Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, με σχήμα ημισεληνοειδές και ινοχόνδρινη σύσταση. Είναι τοποθετημένοι στην περιφέρεια των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων της κνήμης, τις οποίες κάνουν βαθύτερες βελτιώνοντας την επαφή τους με τους μηριαίους κονδύλους και αυξάνοντας έτσι την σταθερότητα του γόνατος.
Ρήξη του ενός από τους μηνίσκους μπορεί να γίνει από βίαιη στροφική κάκωση ή να δημιουργηθεί προοδευτικά από επανειλημμένες μικροκακώσεις.
Από το σημείο που θα ραγεί ο μηνίσκος και από την έκταση της ρωγμής θα εξαρτηθεί το μέγεθος των ενοχλημάτων και το είδος της θεραπευτικής αγωγής.
Συχνότερα σπάζει ο έσω μηνίσκος γιατί είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες φορτίσεις στη βάδιση.
Διάγνωση
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην έσω ή έξω επιφάνεια της άρθρωσης ανάλογα με το μηνίσκο που έπαθε ρήξη, ο οποίος είναι εντονότερος στις στροφικές κινήσεις της κνήμης πάνω στο μηρό. Επίσης υπάρχει αίσθημα βάρους, αστάθεια, δυσκολία στο ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας. Όταν δε η ρήξη είναι επιμήκης με αναδίπλωση (δίκην λαβής κάδου), προκαλείται κατά κρίσεις ή είναι μόνιμη η εμπλοκή της άρθρωσης, συνήθως σε κάμψη του γόνατος.
Η διάγνωση θα βασιστεί στο ιστορικό της κάκωσης, στη κλινική εικόνα, στο αρθρογράφημα (γινόταν τα παλαιότερα χρόνια), στη μαγνητική τομογραφία και στην αρθροσκόπηση. Στην αρθροσκόπηση, επισκοπείται το γόνατο με ειδικό όργανο, το αρθροσκόπιο εξετάζονται οι μηνίσκοι, οι χιαστοί σύνδεσμοι του γόνατος, η κατάσταση των χόνδρων και του υμένα.
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες επεμβάσεις για ρήξη μηνίσκου γίνονται αρθροσκοπικά.
Θεραπεία
Σε αμφίβολες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις με ελαφρά και ανεκτά ενοχλήματα είναι προτιμότερη η αναμονή. Χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αποφεύγονται οι στροφικές κινήσεις και γίνονται ασκήσεις τετρακέφαλου. Σε περιπτώσεις όμως όπου υπάρχει σαφής διάγνωση με έντονα και επιμένοντα ενοχλήματα και κυρίως σε περίπτωση εμπλοκής της άρθρωσης επιβάλλεται η χειρουργική μερική ή ολική αφαίρεση του μηνίσκου.
Ο ασθενής μετά την αφαίρεση του μηνίσκου και την κατάλληλη μετεγχειρητική αγωγή επανέρχεται σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα δυο μήνες περίπου μετά την εγχείρηση.
Πηγή: Care.gr