά. Έχουμε αναρωτηθεί άραγε ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Πως η βάση της λύσης πολλών ενοχλήσεων βρίσκεται στη φροντίδα του ίδιου μας του οργανισμού κυρίως μέσω της διατροφής μας;
Οι βασικές αρχές της Διατροφολογίας
Οι βασικές αρχές της διατροφής, σύμφωνα με την ολιστική αντίληψη και νοοτροπία, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις φράσεις του Ιπποκράτη και του Θωμά Έντισον.
«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», έλεγε ο πρώτος και ο δεύτερος: «Ο ιατρός τού μέλλοντος δεν θα θεραπεύει πλέον τον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιώντας φάρμακα, αλλά θα θεραπεύει και θα προλαμβάνει τις ασθένειες μέσω της διατροφής».
Με άλλα λόγια, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι η ασπίδα της υγείας μας, η οποία ενισχύει και βελτιώνει τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική μας ευεξία αλλά και την ποιότητα της ζωής μας.
Όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος Διαιτολόγων Αμερικής, «το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνονται είναι το επίκεντρο ενός υγιεινού τρόπου διατροφής».
Ο εξαγνισμός
Το πρώτο βήμα για τον «εξαγνισμό του οργανισμού» είναι η αποτοξίνωση από τις ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής και τις επιβλαβείς τροφές. Βέβαια, επειδή ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά, θα πρέπει η αποτοξίνωση να γίνει με γνώμονα ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες.
Η αποτοξίνωση, ωστόσο, δεν είναι αρκετή από μόνη της για να μεταβάλει τη σωματική μας υγεία. Πολύτιμος σύμμαχός της θα μπορούσε να είναι η ολιστική διατροφή, η χρήση δηλαδή τροφών που προέρχονται από τη φύση και περιέχουν πολύτιμα συστατικά για τη σωστή διατροφή (superfoods, phytonutrients).
Χρυσές συμβουλές
- Θεμέλιος λίθος της ολιστικής διατροφής είναι τα σταθερά και υγιεινά γεύματα.
- Το πλούσιο υγιεινό πρωινό, το δεκατιανό, το μεσημεριανό χωρίς πολλά λιπαρά και το ελαφρύ δείπνο είναι τα γεύματα που παρέχουν στον άνθρωπο τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τις θερμίδες και τελικά την ενέργεια που χρειάζεται.
- Το ήρεμο και άνετο περιβάλλον επιτρέπει την καλύτερη και πιο υγιεινή απόλαυση ενός γεύματος.
- Είναι σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή μας για να έχουμε την καλύτερη δυνατή πέψη, η οποία δρομολογείται από τα όξινα ένζυμα του στομάχου.
- Μην θεωρείτε την ώρα του φαγητού χαμένη ώρα, επειδή η απόλαυση του γεύματος χωρίς άγχος, είναι σημαντική για να αποφύγουμε το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας.
- Η κατανάλωση υγρών ποτών και ιδιαίτερα των παγωμένων, προτείνεται στο τέλος του γεύματος, προστατεύει το στομάχι από ανεπιθύμητες παρενέργειες του πεπτικού συστήματος, όπως για παράδειγμα το αίσθημα κορεσμού χωρίς να έχει καταναλωθεί στερεή τροφή.
Ένας ακόμα χρυσός κανόνας που διέπει τη φιλοσοφία της ολιστικής διατροφής είναι ότι το αίσθημα της πείνας πρέπει να καθορίζει την κατανάλωση του επόμενου γεύματος. Όταν το πεπτικό σύστημα είναι απασχολημένο με τη διαδικασία πέψης του προηγούμενου γεύματος, δεν είναι ικανό να αναγνωρίσει στην πραγματικότητα αν το στομάχι είναι ικανοποιημένο κι έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, προκαλείται δυσφορία του στομάχου.
- Η πεπτική διαδικασία επιβαρύνεται, επίσης, από τον λανθασμένο συνδυασμό τροφών, όπως γάλα με ψάρι, ανάμειξη γαλακτοκομικών προϊόντων με φρούτα και αμυλώδεις τροφές και ανάμειξη πολλών ζωτικών πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα.
Holistic Fitness Team