Η μεσημεριανή «σιέστα» αποτελεί ακόμα και σήμερα, ειδικά για τους πιο μεγάλους σε ηλικία, μια από τις σημαντικότερες ιεροτελεστίες της ημέρας. Ο μεσημεριανός ύπνος τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν δεδομένος στη μέση ελληνική οικογένεια, καθώς οι ρυθμοί ήταν εντελώς διαφορετικοί, το άγχος λιγότερο και φυσικά τα οφέλη του, που ξέρουμε μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, πολλά.
Νέα έρευνα όμως του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ήρθε να θέσει ερωτήματα που πιθανώς να αλλάξουν αυτή τη διαχρονική συνήθεια.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε πάνω από 16.000 ανθρώπους στην Αγγλία, επί 13 ολόκληρα χρόνια, όσοι απολαμβάνουν τη μεσημεριανή τους «σιέστα», έχουν περίπου 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνται το μεσημέρι.
Σύμφωνα, πάντα, με τους επιστήμονες η βασική αιτία φέρεται να είναι οι αναπνευστικές παθήσεις που μπορούν να προκληθούν στη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου. Η μελέτη, επίσης, δείχνει πως όσοι κοιμούνται καθημερινά λιγότερο από μια ώρα το μεσημέρι, έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αναπνευστικά νοσήματα, ενώ σε αυτούς που κοιμούνται πάνω από μία ώρα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 56%.
Αν και επίσημα οι αιτίες δεν έχουν αποσαφηνιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον οι ερευνητές δείχνουν καθησυχαστικοί: «Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προτού γίνουν οποιεσδήποτε ιατρικές συστάσεις».
Λέτε να πρόκειται για πρόσκαιρα συμπεράσματα να μην χρειάζεται να διακόψουν, όσοι την έχουν, την προσφιλή τους συνήθεια;
HOLISTIC FITNESS TEAM