Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άγχος από εκείνο που νιώθεις, περιμένοντας τα αποτελέσματα ενός… καθιερωμένου check up. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, κι ενώ περίμενα να δω τον γιατρό μου, από το μυαλό μου πέρασαν εικόνες άγχους και αγωνίας.
Η ώρα επιτέλους έφτασε… Η γραμματέας μου είπε κάπως αδιάφορα: «Μπορείτε να περάσετε». Το κλασσικό «μουρμουρητό» του ιατρού κοιτώντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν έλειπε ούτε αυτή τη φορά, παρατείνοντας για λίγο ακόμα την αγωνία μου.
«Όλα καλά, μόνο που πρέπει να κατεβάσουμε τη χοληστερίνη…», μου είπε. «Πώς; Είναι απλά τα πράγματα. Με καλή διατροφή και άσκηση».
Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα λόγω φόρτου εργασίας η ζωή που έκανα δεν ήταν και η πιο υγιεινή. Κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται επηρέασε σημαντικά την άνοδο της χοληστερίνης μου.
Τα πρώτα βήματα
Το πρώτο βήμα είναι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών, που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% των συνολικών θερμίδων ημερησίως. Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, η κρέμα γάλακτος, τα τυριά, το βούτυρο, τα γλυκά, τα αυγά θα πρέπει να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό.
Φυσικά, η γρήγορη τροφή (fast food) θα πρέπει πλέον να ανήκει στο αμαρτωλό παρελθόν, λόγω των trans λιπαρών…
Αντίθετα, θα πρέπει να αντικατασταθεί με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φακές, νιφάδες βρόμης, ψωμί ολικής αλέσεως, αρακά, χορταρικά, πλιγούρι βρόμης κ.λπ., καθώς έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της χοληστερίνης, ενώ θα να μειώσει και την αρτηριακή πίεση.
Επίσης, οι ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, θα κρατήσουν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και θα μειώσουν τη χοληστερίνη.
Τέλος, απλά βγείτε και περπατήστε. Αν δεν έχετε το χρόνο για μια ποιο οργανωμένη μορφή άσκησης, αφήστε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και περπατήστε τουλάχιστο για 30 λεπτά σε μια ημέρα. Άλλωστε, όλοι οι ειδικοί επιμένουν πως η άσκηση βοηθά στην απώλεια των περιττών κιλών, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την «κακή» χοληστερίνη.
HOLISTIC FITNESS TEAM