Το 40% των πολιτών της ΕΕ αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 65% κάνουν κάποιο είδος φυσικής άσκησης. Ωστόσο, σύμφωνα με μια ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 25% των πολιτών της ΕΕ δεν γυμνάζονται καθόλου.
Στην Ιρλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες οι πολίτες θεωρούν πολύ σοβαρό θέμα τον αθλητισμό: το 23% των ιρλανδών πολιτών ασχολούνται με ένα άθλημα 5 φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ οι Σουηδοί, οι Φινλανδοί και οι Δανοί παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην «τακτική» ή «αρκετά τακτική» άσκηση (μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα). Αντιθέτως, μόνο το 3% των πολιτών στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία αναφέρουν ότι αθλούνται τακτικά.
Στην ΕΕ οι άνδρες επιδίδονται στον αθλητισμό και ασκούνται περισσότερο απ’ ό,τι οι γυναίκες. Η διαφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής στην ηλικιακή ομάδα των 15-24 ετών. Από την έρευνα διαπιστώνεται επίσης ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και φυσικής δραστηριότητας. Το 64% των ατόμων που εγκατέλειψαν το σχολείο έως την ηλικία των 15 ετών αναφέρουν ότι δεν συμμετείχαν ποτέ σε αθλητική δραστηριότητα, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 24% για τα άτομα που εγκατέλειψαν το σχολείο μετά την ηλικία των 20 ετών.
Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες (ώρα 12.30) από την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, την αρμόδια για θέματα αθλητισμού ευρωπαία επίτροπο, και τον κύριο Michel Platini, πρόεδρο της UEFA, τον οργανισμό διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
«Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν σοβαρό θέμα τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα, πρέπει όμως να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες οι οποίοι δεν ασχολούνται με καμία αθλητική ή φυσική δραστηριότητα» δήλωσε η επίτροπος κυρία Βασιλείου. «Ο αθλητισμός ωφελεί το σώμα και την ψυχή: όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι «νούς υγιής εν σώματι υγιεί». Ο αθλητισμός δίνει ενέργεια και βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι. Σε μια γηράσκουσα κοινωνία είναι σημαντικό να βοηθούνται οι πολίτες ώστε να παραμένουν υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για το λόγο αυτό θα προτείνω φέτος μια πρωτοβουλία με σκοπό να ενθαρρυνθούν περισσότεροι Ευρωπαίοι να ασχολούνται καθημερινά με τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα.»
Αυτή η πρωτοβουλία θα υποβληθεί ως ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σε συνδυασμό με πρόταση για τη θέσπιση νέου προγράμματος για τον αθλητισμό, στο πλαίσιο του οποίου θα υποστηρίζονται έργα και θα συμπληρώνονται πολιτικές στα κράτη μέλη.
Άλλα αποτελέσματα της έρευνας
Από την έρευνα, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με σχεδόν 27.000 πολίτες στα 27 κράτη μέλη στο τέλος του 2009, διαπιστώθηκαν επίσης τα εξής:
- Οι πολίτες της ΕΕ έχουν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τον τόπο της άσκησης: το 83% των Σλοβάκων προτιμούν το ύπαιθρο, ακολουθούν οι Φινλανδοί με 76% και οι Εσθονοί με 67%. Η φυσική δραστηριότητα στο ύπαιθρο προτιμάται μόνο από το 27% των ατόμων που απάντησαν από την Ελλάδα, το 28% από τη Μάλτα και το 29% από τη Ρουμανία.
- Τα κέντρα γυμναστικής είναι ο δημοφιλέστερος τόπος σωματικής άσκησης για τους Σουηδούς (31%) και τους Κυπρίους (22%), ενώ μόνο το 2% των Γάλλων και των Ούγγρων που απάντησαν τα προτιμούν.
- Το 61% των ατόμων που απάντησαν στη Γερμανία και το 57% στην Αυστρία είναι μέλη αθλητικών σωματείων ή άλλων σωματείων στα οποία πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων και φυσικές δραστηριότητες, ενώ τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα στην Ουγγαρία (8%), στην Ελλάδα και στη Λιθουανία (12%).
- Συνολικά, οι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι οι δυνατότητες που προσφέρουν οι τοπικές αρχές τους για φυσική άσκηση είναι ικανοποιητικές. Οι Φινλανδοί (76%) και οι Λουξεμβουργιανοί (75%) είναι οι περισσότερο ικανοποιημένοι, ενώ οι πολίτες στην Πολωνία και την Ιταλία (52%) πιστεύουν ότι οι τοπικές αρχές τους δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα.
- Ο εθελοντισμός για την προώθηση του αθλητισμού είναι μεγαλύτερος στη Σουηδία και στη Φινλανδία (18%), ενώ μόνο το 2% των πολιτών στην Πολωνία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία εργάζονται εθελοντικά για τον αθλητισμό.
- Συνολικά στην ΕΕ, είναι πολύ περισσότεροι οι πολίτες που ασχολούνται με ένα είδος φυσικής δραστηριότητας – όπως πεζοπορία, χορός και κηπουρική – από εκείνους που συμμετέχουν σε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα. Ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι ότι το 14% των ευρωπαίων πολιτών αναφέρουν ότι δεν ασκούν «ποτέ» καμία φυσική δραστηριότητα, ενώ ένα άλλο 20% αθλούνται «μόνο σπάνια».
Πηγή: http://www.europa.eu