Σύνδρομο υπερπροπόνησης

Η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου υπερπροπόνησης

Πρόκειται για σύνδρομο με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης και οφείλεται σε λανθασμένο τρόπο άσκησης.

Συμπτώματα
Η βελτίωση της σωματικής απόδοσης απαιτεί συστηματικό και σωστό τρόπο άσκησης. Αυτό απαιτεί ιδανικό συνδυασμό επιβάρυνσης, παραγωγής έργου και ανάληψης ( αποθεραπείας ). Όταν οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ο χρόνος αποθεραπείας μικρός, διαταράσσεται αυτή η ισορροπία και η πλήρης ανάληψη του οργανισμού δεν είναι εφικτή. Η εφαρμογή ενός λανθασμένου προπονητικού προγράμματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με έναν αντιαθλητικό τρόπο ζωής ( κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, ελλιπής ύπνος ), με πιθανά μικροπροβλήματα υγείας ( λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάφορες ιώσεις ) ή με ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διαταραχές στην ισορροπία του νερού, ψυχολογική κατάπτωση και συναισθηματική υπερένταση, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση του οργανισμού του ασκουμένου και φυσικά την αθλητική απόδοση.

Η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου υπερπροπόνησης. Αθλητές που επιδιώκουν την τελειότητα, ευαίσθητοι, απαιτητικοί και πεισματάρηδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση εμφάνισης του συνδρόμου. Στον κινητικό τομέα παρατηρούνται λάθη στο ρυθμό και στη συνολική εκτέλεση των κινήσεων. Στο φυσιολογικό -λειτουργικό τομέα, παρατηρούνται ελάττωση βάρους λόγω ανορεξίας, αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά την ηρεμία, αιματολογικές διαταραχές, λεμφαδενοπάθεια, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία, προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμός και εφίδρωση. Στον ψυχολογικό τομέα οι επιδράσεις είναι εμφανέστατες. Η συμπεριφορά του αθλητή χαρακτηρίζεται από άγχος, φοβίες, οργή, απογοήτευση, μελαγχολία, σύγχυση, εριστικότητα και ανασφάλεια.

Τύποι υπερπροπόνησης.
1. Υπερπροσπάθεια. Όταν οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί μια παροδική πτώση της απόδοσης. Η απλή ανάπαυση είναι συνήθως αρκετή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

2. Οξεία υπερπροπόνηση. Παρατηρείται όταν εφαρμόζεται μακροχρόνια υψηλή επιβάρυνση και οδηγεί αντίστοιχα σε μακροχρόνια πτώση της απόδοσης. Η θεραπεία της απαιτεί αρκετή ξεκούραση, πολύ προσεγμένη διατροφή και συνήθως ο αθλητής αποκαθίσταται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

3. Χρόνια υπερπροπόνηση. Εμφανίζεται όταν ο αθλητής συνεχίζει να προπονείται παρά τα συμπτώματα, θεωρώντας ότι η πτώση της απόδοσης οφείλεται σε ανεπαρκή προπόνηση. Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα και η πτώση της απόδοσης, διαρκούν για αρκετούς μήνες παρά την ανάπαυση του αθλητή.

της Μαρίας Παράσχου

Πηγή: Care.gr

Leave a Reply