“Είσαι αυτό που σκέφτεσαι” λένε οι δάσκαλοι της αυτογνωσίας και ένας από αυτούς, ο Γουαίην Ντύερ λέει με τρόπο θαυμάσιο πως ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα της πρόθεσής μας απέναντι στη ζωή και την καθημερινότητα.
“Αυτά που βλέπεις γύρω σου, τα πρόσωπα με τα οποία συνδέεσαι, ο τρόπος που λειτουργείς καθημερινά, η μορφή των σχέσεών σου, το πόσα χρήματα βγάζεις, το πώς τα πας με τους άλλους, η μορφή του σώματός σου, με λίγα λόγια οτιδήποτε έχει σχέση με τον φυσικό εαυτό σου, είναι αποτέλεσμα της πρόθεσής σου ή του τρόπου με τον οποίο οι σκέψεις σου ενεργοποιούνται και μετατρέπονται έτσι σε πράξεις. Αν αντιληφθείς τις προθέσεις σου, θα οδηγηθείς σε μια αντίληψη της πνευματικής σου φύσης”. Με λίγα λόγια αυτό που “συνιστά” η αυτογνωσία είναι να ανοιχτούμε στην πρόκληση της… πρόθεσης. Να τη “δηλώσουμε”, να της επιτρέψουμε να αποκτήσει σάρκα και οστά, η ενέργεια της ψυχής που έρχεται σε επαφή με τη φυσική σου πραγματικότητα. Οι επιθυμίες, λένε, είναι κάτι το στάσιμο, δεν κινητοποιούν την ενέργειά σου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν.
Την ίδια ώρα, για να πιάσουμε δύο “πτυχές” της αυτογνωσίας, αυτό στο οποίο μας προτρέπουν, είναι να γίνουμε αυτό που είμαστε. “Γίνε αυτό που είσαι” έλεγε ο Νίτσε, δηλαδή προσπάθησε να αναζητήσεις τη δική σου αλήθεια, καθώς δεν υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια που αφορά σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που ισχύουν για κάθε άνθρωπο: “Δεν είναι η αλήθεια ιερή, ιερή είναι η αναζήτηση της αλήθειας του καθενός μας”.
Το ίδιο -με τον Νίτσε- λέει και ένας σύγχρονός μας ψυχίατρος, ο Αργεντινός ψυχίατρος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι: “Πρέπει να ξεκινάς” λέει, “από την παραδοχή αυτό που είναι, είναι”. Που σημαίνει πως πρέπει να δεις κατάματα αυτό που σου συμβαίνει, να αποδεχτείς την πραγματικότητα για να μπορείς μετά να την αλλάξεις.
Ο κ. Μπουκάι όμως λέει και άλλα. Προχωρά πιο βαθιά τη σκέψη του, που είναι απόρροια της τεράστιας εμπειρίας που έχει αποκτήσει από τους ασθενείς του: “Εγώ είμαι αυτός που είμαι” και διατυπώνει αυτή τη φράση, επειδή γνωρίζει πως όλες οι νευρώσεις αρχίζουν και παίρνουν σάρκα, από την ώρα που επιδιώκουμε να είμαστε κάτι άλλο, από αυτό είμαστε πραγματικά.
“Στάσου σαν βουνό, κυλά σαν νερό”, με αυτή την ευρηματική φράση δεν δείχνει να εννοεί ακριβώς το ίδιο πράγμα και ο Seaward Brian Luke, άλλος ένας από τους υπέροχους δασκάλους της αυτογνωσίας;