Η συνεχής πρακτική του Τάι Τσι Τσουάν προσφέρει στο σώμα τη δυνατότητα να παραμένει νέο και ελαστικό, το προφυλάσσει, το βοηθά ακόμα και να αναρρώσει, αυξάνει το επίπεδο της βιοενέργειας του οργανισμού (δρομολογώντας σωστά την ενέργεια στους μεσημβρινούς του).
Επιπλέον αποκαθιστά τη συναισθηματική ισσοροπία και αναπτύσσει την ενεργειακή «ευαισθησία», προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση αρνητικών συμπτωμάτων στο φυσικό μας σώμα.
Taiji, σημαίνει κυριολεκτικά «το τελικό ανώτερο», «το σύμπαν». Η έμφαση είναι στην εξάσκηση του νου και της συνειδητότητας.
Οι κινήσεις είναι συνεχείς απο την αρχή ως το τέλος και απο μια στάση στην επόμενη, με απόλυτη κυκλικότητα. Η σωματική εξάσκηση, σύμφωνα με τα παλιότερα κείμενα, χαρακτηρίζετε απο τη χρήση των αρθρώσεων ως μοχλών, που συγχρονίζονται μέσα από χαλάρωση κι όχι τόσο μέσα από μυική ένταση, με στόχο την εξουδετέρωση ή την πραγματοποίηση της επίθεσης. Η αργή, επαναληπτική εργασία που απαιτείται για να μάθει κάνεις αυτή την τεχνική, αυξάνει σταδιακά αλλά σταθερά την εσωτερική κυκλοφορία επηρεάζοντας θετικότατα την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος, το κυκλοφοριακό και λεμφικό σύστημα κλπ…Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές γίνονται μόνιμες, και αντικρούουν τα βλαβερά αποτελέσματα του στρες στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, ο ασκούμενος έχει πρόσβαση σε όλη του την ενέργεια, ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.
Με άλλα λόγια το Τάι Τσι Τσουάν, εκτός από μία εξαίρετη γυμναστική, αποτελεί προληπτική αγωγή ή συμπληρωματική βοηθητική μέθοδο θεραπείας μια προσέγγιση που αποδέχεται ήδη και η δυτική επιστήμη.
Πηγή: http://www.european-village.org/