Ο καθηγητής Dr Hans-Peter Kubis, ο οποίος ηγείται της έρευνας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ δηλώνει πως: “Η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών δεν έχει κακές συνέπειες μόνο στο παρόν αλλά προμηνύει τις κακές συνέπειες που θα εμφανιστούν και στο μέλλον εφόσον η κατανάλωση συνεχιστεί”. Ο Dr Hans-Peter Kubis δήλωσε πως όταν οι άνθρωποι διψάνε, θα ήταν προτιμότερο να πίνουν νερό.
Στα πλαίσια έρευνας η ομάδα του ανακάλυψε πως τα κύτταρα των μυών των εθελοντών άλλαξαν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο κατανάλωναν την ενέργεια. Ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός των ατόμων που δραστηριοποιούνταν από καθόλου έως λίγο και τα οποία κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά σε καθημερινή βάση, μειώθηκε δραστικά μέσα σε 4 εβδομάδες.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, 11 άτομα ηλικίας 20 και άνω , κατανάλωναν σε καθημερινή βάση ζαχαρούχα ποτά για έναν μήνα. Πριν και μετά από την έρευνα οι εθελοντές πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος καθώς και μέτρηση του μεταβολισμού τους. Τα γονίδια και οι πρωτεΐνες οι οποίες ήταν αναγκαίες για τον μεταβολισμό καθώς και το επίπεδο ζάχαρου στο αίμα και το επίπεδο λίπους μετρήθηκαν πριν και μετά από την έρευνα.
Ο Dr Hans-Peter Kubis δήλωσε : ” Αυτό που ανακαλύψαμε είναι πως δεν είναι η ζάχαρη αυτή καθ΄αυτή που αυξάνει το βάρος αλλά ο τρόπος με τον οποίο κάνει το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερα.”
” Αυτό σχετίζεται άμεσα με όλα τα είδη των ζαχαρούχων ποτών και αναψυκτικών ακόμα και των διαφόρων φρουτοχυμών.”
” Ήταν μια μικρή έρευνα καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν άτομα μικρής ηλικίας τα οποία να μην έχουν στην ζωή τους καταναλώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τέτοιου είδους ποτά και τα οποία να δέχονται να υποβληθούν σε εξετάσεις.”
” Αλλά τώρα ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια μεγαλύτερη έρευνα η οποία να αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.”
Ο Dr Hans-Peter Kubis πραγματοποιεί καμπάνια που έχει ως σκοπό να κάνει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης τέτοιων αναψυκτικών.
Πηγή: http://www.tvxs.gr