Παχαίνει το λευκό ψωμί;

Αν παρακολουθείτε το βάρος σας, ίσως χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκού άρτου.

Όταν το άσπρο ψωμί αποτελεί βασικό είδος διατροφής, τότε οι πιθανότητες να γίνει υπέρβαρο η παχύσαρκο ένα άτομο αυξάνονται.

Ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος του πάνω από 9200 πτυχιούχων Ισπανικών πανεπιστημίων για περίπου πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λευκό ψωμί και ψωμί ολικής αλέσης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για αύξηση του σωματικού τους βάρους. Αντίθετα εκείνοι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες φέτες λευκού ψωμιού την ημέρα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία φέτα λευκού ψωμιού την εβδομάδα.

Δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ κατανάλωσης ψωμιού και πιθανότητας παχυσαρκίας για όσους κατανάλωνουν μόνο ψωμί ολικής άλεσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξ’αιτίας τους είδους των υδατανθράκων, της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άλλων συστατικών που βρίσκομαι στο ψωμί ολικής άλεσης, σύμφωνα με τον Miguel Martinez – Gonzalez καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία και τους συνεργάτες του.

«Η κατανάλωση του λευκού ψωμιού όταν ξεπερνά τις δύο μερίδες την ημέρα έχει άμεση σχέση με την αύξηση του κίνδυνου παχυσαρκίας”.

Η μελέτη είχε προγραμματιστεί για την παρουσίαση την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βουλγαρία . Η έρευνα δεν δείχνει πραγματικά μια σχέση αιτίου -αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης άσπρο ψωμί και αύξηση του σωματικού βάρους, μόνο μια σχέση. Και τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στις συνεδριάσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθεί σε έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό.

Πηγή: http://www.webmd.com/diet/news/20140530/could-white-bread-be-making-you-fat

Leave a Reply