Άγχος: 8 απλοί και άμεσοι τρόποι για να το αντιμετωπίσουν τα παιδιά.

Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν βιώνουν άγχος και στρες; Ειδικά στις μέρες μας, με τα προβλήματα που έχει φέρει η κρίση να πλήττουν τις περισσότερες οικογένειες, είναι αδύνατο για ένα παιδί να μένει ανεπηρέαστο.

Όλο και νεώτερα στοιχεία δημοσιεύονται και το επιβεβαιώνουν: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, όλο και περισσότεροι γονείς προσέρχονται στα Τμήματα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης του Συλλόγου για να συμβουλευτούν τους ψυχολόγους ως προς το πώς να μιλήσουν στα παιδιά. Στην Ιταλία τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 20% οι περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια οι επισκέψεις στους ψυχολόγους από παιδιά έχουν διπλασιαστεί.

Καθώς η κρίση δεν δείχνει ακόμα να μας εγκαταλείπει και η οικογένεια παραμένει το πρώτο «σχολείο» του παιδιού, ειδικά αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές του λειτουργίες, είναι στο χέρι των γονιών να το διδάξουν από μικρό να διαχειρίζεται μόνο του τα συναισθήματα άγχους και πανικού που μπορεί να του δημιουργούν κάποιες καταστάσεις.

Δείτε παρακάτω οκτώ απλές τεχνικές διαχείρισης άγχους για παιδιά, όπως τις συστήνουν παιδοψυχολόγοι και δάσκαλοι της yoga για παιδιά:

Κρίσεις κλάματος με σωστές αναπνοές

Διδάξτε στο παιδί σας τεχνικές χαλάρωσης. Αν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε μπορείτε να γράψετε το παιδί σας σε μαθήματα yoga, στα οποία θα μάθει ασκήσεις χαλάρωσης που θα χρησιμοποιεί όταν νιώθει ένταση. Εκεί θα μάθει ακόμα τις λεγόμενες «αναπνοές του λαγού» που θα το βοηθήσουν, κάθε φορά που κλαίει γοερά, να μην του κόβεται η αναπνοή. Για να εξασκηθεί στις συγκεκριμένες αναπνοές, θα πρέπει να εισπνεύσει δύο φορές «κοφτά» από τη μύτη και στη συνέχεια να εκπνεύσει δυνατά από το στόμα. Αυτό θα βοηθήσει τις αναπνοές του να ηρεμήσουν και το σώμα του να χαλαρώσει. Δοκιμάστε αυτή την τεχνική σε στιγμές που το παιδί σας είναι ήρεμο, ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει κάθε φορά που ταράζεται. Σιγά-σιγά μπορεί να μάθει να το κάνει μόνο του, πριν ακόμα το πιάσουν τα κλάματα.

Απελευθέρωση ενέργειας με… χοροπηδητό

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να ηρεμήσει είναι να απελευθερώσει την ενέργεια που έχει συσσωρεύσει. Βοηθήστε το να την διοχετεύσει με ασφάλεια αλλά και χαρά με… χοροπηδητό! Πώς θα το κάνει: Βρείτε έναν «ανοιχτό» χώρο στο σπίτι, ιδανικά στρωμένο με μοκέτα, βάλτε χορευτική μουσική και πείτε στο παιδί σας να αρχίσει να χοροπηδά, καθώς εσείς θα μετράτε μέχρι το 60. Στην συνέχεια πείτε του με όλη τη δύναμη των χεριών του να σπρώξει έναν τοίχο. Και στο τέλος πάρτε μαζί βαθιές αναπνοές. Αυτή την τεχνική μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ημέρα έχει κουραστεί να… κάθεται.

Karate-kid

Ένας ακόμα τρόπος να «βγάλει» από μέσα του την συσσωρευμένη ενέργεια είναι να παίξετε μαζί «karate-kid». Θα χρειαστείτε ένα παιχνίδι που κάνει φουσκάλες, τις οποίες καθώς εσείς θα σχηματίζετε, το παιδί θα πρέπει να κλωτσά με το πόδι στον αέρα, όσο πιο γρήγορα μπορεί προκειμένου να μην πέσει καμία στο πάτωμα. Στην συνέχεια θα πρέπει τη στιγμή που βρίσκεται με το πόδι στον αέρα να φωνάξετε «ακίνητος!» και να παραμείνει στη στάση αυτή όσο περισσότερη ώρα μπορεί. Μετά από μερικές τέτοιες ασκήσεις, θα του έχει φύγει κάθε τάση για γκρίνια.

Ηφαιστειακή έκρηξη

Αν το παιδί σας δείχνει έτοιμο να εκραγεί… βοηθήστε το! Προσποιηθείτε ότι είστε και οι δύο ηφαίστεια. Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά, καλά στερεωμένα στο πάτωμα. Πάρτε βαθιές αναπνοές και πείτε στο παιδί σας να νιώσει τη λάβα που καίει βαθιά μέσα στην κοιλιά του. Βάλτε τα χέρια σας σε στάση προσευχής, εισπνεύστε και στη συνέχεια τεντώστε τα ψηλά στον αέρα. Μετά αφήστε το ηφαίστειο που έχετε μέσα σας να εκραγεί εκπνέοντας δυνατά προς τα έξω τεντώνοντας τα χέρια ακόμα πιο ψηλά και έπειτα αφήνοντάς τα να πέσουν με ένα δυνατό ξεφύσημα. Ξεκινήστε την άσκηση αυτή αργά, μετά λίγο πιο γρήγορα και εναλλάσσετε τους ήχους που βγάζετε από το στόμα σας. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί σας να περιγράψει τα συναισθήματα που αντικατοπτρίζει η λάβα –μίσος, νεύρα, φόβο- και πώς νιώθει που τα έβγαλε από μέσα του.

Αναπνοές από την κοιλιά

Οι σύντομες, ρηχές αναπνοές διεγείρουν το νευρικό σύστημα, ενώ οι βαθιές, αργές αναπνοές το ανακουφίζουν. Βοηθήστε το παιδί, που έχει άγχος ή δε μπορεί να κοιμηθεί, να ηρεμήσει διδάσκοντάς το να αναπνέει από την κοιλιά του. Πείτε στο παιδί να ξαπλώσει ανάσκελα. Τοποθετήστε ένα αρκουδάκι στην κοιλιά του και πείτε του να το κάνει «αλογάκι»: Να ανεβαίνει κάθε φορά που το παιδί θα εισπνέει, φουσκώνοντας την κοιλιά όσο περισσότερο γίνεται, και να κατεβαίνει κάθε φορά που το παιδί θα εκπνέει, αδειάζοντας εντελώς την κοιλιά, κάνοντας εκεί μία λακκούβα. Αν το παιδί είναι μικρό πείτε του ότι με αυτόν τον τρόπο το ζωάκι του χαλαρώνει πολύ.

«Ξεκολλήστε» το… κολλώντας το

Αν σας έχει τύχει ποτέ να προσπαθείτε να ξεκολλήσετε ένα παιχνίδι από το χέρι ενός παιδιού σας προκειμένου να το δώσετε στο άλλο σας παιδί μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να ξεκολλήσετε από το μυαλό ή την ψυχή του παιδιού μία ιδέα ή ένα συναίσθημα. Για να τα καταφέρετε δείξτε στα παιδιά πόσο ωραία μπορεί να νιώσουν αν αφεθούν: Πείτε τους να εισπνεύσουν και να σφίξουν καλά το σώμα τους, τα σφίξουν τα πόδια τους, να πιέσουν τα δόντια τους, να σφίξουν τις γροθιές τους, να τεντώσουν το στήθους τους και να σφίξουν τα μάτια τους, σα να κάνουν ρυτίδες. Έπειτα, πείτε τους να εκπνεύσουν και να απελευθερώσουν όλο τους το σώμα «απαλά», σα να απλώνουν βούτυρο. Τα ποδιά μπορούν να σφίξουν όλο το σώμα τους ταυτόχρονα ή ένα-ένα κάθε μέλος. Αυτή την άσκηση μπορούν να την δοκιμάσουν το βράδυ, πριν πέσουν για ύπνο, ενώ σε δημόσιους χώρους μπορούν να σφίγγουν σε γροθιές και να χαλαρώνουν μόνο τα χέρια τους.

Τα «εργαλεία» της χαλάρωσης

Όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους και το παιδί σας δείχνει έτοιμο για κρίση, αποσπάστε την προσοχή του με κάτι ευχάριστο. Μπορείτε, λοιπόν, να έχετε μαζί σας ένα παιχνίδι που κάνει φούσκες, μπαλάκια που «ζουλιούνται» και «χοροπηδούν», μπορείτε να έχετε ένα κουτάκι με φτερά που θα φυσάτε στον αέρα και τα παιδιά θα πρέπει να κυνηγούν ή μπορείτε να μάθετε τα παιδιά να φτιάχνουν σαΐτες και να τις πετούν.

Όμορφες σκέψεις

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να βγάλει από το μυαλό του τις κακές, αγχωτικές σκέψεις που μπορεί να το απασχολούν, θυμίστε του τη «μεγάλη εικόνα» των πραγμάτων και μάθετέ του να κάνει θετικές σκέψεις. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τον γονιό όσο και για το παιδί. Πρώτα πείτε στον εαυτό σας «μπορούμε και οι δύο να ηρεμήσουμε και μπορώ να της δείξω πώς να το κάνει». Έπειτα, διδάξτε στο παιδί σας mantra όπως «αυτό συμβαίνει τώρα, όχι για πάντα» και «αυτό είναι ένα κύμα, εγώ είμαι ωκεανός». Με τον τρόπο αυτό θα συνειδητοποιήσετε και οι δύο ότι οι δύσκολες στιγμές θα περάσουν και θα έρθουν σίγουρα καλύτερες μέρες. Ένας ακόμα τρόπος να αντιμετωπίσει το παιδί τις κακές σκέψεις είναι σκεπτόμενο πού είναι και τι κάνει τώρα. Μπορείτε, λοιπόν, να του πείτε «τώρα φορά τις πυτζάμες σου, είσαι ασφαλής, στο κρεβάτι σου και εγώ είμαι εδώ και σε χαϊδεύω». Θυμίστε στο παιδί πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και, πάνω από όλα, αφήστε του περιθώριο να ξεσπάσει, να μιλήσει και να κλάψει, αν αυτό έχει ανάγκη.

Πηγή: iVillage

– See more at: http://www.mama365.gr/6764/aghos-8-aploi-kai-amesoi-tropoi-na-to-antimetopizoyn.html#sthash.bEdjzX5e.dpuf

Leave a Reply