Η μαγική ορμόνη της αγάπης

Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, που είναι γνωστό πως υπάρχει σε αφθονία στις γυναίκες που θηλάζουν και εκλύεται από άνδρες και γυναίκες κατά τον οργασμό, φαίνεται πως κάνει και άλλα πολλά.

Έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Νευροεπιστήμης, στο Σαν Ντιέγκο, καταδεικνύει πως η ωκυτοκίνη, εκτός των άλλων, προάγει την εμπιστοσύνη, τη συμπόνια, τις δωρεές σε φιλανθρωπίες, μειώνει το άγχος και το στρες. Συνδέεται, επίσης, με την προαγωγή εμπιστοσύνης και συμπόνιας- σε σημείο να επιθυμεί κανείς να κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς- ενώ μπορεί επίσης να βελτιώσει την κοινωνική λειτουργία σε άτομα με αυτισμό, αν και η έρευνα είναι ελάχιστη πάνω σε αυτό το θέμα.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η ωκυτοκίνη δεν είναι πλέον μόνο η «συντροφική ορμόνη», λέει η Margaret McCarthy, PhD, ερευνήτρια στο School of Medicine του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που συντόνισε τη συνέντευξη Τύπου στην οποία συνοψίστηκε η τελευταία έρευνα.

Ας δούμε, όμως, κάποια από τα «οφέλη» της ωκυτοκίνης:

Η ωκυτοκίνη προωθεί τη χαρά και την ευτυχία

Όσο υψηλότερη είναι η ωκυτοκίνη σας, τόσο μεγαλύτερη η χαρά και η ευημερία σας, τουλάχιστον στις γυναίκες, λέει ο Paul Zak, PhD, ερευνητής του Claremont Graduate Univesity στο Κλέρμοντ της Καλιφόρνια. Για να εξακριβώσει τη θεωρία, πήρε δείγμα αίματος από 60 φοιτήτριες πριν και μετά αυτές λάβουν δώρο από έναν άγνωστο, αξίας 24 δολαρίων. Οι γυναίκες μπορούσαν, αν ήθελαν, να επιστρέψουν ένα μέρος των χρημάτων στον άγνωστο.

Πριν από το πείραμα, οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διάθεσή τους γενικότερα και για την ικανοποίηση από τη ζωή. Όσες έδειξαν μια μεγαλύτερη αύξηση ωκυτοκίνης, αφού έλαβαν το δώρο, ήταν αυτές που είχαν πει πιθανότερα πως ήταν ικανοποιημένες με τη ζωή τους και μοιράστηκαν τα περισσότερα χρήματα με αγνώστους. Επίσης, έτειναν να εμπιστεύονται πιο εύκολα και περισσότερο.

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστό πως είναι σημαντική για την εμπιστοσύνη, υποστηρίζει ο Zak και συμπληρώνει πως «όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης έκαναν πιο συχνά σεξ και είχαν μικρότερη εναλλαγή συντρόφων», που σημαίνει περισσότερες μακροχρόνιες σχέσεις. Οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες να αρέσουν σε άλλους ανθρώπους.

Όμως, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει αν η ωκυτοκίνη κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους ή αν οι χαρούμενοι άνθρωποι απλώς έχουν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης. Ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες; Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματα αυτά μοιάζει να μη γενικεύονται και για τους άνδρες.

Η ωκυτοκίνη μπορεί να σας κάνει καλό Σαμαρείτη

Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε μια δημόσια ανακοίνωση για κοινωφελές έργο ή αγαθοεργία και αντιληφθείτε πως ψάχνετε το πορτοφόλι σας, ίσως πρέπει να το αποδώσετε ή να κατηγορήσετε για αυτό την ωκυτοκίνη.

Σε αντίστοιχη μελέτη, ο Zak επικεντρώθηκε σε άνδρες και βρήκε πως σε όσους χορηγήθηκε η ορμόνη ήταν πιο γενναιόδωροι, αφού παρακολούθησαν δημόσιες ανακοινώσεις. Στη μελέτη περιλαμβάνονταν 41 άνδρες, που είτε ανήκαν στην ομάδα που έλαβε την ορμόνη είτε στην ομάδα που πήρε την ψευδοορμόνη, τους χορηγήθηκαν δύο κουταλάκια ωκυτοκίνης.

Στη συνέχεια, οι άνδρες παρακολούθησαν 16 διαφημίσεις με θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, το κάπνισμα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ζητήθηκε από τους άνδρες να περιγράψουν πώς ένιωσαν για τους ανθρώπους στις διαφημίσεις και τους σκοπούς και ερωτήθηκαν πώς τους φαινόταν να δωρίσουν ένα χρηματικό ποσό για τον σκοπό. Στη συνέχεια εφάρμοσαν τη θεωρία του Jerry Maguire στην έρευνα: «Show me the money (Δείξε μου το χρήμα)» και ιδού τα αποτελέσματα:

Όσοι είχαν πάρει την ψευδοορμόνη δώρισαν στο 21% των διαφημίσεων,

Όσοι είχαν πάρει την ωκυτοκίνη στο 33%

Οι άνδρες που έλαβαν την ορμόνη δώρισαν 56% περισσότερα χρήματα στους σκοπούς απ΄ ό,τι οι άνδρες που πήραν την ψευδοορμόνη.

Η ωκυτοκίνη φαίνεται πως ελέγχει την ισορροπία μεταξύ του εαυτού μας και της αντίληψης των άλλων στον εγκέφαλο. Ο Zak λέει πως οι διαφημιστές έχουν καταλάβει τη δύναμη της ωκυτοκίνης. Γιατί υπάρχουν κουταβάκια στις διαφημίσεις χαρτιού υγείας; Επειδή γνωρίζουν πως στους ανθρώπους αρέσουν τα κουταβάκια- τόσο που οι εγκέφαλοί τους θα εκλύσουν ωκυτοκίνη. Αυτό θα τους κάνει πιθανότατα να αγοράσουν το προϊόν.

Η ωκυτοκίνη, το άγχος και οι φίλοι

Αν η ωκυτοκίνη συνδυαστεί με την κοινωνική επαφή, μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος καλύτερα από την ορμόνη από μόνη της, σύμφωνα με τον ερευνητή Jason Yee, PhD, του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο.

Αυτό αληθεύει τουλάχιστον στα ζώα, καθώς ο Yee και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση της ωκυτοκίνης και αντίστοιχα ενός «φιλαράκου» τους για την καθησύχαση αγχωμένων αρουραίων των αγρών. Τα ζώα είναι γνωστό πως κάνουν ισχυρούς, μονογαμικούς δεσμούς. Ο Yee τους άσκησε κάποια μορφή πίεσης, έδωσε σε όλα ωκυτοκίνη για να μειώσει το stress, και στη συνέχεια συνέκρινε την εξαφάνιση του στρες στα ζώα που ηρεμούσαν μόνα τους με αυτά που ηρεμούσαν «αγκαλιασμένα» με ένα άλλο ζώο.

Τα δεύτερα επέδειξαν λιγότερο αγχώδη συμπεριφορά, σε αυτή τη μελέτη που ο ορισμός της είναι η προσπάθεια των ζώων να ξεφύγουν από το κλουβί.

Ωκυτοκίνη για να βελτιώσουμε την κοινωνική συμπεριφορά;

Μελέτες σε άλλα ζώα έχουν δείξει πως η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στο δέσιμο και στις κοινωνικές σχέσεις, γεγονός που βοηθά να εξηγηθεί γιατί κάποια ζώα είναι πολύ κοινωνικά και διαμορφώνουν μακροχρόνιους δεσμούς, σύμφωνα με τον ερευνητή Larry Young PhD του Πανεπιστημίου του Emory στην Ατλάντα, ο οποίος αναφέρει πως η έρευνα σε ανθρώπους έχει καταδείξει βελτιωμένη κοινωνική λειτουργία σε άτομα με αυτισμό μετά τη χορήγηση της ορμόνης. Στο μέλλον, η μελέτη του ρόλου της ωκυτοκίνης σε άτομα με αυτισμό μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά όταν συνδυαστεί με συμπεριφορική θεραπεία.

Ωκυτοκίνη: Προοπτική

Παρά τις όποιες ελπιδοφόρες νέες διαπιστώσεις, η Sue Carter, PhD, καθηγήτρια ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο, ακόμα μια ειδικός που παρίστατο στη συνέντευξη Τύπου για την έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Νευροεπιστήμης, ανέφερε μια προειδοποίηση σχετικά με την ωκυτοκίνη για τη θεραπεία αυτισμού: «Οι άνθρωποι προσπαθούν να θεραπεύσουν τα αυτιστικά παιδιά με ωκυτοκίνη υπό την απουσία όμως οριστικής έρευνας».

Οι γονείς αγοράζουν την ορμόνη στο Ίντερνετ, κάτι που αποτελεί μια καθόλου καλή ιδέα. Δεν έχουμε ιδέα ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες, αφού η χρήση ωκυτοκίνης δεν είναι σαν τη χρήση ενός απλού φαρμάκου, αλλά είναι ένα βιολογικό μοντέλο διέγερσης, και όχι ένα φαρμακευτικό μοντέλο». Και θα μπορούσε να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση…

Εμείς συνιστούμε ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν και ας ελπίσουμε πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και νέα εμπεριστατωμένα στοιχεία για τη θεραπευτική χρήση της «ορμόνης της αγάπης».

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

Πηγή: http://www.webmd.com

Leave a Reply