Ο Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization: FAO), ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (World Health Organization: WHO) και η ∆ιεθνής Πανεπιστημιακή Ένωση (United Nations University), ορίζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις ως εξής: «Οι ενεργειακές ανάγκες ενός ατόµου είναι το ελάχιστο επίπεδο πρόσληψης τροφής το οποίο θα εξισορροπεί την ενεργειακή κατανάλωση ενός ατόµου µε συγκεκριμένο μέγεθος και σύσταση σώματος, και επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ώστε να διατηρεί μακροχρόνια καλή υγεία. Στα παιδιά, στις έγκυες ή στις θηλάζουσες γυναίκες οι ενεργειακές απαιτήσεις περιλαμβάνουν ενεργειακές ανάγκες που σχετίζονται µε την εναπόθεση ιστών ή την έκκριση γάλακτος, σε ρυθμούς που συνιστούν την καλή υγεία».
Φυσικά, οι άνθρωποι που ασκούνται και οι αθλητές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή περίπτωση αφού οι ενεργειακές τους ανάγκες καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, που σχετίζονται µε τον τρόπο άσκησης ή µε το άθλημα.
Η ενέργεια που προσλαμβάνεται από τα μακροθρεπτικά συστατικά, εγκλωβίζεται σε χημικές διεργασίες μέσα στις τροφές και εκλύεται, όταν αυτές μεταβολίζονται. Ο οργανισµός πρέπει να καλύψει τις απαιτήσεις όλων των κυττάρων για ενέργεια µέσω της τροφής. Σε επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας ο οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια προκειμένου να φέρει σε πέρας τρία είδη έργου:
- µηχανικό έργο (όλες τις μυϊκές συσπάσεις),
- ηλεκτρικό έργο (διατήρηση των ιονικών βαθμίδων κατά μήκος των μεμβρανών),
- και ηλεκτρικό έργο (έργο που απαιτείται για την βιοσύνθεση).
Ένα ποσοστό της ενέργεια κατά τις αλληλομετατροπές από την µια µορφή στην άλλη, αποβάλλεται ως θερμότητα. Το ποσότητα της ενέργειας που αποβάλλεται αποδίδεται µε τον όρο θερμογένεση.
Πηγή: http://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream/handle/10184/567/ign_main.pdf?sequence=1